Dünya’nın ürkütücü görüntüsü: Bir asteroite doğru yol alan uzay aracı yakaladı

Hera uzay aracı toz haline gelmiş bir asteroitin bulunmuş olduğu bölgeye doğru uçuyor.

Sadece oraya doğru giderken vasıta, arkasında kalan Dünya‘nın uzayda Ay’la beraber fotoğraflarını çekti. Aşağıda görebileceğini görüntüleri, NASA’nın başarıya ulaşmış sayılan asteroit saptırma deneyinin alanını araştırması için tasarlanan Hera’nın üstündeki cihazlar elde etti.

Avrupa Uzay Ajansı’nın paylaşmış olduğu görüntüler “Hoşçakal Dünya!” başlığıyla paylaşıldı ve gönderide şöyleki dendi: “Geçtiğimiz hafta Hera görevimizi başarıyla başlatmamızın arkasından vazife araçları ilk kez çalıştırıldı ve asteroit güvertesi gezegenimize doğru çevrildi. Bu sayede Hera, Dünya ve Ay’ın ilk görüntülerini bir milyon km’den daha uzak bir mesafeden yakalayabildi!

Aşağıdaki ilk fotoğraf, Hera’nın Asteroit Soruşturma Kamerası ile çekildi ve Güneş’in aydınlattığı Pasifik Okyanusu’ndaki beyaz bulutları, ortalama 1,6 milyon kilometre öteden gösteriyor. Fotoğrafın ortasına yakın olan cisimse, yaklaşık 384 bin kilometre ötedeki Ay.

Dünya (sol altta) ve Ay (ortada) ortalama 1,6 milyon kilometre uzaklıkta.
Fotoğraf: ESA

İkinci ve üçüncü fotoğraflar ise Hera uzay aracının Termal Kızılötesi Görüntüleyicisi ve HyperScout H cihazları tarafınca çekildi. İlki, asteroitin yüzeyinin sertlik ve parçacık boyutu benzer biçimde özelliklerini inceleyecek. İkincisi ise asteroitin mineral yapısını tespit eetmek için insan gözünün göremediği ışık dalgaboylarını görüntüleyebiliyor.

Dünya (ortada) ve Ay (sağ üstte) Hera’nın Termal Kızılötesi Görüntüleyici’sinden.
Fotoğraf: ESA / JAXA
Dünya (sol altta) ve Ay (sağ üstte) Hera’nın HyperScout H aletinden.
Fotoğraf: ESA

Hera, Aralık 2026’da çarpışma yaşayan asteroit Dimorphos’la buluşacak. Görevin hedefi, insanlığı potansiyel olarak tehlikeli bir asteroitin yönünü değiştirebileceğini kanıtlayan NASA’nın DART görevinin (Çift Asteroit Tekrardan Yönlendirme Testi’nin kısaltması) tam olarak 160 metre çapındaki Dimorphos asteroitini iyi mi etkilediğini öğrenmek.

Avrupa Uzay Ajansı paylaşımında bunu şöyleki deklare etti: “NASA’nın DART görevi asteroiti etkilediğine bakılırsa, Hera bu büyük ölçekli deneyi iyi anlaşılmış ve tekrarlanabilir bir gezegen müdafa tekniğine dönüştürecek.

Büyük asteroitler ender olsa da Dünya’ya düşebiliyor. Düştüklerindeyse büyük bölgelerden yerele kadar yıkıma niçin olabiliyorlar.

Asteroit çarpmasının riskleri

Aşağıdan gerek ufak, gerek fazlaca büyük asteroitler yada kuyruklu yıldızlardan oluşabilecek riskleri listeledik. Burada göreceli olarak ufak kayasların bile tehdit oluşturduğunu belirtmekte yarar var. 2013 senesinde Rusya’nın üstünde patlayan 17 metre çapındaki kayanın, evlerin camlarını patlattığını hatırlatmak gerek.

  • Her bigün, 100 ton kadar toz ve kum boyutunda parçacık, Dünya’nın atmosferine düşüyor ve anında yanıyor.

  • Her yıl averajda bir otomobil boyutunda asteroit gökyüzünden düşüyor ve patlıyor.

  • 140 metre çapındaki nesnelerin Dünya’ya çarpması, her 10 bin ila 20 bin yılda bir gerçekleşiyor.

  • 800 metre ve daha büyük çaplı bir kayadan kaynaklı “dinozor öldüren” çarpışma, averajda her 100 milyon yılda bir gerçekleşiyor.


Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer