Gezegen ve üzerinde yer alan her şey sürekli olarak atmosfer üzerinde dönüşüne ara vermeden devam ediyor. Ekvator üzerindeki dönüş hızı olarak saatte 1675 kilometre yani buda yaklaşık olarak saniyede 465 metreye eş değer şekilde seyahat ediyoruz. Ancak eğer ki kutuplardan birine yakın konumda bulunuyorsanız bu hız biraz daha aşağıda olabiliyor.
Peki neden bu hızı hiç kimse hissetmiyor?
Bu soruya cevap ise Dünya’nın hareketindeki yapısında yatmaktadır. Sarsıntı içerisinde olmayan sürekli olarak sabit bir hızda seyir eden bir uçak içerisinde yer aldığınızı düşünün. Emniyet kemerinizi çıkarttınız ve uçak içerisindeki koridorda yürümeye başladınız, bu durumda uçak hareketini hissedemezsiniz.
Bundaki neden ise, siz ve uçakla birlikte diğer her şey aynı hızda seyahati gerçekleştiriyorsunuz. Bundan dolayı uçağın mevcut olan hareketinin algılanması için, dışarıdaki bulutlara bakmanız gerekmektedir.
Bu da aynı Dünya’nın dönüşündeki durum için geçerlidir. Gezegenimiz kendi etrafındaki tam olarak dönüşünü 23 saat 56 dakika gibi bir süre içerisinde tamamlıyor. Bu da sabit bir oran ile aralıksız olarak sürmektedir.
Bu meydana gelen hareketi hissedilmesinin bir yolu da yönünüz de yer alan rüzgarı hissetmektir. Ancak bunda dahi Dünya’nın atmosferinin bizim ile aynı hız içerisinde seyahat etmiş olduğunun unutulmaması gereklidir.
Eğer ki Dünya herhangi bir durumdan dolayı hızını değiştirecek olsaydı, bunu kesinlikle hissedebilirdik. Oldukça hoş karşılanmayacak olan bu durum ise gezegen ölçeğinde ani bir şekilde frene basmak gibi olurdu.