Dünya Ortak Evimiz
Kolektif
“Hawaii Adaları’nda nesli tükenen endemik bir tür olan Kauai kuşunun, 1987’de kaydedilen son sesini dinlediğimde insanoğlunun doğa üstüne kurduğu acımasız baskının ürperten melodisiyle yüzleştim. Letafetiyle yürekleri yumuşatan bu kuş türü, dişilerin ve adamların birbirlerine söyledikleri şarkılarla meşhurdu. Ne var ki yaşadıkları bölgeye gelen insanların getirmiş olduğu kentleşmenin ve küresel ısınmanın etkisiyle değişen dengelere yenik düştüler. Tek tek dünyadan ayrıldılar. Onlar artık yalnızca masallarda yaşayacaklar. Sesleri bu âlemde tekrar asla işitilmeyecek. Tüm bunlara karşın umudumuz var.
Bu kitapta, tabiatın dostu olan, onun sesine kulak kesilip söylediklerini bizlere çeviri eden kendisini tabiatın bir parçası olarak görenlerin hikâyeleri var. Hikâyelerimiz birbirimize esin, tabiata şifa olsun! Hayatımızı yararlı olmak ilkesiyle taçlandırabilirsek attığımız her adım iyilikten yana olacaktır. Tabiatı ve tüm canlıları tanımaya ve onlar hakkında daha çok informasyon sahibi olmaya çalışmalıyız. Bu dünya ortak evimiz. Bu evi güzel ve temiz tutmak, gelecek nesillerin de yuvası kılmak bizlerin ortak yükümlülüğü.”
(Emine Erdoğan)
“Sıfır Atık Projesi, tesiri ülkemiz sınırlarını aşan bir kuşatıcılıkla tüm dünyada ilgi uyandıran bir harekete dönüştü. Bu kıymetli birlikteliğe ve tecrübelerin aktarılmasına öncülük eden saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’ye şükranlarımızı sunuyor, katkıları için tüm doğaseverler adına teşekkür ediyoruz.
Türkiye’nin en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonu ile tüm sektörlerimizle yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda yol almaya devam edeceğiz.”
(Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı)
“İklim kriziyle savaşım ederek ve biyoçeşitliligi koruyarak yeryüzündeki tüm insanların sıhhat ve refahını güvence altına alıyoruz. Türkiye’de bu alandaki çalışmalarıyla anılan Emine Erdoğan Hanımefendi’nin kuvvetli duruşunu takdirle karşılıyorum.”
(Frans Timmermans, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı)
“Emine Erdoğan Hanımefendi’nin Sıfır Atık Projesi ve küresel iklim değişikliği ile savaşım mevzusunda göstermiş olduğu esin veren liderliği için kendisine minnettarız. İnanıyoruz ki bu öncülük yardımıyla pek oldukca siyasal önder bir araya gelecek ve kaynakların verimli kullanımı mevzusunda samimi bir çaba göstereceklerdir.”
(Maimunah Mohd Sharif, Birleşmiş Milletler Genel Yazman Yardımcısı)
Kitaba Yazılarıyla Katkıda Bulunanlar:
Emine Erdoğan, Claudio Tomasi, Şahika Ercümen, Murat Vargı, Deniz Ataç, Itimat İslamoğlu, Aslı Pasinli, Maimunah Mohd Sharif, Gönül Paksoy, Deniz Sağdıç, Nil Karaibrahimgil, Şadan Kaptanoğlu, Zafer Kızılkaya, Prof. Dr. Huriye Martı, Prof. Dr. Nilgün Kıran Zayıf, Nana Firman, Kıvılcım Pınar Eğilmez Kocabıyık, Prof. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Sümeyye Ceylan, Olcay Silahlı, Şemsa Denizsel, Alper Tüydeş, İbrahim Abdul-Matin, Nardane Kuşçu, Ayten Çöl, Halil Halaç, Nazım Tanrıkulu, Prof. Dr. Mehmet Güvenli Birpınar