Uzun süre oturmanın sağlığa zararı dokunan bulunduğunu biliyoruz, fakat yeni bir araştırma mühim detayı vurguluyor: Eğer günde 10,5 saatten fazla oturuyor ya da uzanıyorsanız, tertipli egzersiz bile ciddi kalp sorunları riskini tamamen önleyemeyebilir.
MIT ve Harvard’dan Broad Institute ekibinin yapmış olduğu araştırmaya gore, insanların oturma süresi için de bir üst sınır belirlenmesi icap ettiğini ortaya çıktı. Massachusetts General Hospital’dan kardiyolog Shaan Khurshid mevzuyla ilgili olarak şu açıklamada bulunmuş oldu: “Kalp sağlığı için fazla oturmaktan kaçınmak mühim. Günde 10,6 saat oturmak, kalp yetmezliği ve kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskini artıran bir eşik olabilir.“
Araştırmada, yaş averajı 62 olan 89 bin 530 şahıs yedi gün süresince egzersiz takip cihazlarıyla seyredildi ve 8 yıl süresince sıhhat durumları çözümleme edildi. Günlük averaj oturma süresi 9,4 saat olsa da, 10,6 saatten itibaren riskler ciddi şekilde yükselmeye başlıyor.
10,6 saatten fazla oturanlar, daha azca oturanlara kıyasla %40 daha yüksek kalp yetmezliği ve %54 daha yüksek kardiyovasküler ölüm riski taşıyor. Hatta haftada 150 dakika yada daha çok egzersiz yapanlar bile bu kadar uzun süre oturduklarında %15 daha çok kalp yetmezliği ve %33 daha çok ölüm riski ile karşılaşıyor.
Bu, egzersizin önemsiz olduğu anlamına gelmiyor, sadece fazla oturmanın etkilerinin hepsini telafi edemeyebileceğini gösteriyor. Daha çok hareket etmek yararlı olsa da, bununla beraber oturma süresini de azaltmamız gerekiyor.
Khurshid mevzuyla ilgili olarak “Halk sağlığı rehberleri, fazla oturmayı azaltmayı öncelik haline getirmeli. Günde 10,6 saati aşmamak kalp sağlığı için gerçekçi bir hedef olabilir” diyor.
Bu araştırma, oturma sürelerini izlemek için giyilebilir cihazlar kullanımı ve geniş bir örneklem grubuna dayanmasıyla dikkat çekiyor. Özetle, hareket etmeyi çoğaltmak kadar, ne kadar oturduğumuza da dikkat etmemiz gerekiyor.
Science Alert‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.