Hemen hemen Hubble Uzay Teleskobu’nun fırlatılmasına 10, ilk Mars gezgininin kızıl gezegene ayak basmasına 17 yıl varken, 1980 senesinde Carl Sagan Cosmos isminde bir kitap yayınladı. Herhangi bayağı bir bilim kitabı birkaç yıl içinde güncelliğini yitirebilir. Sadece Cosmos bayağı bir kitap değildir.
Tüm zamanların en başarı göstermiş bilim kitaplarından biri olmaya devam etmesinin sebebi; önde gelen bir gökbilimci olan Sagan’ın, hem de uzman bir iletişimci ve öykü anlatıcısı olmasıdır. Bilimin çağdaş çağda niçin mühim bulunduğunu açıklamak ve karşılaştığımız risklere dikkat çekmek amaçlarından birkaçıdır.
Bilimsel yazılarına ek olarak Sagan, burada gösterilen Viking Mars inişçilerine yapmış olduğu katkılarla da tanınır. (NASA/JPL)
Sagan, distopik bir gelecek düşlemek yerine bunun tasvirini tarihsel geçmişi kullanarak yapmayı tercih etmiştir. 2000 yıldan birazcık daha uzun bir süre ilkin, İyonya’daki Yunan kolonisi bilim öncesi bir kültüre dönüştü. Ve büyük kütüphanesiyle İskenderiye dünyanın entelektüel başkentiydi.
Bununla beraber bu çağda keşfedilen bilimsel bilgiler oldukca azca geliştirildi. Ve ilerleyen 15 yüzyıl içinde birçoğu unutuldu. Çağıl toplumu benzer bir kaderin beklemediğinden güvenilir olmak için, onları ilgisizliğe iten toplumsal güçler hakkında data edinmek ve bir şeyleri idrak etmek aydınlatıcı olabilir.
Dünyadaki ilk bilimsel kültür (ortalama 2500 yıl ilkin), Doğu Ege Denizi’nin adaları ve kıyıları içinde yer edinen bir Yunan kolonisi olan İyonya’da kuruldu (bugün kabaca Türkiye’nin batı kıyısı). İyonya, Yunanistan ile Doğu Asya Medeniyetleri içinde bir tecim kavşağındaydı. Bu tür bölgelerde çoğunlukla olduğu benzer biçimde bu bölgede de çeşitli kültürler hakim oldu. Değişik inanç sistemleri kabul edildi. Adaların ve girişlerin fizyolojik olarak kesilmesi, bölgeye tek bir dünya görüşünün hakim olmasına engel oldu.
M.Ö. 600-400 yılları civarında İyon Uyanışı olarak malum bir dönem başladı. İyonyalılar batıl inancı reddettiler. Ve dikkate kıymet bir düşünce ortaya çıktı: Evren bilinebilir. Bu düşünce hem de tabiat kanunlarının açığa çıkmasına müsaade eden bir iç seviye sergiler.
Dönemin düşünürleri, ellerini kirletmeye alışmış olan denizcilerin, çiftçilerin ve esnafların çocuklarıydı. Bir şeyler inşa edip onarım ettiler ve iyi mi çalıştıklarını anladılar. İyonya’da deneyler oldukca değerliydi.
İyonya fikir seçimi; bir takım mühim bilim insanı ve mühendisin ortaya çıkmasına yol açtı. Thales of Mile, dünyayı batıl inanç olmadan açıklamaya çalışan, binaların yüksekliğini belirlemek için bir gölgenin uzunluğunu ve ufkun üstündeki güneşin açısını kullanan bir geometriydi.
Usta mühendis Theodorus; anahtarı, cetveli, dülger gönyesini, torna tezgahını ve hatta merkezi ısıtmayı buluş etmekle tanınır. Empedokles; göremediğimiz ve bir çok vakit hissedemediğimiz, sadece üzerimize devamlı baskı tatbik eden bir hava atmosferinde yaşadığımızı kanıtladı.
Dünyadaki amacı sorulduğunda, Anaxagoras: ‘Güneşin, ayın ve göklerin araştırılması’ diye yanıt verdi. Ayın yansıtıcı güneş ışığı ile parladığını öne devam eden ilk kişiydi. Ve evreleri için bir kuram geliştirdi. Demokritos, ‘atom’ kelimesini buluş etti. Şekillerin hacimlerini oldukca azca sayıda ince levhalar halinde keserek hesaplamayı hayal etti ve integral hesabın kapısını çaldı.
İskenderiye, İyonya’da yakılan entelektüel ateşi miras aldı. Büyük İskender haricinde başka biri tarafınca kurulan bu şehirde ilim ve bilginlik kendiliğinden gelmiş oldu. Alexandar, öğrenmeyi teşvik etti.
Hangi söylentilerin doğru bulunduğunu söylemek zor olsa da; bir çok vakit dünyanın ilk dalgıç hücresiyle denizin altına inmesi, değişik dinleri karşılamas ve öteki şeylerin yanı sıra egzotik bitkilerle hayvanları toplamasıyla tanınır. Sadece İskenderiye’nin en mühim mücevheri, görkemli bir kütüphanesinin olmasıydı.
Kütüphane aslen İskender’in imparatorluğunun Mısır bölümünü miras alan Yunanlılar olan Ptolemaios hanedanı tarafınca inşa edilmişti. Antik dünyanın tüm bilgilerini biriktirmek için hatrı sayılır oranda servet harcadılar. Limana yanaşan gemiler kaçak mallar için değil kitaplar için aranacaktı.
Bulunan parşömenler, sahiplerine iade edilmeden ilkin zahmetli bir halde elle kopyalandı. Ptolemaioslar, kütüphaneleri satın almaları için yurtdışına ajanlar gönderdiler. Muhtemelen unutulmaz bir vakada, Atinalılardan eski trajedilerin resmi devlet kopyalarını güvence altına aldılar. Ve çok büyük bir nakit depozito bırakarak belgelerin iade edilmesini güvence ettiler. Ptolomy bilgiye altın ve gümüşten daha oldukca kıymet veriyordu. Orijinaller İskenderiye’de saklandı. Kopyalar Atina’ya geri gönderildi.
İskenderiye’de de yeni bilimsel bilgiler üretildi. Burada Eratosthenes dünyanın çapının doğru bir tahminini yapmış oldu. Ve İspanya’dan batıya yelken açarak Hindistan’a ulaşabileceğinizi savundu. Hipparchus yıldızların yaratıldığını, yok edildiğini ve evrende yüzyıllar süresince yavaşça hareket ettiğini düşünüyordu. Öklid, geometri üstüne 1500 yıl sonrasında Kepler ile Newton’a esin verecek bir ders kitabı yazdı.
Çağıl bilimsel bilginin tohumları, 2000 yılı aşkın bir süre ilkin İyonya ve İskenderiye’de ekildi. Sadece İtalyan rönesansına kadar tekrardan canlanmadı. Peki ne oldu? Ve bu uygarlıklardan bizlere kendi potansiyel geleceklerimiz hakkında neler öğretebilir?
İyonyalılar tabiatın kanunlarını çıkarmak için gözlem ve gözlemlere güvenirken, Pisagor her şeyin düşüncenin gücüyle çıkarılabileceğini öğretti. Tarikat matematiksel gösterilerden memnun kaldı. Ve gerçeğin yalnızca insan zihninden anlaşılabileceğini savundu. Bu tür bilgilerin çoğu zaman tehlikeli olduğu düşünüldü ve halktan gizlendi.
Pisagorcular, tutarsız bakış açılarının açık tartışılmasını savunmadılar. Bu şekilde, bilimsel bir fikir okulu yerine daha oldukca Ortodokslar benzer biçimde hareket ettiler. Pisagorculuğun bu yönleri, grubun düşüncelerdeki hataları düzeltmesi matematik ve bilimdeki ilerlemeyi engelledi.
