Egzersiz performansını artırmak mı istiyorsunuz? Öncesinde tuvalete çıkın…

Eğer hem zihinsel hem de fizyolojik performansınızı çoğaltmak istiyorsanız, derhal wcye ‘çıkın’. Saçma bulunduğunu mu düşünüyorsunuz? Sadece o şekilde değil.

Yeni meydana getirilen iki araştırmaya bakılırsa, bu kolay işlem, performansı ve bilişsel kabiliyetleri ciddi şekilde etkiliyor. Tayvan’daki Taipei Üniversitesi’nden biyokimyacı Chen-Chan Wei liderliğindeki araştırmada, 13 triatlet bir Stroop testi (renk ve kelime çelişkisini çözmeye yönelik bir kontrol) yapmış oldu. Testlerden biri bağırsak boşaltıldıktan sonrasında, diğeri ise magnezyum oksit isminde olan bir laksatif alındıktan sonrasında gerçekleştirildi.

Netice? Bağırsaklarını boşaltan katılımcılar Stroop testlerinde fazlaca daha iyi sonuçlar elde etti. Hatta laksatif almadan yalnız wcye gitmek bile, iştirakçilerin %70’inde bilişsel performansı artırdı.

Stroop testinde, mesela “kırmızı” kelimesini mavi renkle yazıp katılımcılardan yazının rengini söylemelerini isteniyor. Kontrol, zihinsel esneklik ve cevap hızını ölçüyor.

Kurulan bu bağlantı da oldukça yeni değil. Bağırsaklar yüz milyonlarca nöron içeriyor ve bağırsak mikrobiyomunun ruh hali, sinir sistemi ve zihinsel sıhhat üstünde tesiri olduğu biliniyor. 2022’de meydana getirilen bir araştırma, erken evre Parkinson hastalarında kabızlığın hafifçe bilişsel bozukluklarla bağlantılı olabileceğini de gösterdi.

Wei ve ekibi, triatlon benzer biçimde hem zihinsel hem de fizyolojik dayanıklılık gerektiren spor dallarında bu bağlantıyı incelemek istedi. Daha ilkin yaptıkları bir çalışmada, wcye gitmenin fizyolojik performansı ve beynin prefrontal korteks bölgesindeki kan akışını artırdığını göstermişlerdi.

Bu çalışmada, sporcular üç değişik Stroop testi seansına katıldı: biri bağırsak boşaltmadan, biri tuvaletten bir saat sonrasında ve biri magnezyum oksit aldıktan 13 saat sonrasında, gene tuvaletten bir saat sonrasında. Her durumda, bağırsakların boşaltılması bilişsel performansı geliştirdi.

Araştırmacılar, tertipli bağırsak hareketlerini sağlamak için laksatiflere güvenmemenizi ve problemler yaşıyorsanız bir doktora başvurmanızı öneriyor. Sonuçta, bedenimizin her parçası birbiriyle bağlantılı; hatta Kuo’nun söylediği benzer biçimde: “Ruhumuz yalnız kafatasımızda değil, öteki yerlerde de mevcut. Ve rektum da beynimizin bir parçası.


Science Alert‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer