Kategoriler: Genel

Büyük burnumuzu annemizin iştahına mı borçluyuz? Hamilelikte beslenme şekli bebeğin yüz şeklini nasıl belirliyor?

Bir araştırmaya bakılırsa, her insanoğlunun benzersiz yüz özellikleri, annesinin hamilelik esnasında ne yediğinden etkilenmiş olabilir; söz mevzusu araştırmanın öne sürdüğüne bakılırsa protein açısından varlıklı beslenme, daha geniş burun ve çenelere yol açıyor. Kafatasının şeklinden burnundaki kıkırdak miktarına kadar insanların görünüşlerindeki ince farklılıklar, beslenmenin tetiklediği genler tarafınca rahimde yaratılıyor.

Hamilelik esnasında ne kadar oldukça protein tüketilirse ‘mTORC1’ olarak adlandırılan bu genler o denli etken hale geliyor.

Araştırmacılar bu genlerin; burnun uzunluğunu, burun deliklerinin genişliğini, yanakların şeklini ve çenenin çıkıntısını ayarlayarak bebeğin yüz görünümüne ‘ince ayar’ yapabileceğini söylüyor. İnsan yüzünün temel görünümü ebeveynin genleri tarafınca belirlenirken, kardeşler çoğunlukla oldukça değişik görünürler ve hatta ‘tek yumurta ikizleri’ bile tamamen aynı görünmezler.

Kilit unsur: Protein seviyesi

Bu ince farklılıklar bilim adamlarının zihnini uzun süredir meşgul ediyor sadece şimdi, annenin iyi mi beslendiğinin yavruların görünümünden kısmen görevli olduğuna inanıyorlar.

Nature Communications’da gösterilen çalışmada internasyonal araştırmacılar şunu belirtiyor:

Annenin rejimindeki protein seviyesinin modülasyonunun mTORC1 aktivitesini düzenlediğini, bunun da embriyoların kraniofasiyal şeklinde hafifçe fakat belirgin değişikliklere yol açtığını bulduk.

Bunun değişik yüz özelliklerinin bir ‘spektrumuna’ yol açtığını söylediler. Hamile farelere ve balıklara değişik rejimler verildi ve araştırmacılar bunun rahimlerindeki mTORC1 sinyalini değiştirdiğini ve yavrularına belirli yüz özellikleri kazandırdığını buldu.

Yüksek proteinli diyetlerin, daha belirgin, vurgulanmış çeneler ve daha kalınca burun kıkırdağıyla beraber yüz özelliklerinin genişlemesine niçin olduğu yayınlandı.

Sadece annelerin düşük proteinli yiyeceklerle beslendiği durumda, daha ince yüzlere ve daha sivri yüz hatlarına yol açtı.

Araştırmacılar, bu olgunun bazı hayvanlara doğdukları çevreye bağlı olarak avantaj sağlayabileceğini dile getiriyor.

Bazı balık türlerinde, anneler düşük gıda kıymetli gıdalar tükettiğinde yavruların daha uzun, daha ince burunlara haiz olma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bu, yiyecek mevcudiyetinin düşük olduğu bölgelerde yiyecek ararken gençlere avantaj sağlıyor.


Kaynak: Daily Mail / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Mars’ta gizemli bölgeye seyahat: NASA’nın Curiosity aracı ne yapacak?

Mars'taki gizemli bir vadiyi bir yıl süresince keşfeden NASA'nın Curiosity aracı, yeni ve garip bir…

2 saat ago

Telefonu çekmeyen birine nasıl ulaşılır? (Cevap duman değil)

İletişim, çağdaş yaşamımızın temel taşları içinde yer ediniyor. Günümüzde sevdiklerimize, iş arkadaşlarımıza yada acil durumlarda…

8 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

14 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

15 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

21 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

22 saat ago