Buz gezegeni Uranüs o kadar da buzla dolu değilmiş

Güneş Sistemi’nin mavi renkli gezegeni Uranüs, daha önceleri düşündüldüğünden oldukca daha çok gaza haizmiş.

Daha ilkin meydana getirilen araştırmalarda Uranüs’ün helyum ve hidrojen ile oldukca azca bir metandan oluştuğu düşünülüyordu. Sadece yeni bir araştırma, önceki beklentileri aşıyor.

Gezegendeki metanın, Uranüs’ün çekirdeğinde ve bir nevi “slush” (erimiş buzlu içeceklerde olduğu benzer biçimde) formunda olduğu düşünülüyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacıların bulgularına nazaran gezegenin %10 kadarı bu tür bir metandan oluşuyor.

Bugüne dek yalnız 1980’lerde Voyager 2 uzay aracı tarafınca tanıdığından geçilen Uranüs, Dünya’dan olan 2.87 milyar km’lik uzaklığı sebebiyle hâlâ gizemini korumuş olan bir gezegen. Bu yüzden araştırmacılar, gezegenle ilgili daha oldukca data edinebilmek için Uranüs’ün iç yapısının yüzbinlerce değişik modelini oluşturarak, “buz devi”nin kütle ve çapına en yakın modelin hangisi bulunduğunu tespit etmeye çalıştılar.

Her modelin değişen seviyelerde metan, helyum ve hidrojen oranı bulunuyordu. Sadece Uranüs’ün gerçek haline en yakın olan modeller, içinde oldukca daha çok gaz bulunan modeller olduğu ortaya çıktı. Araştırmacılar şimdiyse Uranüs’ün çekirdeğinde bu kadar gaz olmasına karşın niçin büyük oranda buzdan oluştuğunu çözmeye çalışıyor.

Elde edilmiş bulgular, hem uzak gezegenle ve yakınında bulunan öteki bir dev Neptün’le ilgili gizemleri aydınlatabilir, hem de bu gezegenlerin iyi mi ve ne tür elementlerden oluştuğunu ortaya çıkarabilir.


Daily Mail’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer