3 Mayıs günü Çin, Chang’e 6 aracını Ay’a gönderdi. Önceki vazife şeklinde bu vazife de Ay’dan örnek toplayacak. Ortalama 2 kilogram örnek toplaması beklenen vasıta, bu görevde Ay’ın Dünya’dan görünmeyen yüzüne iniş meydana getirecek. Görevin toplam süresinin 53 gün olması planlanıyor.
2019 senesinde Çin, Chang’e 4 aracıyla Ay’ın Dünya’dan görünmeyen yüzüne ilk yumuşak inişi gerçekleştiren ülke olmayı başarmıştı. Cenup Kutbu-Aitken Havzası’ndaki 180 kilometre çapındaki Von Karman Krateri’ne inen Chang’e 4 şeklinde, Chang’e 6 da bu havzaya iniş meydana getirecek. Sadece yeni görevin hedefi Von Karman’dan 3 kat daha geniş olan Apollo Krateri.
Bilim adamlarının bu bölgeyle ilgilenmesinin mühim bir sebebi var. Bölgenin altında, ortalama 4 milyar yıl ilkin Ay’a çarpan devasa bir nesnenin bir kısmının bulunmuş olduğu ve bundan dolayı havzanın oluştuğu düşünülüyor. Eğer görevde bu dev nesneye ilişik örnekler edinilebilir ve Dünya’ya geri getirilebilirse, büyük bir başarı elde edilmiş olacak.
Bu hedefe erişmek için Chang’e 6 aracı, yüzeyden toprak ve kaya toplayan bir kürek haricinde, toprağın altından da örnek alabilecek bir matkaba da haiz. Aracın üstünde bulunan fırlatılabilen bir sonda yardımıyla örnekler Ay yörüngesine gönderilecek ve gene yörüngede bulunan bir öteki araçla bu örnekler alınıp Dünya’ya getirilecek.
IFLScience’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.