Pisagor çevresinde Apollon’un oğlu olduğu ve bir zamanlar yeraltı dünyasını ziyaret etmiş olduğu benzer biçimde çeşitli efsaneler türetildi. Dönüşü bu 17.yüzyıl tablosunda tasvir edilmiştir. (wiki)
‘Çatışan bakış açılarının özgürce yüzleşmesini savunmadılar. Bunun yerine, tüm Ortodoks dinler benzer biçimde, hatalarını düzeltmelerini engellemiş olan bir katışık uyguladılar.’ – Carl Sagan. Düşünme ve felsefe yapmak, yalnızca toplumun üst sınıflarının işi olarak kabul edilirken, ellerinizle uğraşmakla ilgili herhangi bir vazife kölelere ve işçilere ayrıldı.
Sagan’a nazaran, ‘Platon gökbilimcileri gökler hakkında düşünmeye, sadece onları gözlemleyerek vakit kaybetmemeye çağırdı’. Xenophon’un görüşü, ‘Mekanik sanatlar olarak adlandırılan şey, toplumsal bir damgalama taşır. Ve şehirlerimizde haklı olarak kabul görmemiştir.’. Bu şekilde bir ortamda İyon Uyanışının gözlem ve bulgu şekillerinin varlığı olanaksız olurdu. Kültür yavaş yavaş Platon benzer biçimde insanların daha katı dogmalarına yol açtı. Ve İtalyan rönesansına kadar yine gün yüzüne çıkmadı.
Benzer bir alınyazısı İskenderiye Kütüphanesi’ni de bekleyecekti. Kütüphane, zannedildiği benzer biçimde bazı dehşet verici vakalarda yanmamıştı. Muhtemelen zaman içinde destek eksikliğinden ve bakımsızlıktan yok edildi. Entelektüellerin siyasal nedenlerle şehirden atılmasıyla kütüphanenin düşüşü (M.Ö. 145 civarında) başladı.
Sonraki birkaç yüzyıl süresince, kütüphanenin önemi küçülmeye devam etti. Üyelikler, M.S. 270 civarında sıfıra düştü. O sırada binalardan bir şeyler kaldıysa bile muhtemelen bir isyan ve imparatorluk karşı saldırısıyla 275 yıllarında yıkıldılar. Kütüphane hafızalarda nefes bir anı olarak kaldı.
‘Bence medeniyetimizin sağlığı, kültürümüzün temelleri hakkında farkındalığımızın derinliği ve geleceğe olan ilgimiz, kütüphanelerimizi ne kadar iyi desteklediğimizle kontrol edilebilir.’– Carl Sagan
Bugün yapmamız ihtiyaç duyulan bir seçim var. İyonyalılar yada İskenderiyeliler benzer biçimde olabiliriz. Ve yeni fikirlere açık bir cemiyet yaratmaya, yarar sağlamaya çalışabiliriz. Ya da Pisagor ile Platon benzer biçimde olmayı seçebiliriz. ‘Rahatsız edici gerçeklerin bastırılmasında; bilimin minik seçkin derslik için saklanması gerektiği duygusu, deneylerden hoşnutsuzluk ve mistisizmin kucaklanması… insan girişimini geri püskürtebilir.’
ABD'de yetkililer, 30 yıl sonrasında ilk kez “sıhhatli gıdanın” ne işe yaradığını tekrardan tanımladı ve…
Lazarus'un Genel Özeti Lazarus, ünlü yazar Lars Kepler'in kaleme aldığı sürükleyici bir thriller romanıdır. Kitap,…
AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…
Ne ilk ne sonuncusun Düşüp de bu tuzağa kaybeden Kendini terk eder insan Aslen aşktan…
AZERİCE SÖZLERİ Biz hər şeyi bilə bilə ayrılmışıq Dərd çəkmişik ölə ölə ayrılmışıq Ürəyi mənim…
Suni zekâ günlük yaşamımıza girdiğinden bu yana mevzu genel olarak birkaç bağlamda tartışılıyor. İşimizi elimizden…