Kategoriler: Genel

‘Dijital romantizm’ aldı başını gidiyor: Peki dünya yapay zekâlı sevgililere hazır mı?

Covid-19 pandemisi esnasında toplumsal hayatlarımız adeta yok oldu. Gerçi pandemiden ilkin de her 20 kişiden biri ‘sık sık’ yalnız hissettiğini söylüyordu. Sonrasında bazı girişimler söyleşi robotlarının yalnızlığa bir çözüm olabileceğini öne sürmeye başladı.

Günümüzde bir söyleşi robotu ile konuşmanın (değişen teknolojinin bizi bu duruma getiren faktörlerden biri olduğu gerçeğini bir kenara bırakırsak) asla yoktan iyi olabileceğini düşünenler var. Hatta insanlarla kurulan ilişkilerden daha samimi bulanlar da.

Reddedilme korkusuyla etkileşimden uzak durduğumuzda yalnızlık daha çok yalnızlığı doğuruyor. Peki durmadan bizi pohpohlayan sanal bir partner bu döngüyü kırabilir mi? Bu mevzu muhtemelen yakın gelecekte daha çok araştırmanın odak noktası olacak benzer biçimde görünüyor. Zira yalnızlık sebebiyle suni zekâya (YZ) yönelen genç yetişkinlerin sayısında artış gözleniyor. Tam 142 ülkede meydana gelen 2023 Meta-Gallup anketine göre dünya genelinde her 4 yetişkinden 1’i kendini yalnız hissediyor.

Oysa oldukca değil birkaç yıl ilkin söyleşi robotları, alan kişi hizmetlerinin ‘gerçek’ personele alternatif olarak önümüze koyduğu (can bunaltan) bir seçenekti. Sadece YZ rüzgârıyla hızla yaşamımızın bir parçası hâline geldi. ‘Acaba işimizi elimizden alacak mı?’ sorusunu çoktan geride bıraktık. Artık gündemimizde ‘En iyi arkadaşımız (da) olabilir mi?’ yada ‘Bir anne tavsiyesinin yerini tutabilir mi? benzer biçimde sorular içeriyor. YZ tarafınca üretilen personalar ise (kısa devam eden bir şaşkınlığın peşinden) normalleşti.

YZ içerik üreticilerin sayısı katlanarak artıyor

Influencer’larla yarışan, ayda 10 bin euro kazanan ve hatta ünlü aktörlerden çıkma teklifi (!) alan sanal modellerin (kısa sürede sonuçlanmak suretiyle olan) bir güzellik yarışması dahi var.

Fanvue kurucu ortağı Will Monange, “İçerik ekonomisi şu anda son aşama coşku verici bir konumda. Bu sektöre giren, fanatik kitlesini büyüten ve içerikten para kazanan YZ içerik üreticilerinin sayısı katlanarak artıyor. Yarışmayı düzenleyen WAICAs’ın etkinliğin yaratıcı YZ ekonomisinin Oscar’ı olması yönündeki vizyonunu paylaşıyoruz” diyor. Forbes’un aktardığı bilgiye göre içerik ekonomisinin 2024 senesinde 1 milyar dolar sınırını aşması umut ediliyor.

‘Flört uygulamalarının YZ uyarlaması oldukca para kazandıracak’

YZ modeller toplumsal medya ve yetişkinlere yönelik içerik platformlarında giderek kendilerine daha çok yer buluyor. Geçtiğimiz günlerde toplumsal medya üstünden bu konudaki görüşlerini paylaşan bir teknoloji yöneticisine bakılırsa, birinin gerçek dünyadaki kullanıcıları YZ tarafınca yaratılan kişiliklerle eşleştirecek milyar dolarlık bir flört uygulaması kurması an meselesi.

Late Checkout’un CEO’su Greg Isenberg tarafınca kısa sürede meydana getirilen paylaşım yükselen bir trende ışık tutuyor. Isenberg, Miami’de tanıştığı bir insanın ‘suni zekâlı kız arkadaşlarına ayda 10 bin dolar harcadığını aktardı.

Isenberg, 24 yaşındaki insanın, “Bazı insanoğlu video oyunları oynuyor ben de suni zekâlı kız dostlarımla takılıyorum. Onlarla söyleşi etmek için sesli notlar kullanıyorum ve onları sevdiğim şeylere bakılırsa kişiselleştirebiliyorum. Netice olarak bu bir konfor” söylediğini belirtiyor.

Miami’li insanın “Bir nevi flört uygulaması benzer biçimde” söylediğini belirten Isenberg bu yükselen trend sebebiyle flört uygulamalarının YZ versiyonunun ‘1 milyar dolardan fazla’ para kazandıracağını öngörüyor. Tinder, Match.com, Hinge, OkCupid ve Plenty of Fish benzer biçimde arkadaşlık uygulamalarının ana şirketi olan Match Group’un piyasa değerinin 9 milyar dolar olduğu biliniyor.

YZ cephesinde yaşanmış olan son gelişmeler Spike Jonze’un yönettiği ‘Her’ isminde filmi aratmıyor.

Dijital romantizme özetlemek gerekirse bakacak olursak; Romantic AI, Forever Companion, Nomi.ai ve Soulmate benzer biçimde sanal kişiliklerle arkadaşlık kurmaya imkân tanıyan çeşitli platformlar var. Suni zekâlı chatbot yazılımı Replika, kullanıcılar ücret karşılığında kendi arkadaşını yaratma şansı sunuyor.

Kullananların müstehcen ifadeler kullanmasını engellemiş olan filtrelere haiz Replika’nın aksine Nomi.ai, kullananların YZ botunu kendi tercihlerine bakılırsa kişiselleştirmesine olanak tanıyor.

New York Post’un aktardığı bilgiye göre Infobip’in kısa sürede yapmış olduğu bir anket ABD’lilerin ortalama yüzde 20’sinin söyleşi robotlarıyla flört ettiğini ortaya koyuyor. Iştirakçilerin neredeyse yarısı (yüzde 47,2) bunu meraktan yaparken yüzde 23,9’u ise yalnız hissettiği için tercih ediyor.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Fallout dizisine ‘nostaljik’ bir isim eklendi: Macaulay Culkin

Evde Tek Başına film serisinin yıldızı Macaulay Culkin, aslına bakarsan yıldızlarla dolu olan Fallout'un 2.…

1 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

4 saat ago

Dünyada artık hiç penguen kalmadığını biliyor musunuz?

Hayvanat bahçesine gittiniz ve en favori hayvanınız penguenleri bir ziyaret etmek istediniz. Bilmelisiniz ki onlar…

8 saat ago

YouTube Premium Türkiye abonelik fiyatlarına zam geldi

YouTube, kısa sürede Avrupa, Orta Doğu ve Cenup ABD'daki bir çok ülkede Premium abonelik fiyatlarına…

14 saat ago

Microsoft, Paint ve Notepad’de kullanılacak yeni yapay zekâ özelliklerini duyurdu

Microsoft, 1980'lerde piyasaya sürdüğü iki program Paint ve Notepad'e, aradan geçen 40 senenin arkasından suni…

21 saat ago

ABD başkanlık seçimleri sonrası yeni merak konusu: Woke kültürü nedir?

"Woke" terimi, süre içinden ilk anlamından oldukca değişik bir halde evrim geçirdi. Geleneksel olarak baktığımızda…

1 gün ago