Bir otomobili bile ezebilecek güçteki çeneye yerleştirilmiş tam 60 jilet benzer biçimde keskin dişle, “Dinozorların Kralı” aslına bakarsan ürkütücü bir görünüşe sahipti.
Sadece bu yetmezmiş benzer biçimde, meydana getirilen bir araştırmaya nazaran T. Rex evvelde düşünülenden yüzde 70 kadar daha büyüktü ve ağırlığı 15 tona kadar çıkabiliyordu!
Araştırmacılar bilgisayar modellemelerini kullanarak dinozorların maksimum boyutlarını belirleme üstünde çalışıyor ve meşhur T. Rex’i de örnek olarak aldılar.
Dinozorların ulaşabildiği bu inanılmaz boyutlar bitmek bilmeyen bir hayranlık uyandırdığı için, bir taraftan da bu hayvanların iyi mi bu kadar büyüyebildiği sorusu ortaya çıkıyor.
Ekip T. Rex’i ölçebilmek için bilgisayar modellerini kullandı ve gelişme oranı, yaşam süresi, popülasyon büyüklüğü benzer biçimde etkenleri de dikkate aldı.
Böylesi bir fosili bulmak için 1000 yıl gerekiyor…
Paleontologlar, malum en büyük T. Rex fosillerinin vücut büyüklüklerinin muhtemelen en üstteki yüzde 1’i temsil eden 99. yüzdelik dilime düştüğünü, sadece bu şekilde bir fosilin bulunması için 1000 yıl daha kazı yapmak gerekeceğini belirtiyor.
Bilgisayar modellemeleri, türün var olmuş en büyük üyesinin şimdiye kadar bilinenlerden yüzde 70 daha iri olabileceğini gösteriyor.
15 tonluk bir dev!
Eğer bu doğruysa, şu anda 8,8 ton olarak tahmin edilen ağırlığı, 15 tona ulaşabiliyordu. Bununla birlikte yüzde 25 daha uzun olan “dev” T. Rex, 12 değil, tam 15 metre uzunluktaydı.
Ekoloji ve Evrim dergisinde gösterilen araştırma, Londra’daki Queen Mary Üniversitesi ve Ottawa, Kanada’daki Kanada Tabiat Müzesi’nden bir ekip tarafınca gerçekleştirildi.
Araştırmanın yazarlarından önde gelen Dr. Jordan Mallon şöyleki diyor: “Araştırmamız, T. Rex benzer biçimde büyük hayvanların fosillerinde, hayvanın gerçekte hangi boyutlara erişebileceğine dair gerçek bir fikrimiz olmuyor.”
“15 tonluk bir T. Rex fikri keyifli, sadece biyomekanik ve ekolojik açıdan da tesirleri ilgi çekici olacaktır.”
Demir kaplı dişler mi? Yok artık…
Değişik bir emek harcama ise, T. Rex’i tam da Hollywood’un seveceği noktaya getiriyor. Bu çalışmaya nazaran, “Dinozorların Kralı” bir tek büyük değildi, bununla birlikte dişlerinde de demir kaplama vardı.
Evet, acayip bir iddia sadece bunu destekleyen şey, araştırmacıların Komodo ejderlerinin dişlerinin ucunda demir bulması. Ki bu da dinozorların avlarını iyi mi öldürüp, yiyebildiğine dair ipucu veriyor.
Araştırmanın baş yazarı olan Londra, King’s College’dan Dr. Aaron LeBlanc “Komodo ejderleri kavisli, tırtıklı dişlere haiz ve uçlarında demir olan bu dişlerle avlarını parçalıyorlar, tıpkı et yiyen dinozorlar benzer biçimde” diyor ve şöyleki devam ediyor:
“Bu benzerliği, etobur dinozorların iyi mi yediğine dair daha çok informasyon sahibi olmak ve dişlerinde Komodo ejderine benzer demir olup olmadığını öğrenmek için kullanmak istedik.”
“Ne yazık ki, şu an haiz olduğumuz teknolojiyi kullanarak fosilleşmiş dinozor dişlerinde yüksek seviyede demir olup olmadığını anlayamıyoruz.”
“Fosilleşme sürecinde yaşanmış olan kimyasal değişikliklerin, başlangıçta ne kadar demir bulunduğunu gizlediğini düşünüyoruz.”
DailyMail’in haberinden Erinç Eröz Türkçeleştirdi