Dyson OnTrac neler vadediyor? İşte kulaklığın öne çıkan özellikleri…

Dyson, yeni kulaklığı OnTrac’i bugün tüm dünyaya tanıttı. Mashable Türkiye olarak ürünü satışa çıkmadan ilkin deneyimleme fırsatı bulurken, OnTrac’in özelliklerine de daha yakından şahitlik ettik. (OnTrac’i satın almak isteyenler Eylül ayını beklemek durumunda, fiyatlama hakkında konuşmak için de birazcık erken)

Tasarım: İlk izlenimin oldukça pozitif bulunduğunu söylemem gerek. Dyson ilk bakışta gene cool, dayanıklı ve şık görünen bir ürün ortaya çıkarmayı başarmış. Fazlaca moda programı “Project Runway” izlemiş birisi olarak jürinin herhangi bir kumaştan ‘pahalı görünen’ bir giyim çıkaran yarışmacılara verdiği övgülere aşinayım. OnTrac’te de araç-gereç kalitesinden bağımsız ‘pahalı görünen’ bir kulaklık var elimizde. Ve bu iyi bir şey.

Mühendislik devamlılığı: Dyson mühendisliğinin takdir ettiğim bir yönü de teknoloji devamlılığı. Şöyleki anlatayım süpürgeler için geliştirilen sesi azaltma teknolojisi, OnTrac’in en iddialı özelliklerinden önde gelen gürültü önlemenin çıkış noktası haline gelebiliyor. Hava temizleyen kulaklık Zone’da geliştirilen mikrofon teknolojileri gene bir başka özellik zincirinin ilk halkası oluyor. Böylece çıkarılan bir ürün kendi mikro hedefine ulaşamasa dahi, bu durum bir sonrakine ürüne vereceği katma kıymeti negatif etkilemiyor.

Gürültü önleme: Saf bir ses elde etmenin en kestirme yolu, dinlemek istediğimiz ses dışındaki öteki sesleri bloke etmek. Cümle içinde daha azca “ses” kullanmak gerekirse “gürültüyü engellemek”. Dyson’ın (ürün özelinde) mühendislik anlamında en büyük eforu bu alana ayırdığını söylemek mümkün. 8 değişik mikrofon kullanan “Gelişmiş Etken Gürültü Engelleme” özelliği ile gürültü saniyede 384 bin kez engellenerek 40 desibele kadar azaltılabiliyor.

Ben kendi testlerimde de kalabalık bir ortamda olmama karşın dış seslerin neredeyse tamamen duyulmaz bulunduğunu deneyimledim. Ses önleme ayarlarının ‘varsayılan’ durumda bulunduğunu, dün itibariyle söz mevzusu özelliği kullanamadığımız MyDyson uygulaması ile oldukca daha çok kişiselleştirilmiş ayarın geleceğini ekleyeyim. (Ek olarak MyDyson ile dış gürültü gerçek zamanlı olarak izleniyor ve raporlanıyor)

Ses: Ürünün ses özelliklerine yakından bakmak istersek, 40 mm, 16 ohm neodimyum hoparlör sürücüleri ve gelişmiş ses sinyali işleme özelliği ön plana çıkmakta. Kulaklıklar, 6 Hertz’e kadar düşük frekanslardan 21.000 Hertz’e kadar yüksek frekansları üretiyor. Başka bir deyişle derin alt bas ve yüksek net tizleri daha net duymak mümkün. Bas, tiz ve vokallerin oldukça kuvvetli ve berrak bulunduğunu Red Hot Chili Peppers’ın bana verdiği yetkiye dayanarak söyleyebilirim. Ürün bir ihtimal havayı temizlemiyor fakat kulakların pasını siliyor.

Kullanım süresi: Aslen belli bir kalitenin üstündeki bir çok kulaklık için bunu söyleyebiliriz: Batarya mevzusunda bizi üzmüyorlar. OnTrac de bu anlamda çıtayı iyi bir yere koyan ürünlerden. Dyson 55 saate varan bir pil ömrü, iki haftaya kadar dinleme süresi vadediyor. Piller kafa bandında içeriyor.

Kişiselleşen görünüm: Ürünün dış tarafında kapaklar ve içinde alışıldık olduğumuz suretiyle yastıklar mevcut. Fakat alışık olmadığımız husus şu: Bu kapak ve yastıklar değişebiliyor. Metalik dokuya haiz Metalik Gri, Bakır ve Siyah seçenekleri yanı sıra seramik hissi veren bir dokuya haiz Ceramic Parlak Kırmızı renkleri ile satışa sunuluyor. Dyson kulaklığın görünümü mevzusunda ‘kombinlemeyi’ kullanıcının zevkine bırakmış durumda. Dört renk seçeneği, ilave kulaklık yastığı ve dış kapak çeşitleri ile beraber (permutasyon dersine ilgisiz kalan biz sözelcilere inanılmaz gelse de) 2000’den fazla renk kombinasyonu yaratılabiliyor. (O nedenle yazının başlangıcında yaptığım moda anolojisi birazcık daha anlam kazanıyor)

Ultra yumuşak mikrofiber ve yüksek dereceli köpükten üretilen yastıkların hissiyat ve konforunun kısa testlerde oldukça rahat bulunduğunu belirtmem koşul. Sadece bu tür ürünlerde uzun soluklu kullanım, hem dayanıklılık hem de konfor açısından daha mühim veriler sunacaktır. 451 gram ağırlığındaki OnTrac, elde tutarken birazcık ağır hissettirse de kafaya takıldığında oldukca daha konforlu ve hafifçe geldi. (O yüzden bu ağırlığı kafaya takmamak iyi olabilir. Evet baba esprisi.)

Bonus: (1) Sensörler ürünü kafadan çıkardığınızı algılıyor ve sesi duraklatıyor. Yine taktığınızda ses devam ediyor. (2) Telefon görüşmelerinde gürültü değil ses öne çıkıyor.

Netice olarak; elimizde ilk anda dizaynıyla öne çıkan, kullanana bu dizaynı kendi moda anlayışına gore değişiklik yapma şansı veren, şarj etmeyi unutacağınız, fakat en fazla gürültü önleme özelliği ile öne çıkan bir ürün var. İlk planda sık gezi edenler için oldukca uygun görünen ürünle ilgili kısa vadede bir ‘ilk bakış’ içinde ne olduğu hazırlayacağız. Sonrasında da uzun soluklu kullanım testlerini anlattığımız bir başka video ile ürün çıkmadan ilkin yeni YouTube kanalımızda sizlerle beraber olacağız.

YouTube demişken; kanalımıza abone olmayı ihmal etmeyin.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer