Çin’de Winnie the Pooh ve Peppa Pig’den sonra yasak sırası zürafalarda!

Zürafalar, Çin’in toplumsal medya aleminde yasaklanan bir sonraki acayip şey olabilir. Pekin’deki ABD Büyükelçiliği’nin 2 Şubat’ta toplumsal medya hesabına zürafalarla ilgili bir gönderi yüklemesiyle zürafalar, bir gecede Çin ekonomisine yönelik hoşnutsuzluğun sembolü haline geldi.

Gönderide Çin’den bahsedilmiyor hatta söz mevzusu videoda ABD’nin GPS teknolojisini kullanarak Afrika’da nesli tükenmekte olan zürafaları takip etmesine yönelik çabasından bahsediliyor.

Zürafalar ile Çin ekonomisinin ilgi seviyesine iki örnek…

Sadece X’in Çin versiyonu diyebileceğimiz Weibo’da büyükelçiliğin bahse konu gönderisi garip bir halde viral hale gelmiş olarak 977 bini aşkın beğeni ve 184 bini aşkın yorum aldı. Bu sayılar için bir bağlam oluşturmak gerekirse ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’nin gönderileri çoğu zaman 30 binin altında beğeni alıyor.

Mevzu Bloomberg, CNN ve Reuters’in de ilgisini çekerken bu kaynakların aktardığı suretiyle yatırımcılar zürafa postunu Çin borsasındaki düşüşten yakınma eden yorumlarla doldurdu.

Çin’in ‘blue chip’ endeksi olarak görülen Şanghay-Şıncın CSI 300, uzun devam eden Covid kuşatması altında dayanmaya çalışırken tüketici harcamalarına olan güvenin zayıflamasıyla düşüşe geçti.





Bu süreç içinde hisse senedi piyasası 2021’den bu yana 6 trilyon dolardan fazla kıymet yitirdi ve Pekin’in Ocak ayında düşüşü durdurmak için neredeyse bir düzine kez müdahale etmesine karşın düşüş devam ediyor.

CNN’in haberine nazaran gönderinin altındaki yorumlardan birinde, “ABD hükümeti lütfen Çinli hisse senedi yatırımcılarına yardım edin” ifadeleri kullanılmaktaydı. Bir başka yorumda ise videodaki zürafalar ile Çin’in ulusal marşının ilk mısrasına gönderme yapılarak “Kalkın! Köle olmak istemeyen tüm zürafalar!” ifadeleri kullanılacaktı.

Öfkeli yorumcular, zürafa paylaşımıyla aynı gün devlet mecralarının birinde gösterilen bir makaleyi paylaşarak “tüm ülkenin iyimserlikle dolu” bulunduğunu söyleyen başlığı eleştirdiler. CNN’e nazaran bir kullanıcı “Zürafa topluluğunun tamamı iyimserlikle dolu” yorumunda bulunacaktı.

Daha ilkin Winnie the Pooh ve Peppa Pig sansürlenmişti

Weibo’daki sıkıdüzen ortamı bir çok süre Çinli kullananların hoşnutsuzluklarını ifade etmek için ironiye, alaycılığa ve örtülü göndermelere bel bağlaması anlamına geliyor. Bu referansları sansürleme çabaları bir çok süre zihinsel bir kedi-fare oyunu yaratırken “boş kağıtlarla meydana getirilen protestoların” yada “o” hatta “o adam” ifadelerinin yasaklanması şeklinde absürt durumlara yol açıyor.

Winnie the Pooh, muhalifleri tarafınca Şi Cinping’e benzetildiği düşünülerek toplumsal medyada yasaklanmış durumda. Hem de Peppa Pig de “bir karşı kültür sembolü olarak görüldüğü için” yasaklılar sıralamasında.

Solda Winnie the Pooh, sağda ise Peppa Pig yer almakta.

Velhasıl bir süre sonrasında Weibo’daki zürafa yangını sönecek ve söz mevzusu yorumların yerini ABD-Çin ilişkilerine yönelik bir takım iyi niyet mesajı alacaktı. Onlarca yorumda “Çin-ABD dostluğu. Yaşasın Çin” ifadeleri kullanılırken genel mutsuzluğu ifade eden birkaç yorum paylaşımın altında adeta göstermelik olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Gönderinin altında yer edinen yorumlardan biri ise tartışmalardan sonrasında ortaya çıkarken 24 binden fazla beğeni aldı. Yorumda şunlar yazıyor:

“ABD’nin ekolojik dengeyi korumak için daha çok teknoloji ve kaynak yatırımı yapma zorunluluğu ve sorumluluğu var.”

İlginç değil mi? Başka bir yorum ise “Bakalım ‘hisse senetleri’ kelimeleri silinecek mi” şeklindeydi. Gönderinin altında 36’sı görüntülenemeyen 38 cevap yer almakta.

Sıkıdüzen seyretme sitesi China Digital Times’ın haberine nazaran, basit zürafalar Weibo’da direkt yasaklanmadı sadece “#TheGiraffeIncident” şeklinde bazı hashtag’ler çoktan engellendi.

Business Insider hashtag’i denetim ettiğinde Weibo’da gösterilen bir bildirimde, “İlgili yasa, yönetmelik ve politikalara nazaran bu mevzunun içinde ne olduğu görüntülenmiyor” denildi.

Hashtag’in ana içinde ne olduğunun bastırılmasıyla beraber, en üstteki paylaşımda artık hayvanat bahçesinde hayvanlara meydana getirilen muameleye yönelik şikayetler yer ediniyor.


Kaynak: Business Insider, CNN / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 2, Bugün: 1 )

Site Footer