Çamlıca’daki Eniştemiz Özeti, Konusu ve Karakterleri- Kitap Diyarı

Çamlıca’daki Eniştemiz – Abdülhak Şinasi Hisar

Karakterler

Deli Amca: Romanın kahramanıdır. Muhafazakâr görünümüne karşın dengesiz, kendini beğenmiş, egoist, hanım düşkünü bir tiptir.

Hala: Deli Amca’nın karısıdır. Dengeli, samimi bir hanımdır. Eşine karşı fazlaca hoşgörülüdür.

Hacı Vamık Bey: Deli Amca’nın babasıdır. Bir palyaço tipidir. İşini tatlı bir üslupla yürütür.

Mevzusu

Konağı bulunduğunu iddia eden Deli Amca lakaplı varlıklı bir insanın zevke ve bayanlara olan düşkünlüğü ve fiyaskoyla sonuçlanan yaşamı mevzu alır.

Çamlıca’daki Eniştemiz Özeti

Hareketlerinde ölçüyü kaçırılmış olduğu için hepimiz tarafınca deli olarak vasıflandırılan Hacı Vamık Bey, dindar görünüşlü, devamlı öksüren, abartılı giyinen biridir. Deli Amca olarak romana mevzu olan Hacı Vamık Bey, Çamlıca’da bir konakta yaşamaktadır. Köşkte bir de mescit bulunmaktadır. Deli Amca muhafazakâr kimliğinin yanı sıra her türlü batıl inanca, büyüye ve falcılığa da inanan bir kişidir. Deli Enişte konağını satışa çıkarır fakat satmaz.

İnsanların malikânesi için ne kadar ödeyeceğini görmek ister. Sirke gitmek de Deli Amca’nın zevkleri arasındadır. Evlatları alır. Sadece etrafındakiler onun kızlara bakmak için konağa gittiğini söylerler. Pokercidir, namaz vakti ulaşınca pokeri bırakır ve rekâtlar içinde oyunun iyi mi gittiğini sorar. Kızların okumasını istemiyor, yoldan çıkacaklarını düşünüyor. Sadece kendi kızının okumasını fazlaca isterdi. Deli Enişte, dalkavuk tipli babası Hacı Yükselti Efendi vesilesiyle devlet tarafınca birçok misyona gönderilir. Büyük görevlerde de mevcuttur. Arabistan akıllarda fazlaca kalır. Sadece rüşvet almış olduğu için sık sık görevinden alınır. Karısı fazlaca dengeli ve mantıklı bir hanımdır. Samimi dindar, iyi bir hanımdır. Amcası karısını aldattığı için karısı ondan boşanır. Romanın sonlarına doğru Deli Amca konağında bayanlara yönelik eğlenceler düzenlemektedir. Hanım düşmanlığı komşuları da rahatsız ediyor. Kan emici bir simsar olan Tellal Hüseyin Efendi, yaşamının son günlerinde Enişte’yi onun zaaflarından yararlanarak aldatır. Deli Amca yaşamış olduğu yaşamdan pişmanlık duyarak yatağa düşer ve konağında mutsuz bir halde ölür.

Çamlıca’daki Eniştemiz – Kitap Açıklaması

Abdülhak Şinasi Hisar’ın “hikâye” söylediği romanları, insanoğlunun iç dünyasının izini devam eden, ruhunun derinliklerinde seyreden üslubuyla 20. yüzyıl klasiklerimizdendir. Hisar, örneksiz diliyle karakterlerini ve hayatlarını inşa ederken onlara hem fazlaca yakın hem fazlaca mesafelidir. Romanlarını vakaların değil karakterlerin çevresinde kurgulayan Hisar, süre ve mekânı geçmişseverlikten ziyade hafızanın temel taşları olarak kullanır.

Abdülhak Şinasi Hisar, ikinci romanı Çamlıca’daki Eniştemiz’de, Fahim Bey ve Biz’de de adı geçen “deli enişte”yi, incelikli bir süre çizgisinde hikâye ederken, okurlara Don Kişot’la akraba bir karakter sunar. Bu akrabalık Vamık Bey’i gündelik hayatta çevresindeki insanlardan ayrı meblağ. Abdülhak Şinasi Hisar’ın dil kullanımındaki ustalığı ve karakterleri derinleştirmekteki başarısıyla Çamlıca’daki Eniştemiz, edebiyatımızdaki zamansızlığının içinde yolculuğuna devam ediyor.

(Toplam: 16, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer