Elektrikli araçlarda kritik eşik 2025’te aşılacak! Çin’de tarihi gelişme

Yatırım bankaları UBS, HSBC ve araştırma grupları tarafınca hazırlanan yeni bir rapora nazaran, Çin’de elektrikli vasıta satışları gelecek yıl ilk kez geleneksel vasıta satışlarını geride bırakacak ve bu durum ülkeyi temiz enerji dönüşümünün eleştiri bir noktası olan bu mevzuda Batı’nın önüne geçirecek. Financial Times tarafınca gösterilen son verilere nazaran Çin’de mahalli elektrikli vasıta satışlarının 2025 senesinde, bundan önceki yıla nazaran yüzde 20 artarak 12 milyonun üstüne çıkması planlanıyor.

Raporda içten yanmalı motorlu vasıta satışlarının yüzde 10’u aşkın bir düşüş yaşayarak 11 milyonun altına ineceği tahmin edilirken buna tam bir karşıtlık olarak hem saf elektrikli araçlarda hem de şarj edilebilir hibritlerde satışların tavan yapacağı öngörülüyor.

Rakamlar bununla beraber dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin’de mühim bir dönüm noktasını işaret ediyor ve temiz enerjili araçlara geçişin Çin’de Batı’ya kıyasla ne kadar süratli şekillendiğini gösteriyor. Avrupa ve ABD’de, yüksek faiz oranları ve enflasyon karşısında tüketicilerin EV’lere olan ilgisi ise en hafifçe tabirle hala karışık.

Cazip sübvansiyonlar…

Çin’de ise elektrikli vasıta satışları, devlet sübvansiyonları ve tutarları aşağı çeken iç rekabetin birleşiminden faydalanmakta.

Ülkedeki elektrikli vasıta satışları bu yıl, içten yanmalı motorlu araçlarını elektrikli yada hibrit araçlarla takas eden tüketicilere 2 bin 800 doların üstünde sübvansiyon elde eden devlet öncülüğündeki bir program yardımıyla daha da artmış oldu.

Warren Buffett şeklinde dünyaca meşhur yatırımcıların da desteklediği giderek büyüyen ve Türkiye pazarına da giren BYD şeklinde rekabetçi üreticiler, potansiyel müşterileri teşvik etmek için Çin’de agresif fiyat düşürme stratejilerine başvurdu.

Mart ayında BYD, en ufak EV’si Seagull’a yüzde 5 indirim ilave ederek fiyatını 10 bin doların altına çekti. Benzer hamleler, otomobil üreticilerinin fiyat mevzusunda tüketicileri kazanma mücadelesi verdiği Çin’in EV sektöründeki Nio şeklinde öteki üreticiler tarafınca da yapılmış oldu.

Hatta Çin’de oyun alanı o denli kızışmış durumda ki Elon Musk’ın Tesla’sı da bu senenin başlarında, Çin’in mahalli EV firmalarının agresif fiyatlandırma stratejilerine karşı koymak için hem Çin’de hem de birçok değişik ülkede vasıta fiyatlarını düşürmek durumunda kaldı.





Tesla’nın geliri 2024’ün ilk altı ayında senelik bazda yüzde 3.1 düşüşle 46.8 milyar dolara gerilese de, Reuters’ın ilk bildirdiği sayılara nazaran firmanın Çin kolu bu ayın ilk haftasında Çin’de toplam 21 bin 900 tane elektrikli vasıta satışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu, dördüncü çeyrekteki en yüksek haftalık satış olarak kayıtlara geçti.

Çinli elektrikli vasıta üreticileri, yurt içindeki gelişme hikayelerini yurt haricinde da yansıtmaya çalışıyor sadece Batı’nın katı tarifeleri sebebiyle istedikleri geniş hareket alanını bulamıyorlar.

Mesela AB, Ekim ayında Çin’in mahalli otomobil üreticilerinin Pekin’den aşırı destek almış olduğu yönündeki endişelerin peşinden, beş senelik süresince Çin’in elektrikli araçlarına uygulanan gümrük vergilerini yüzde 45’e kadar artırma sonucu almıştı.

ABD hükümeti ise Çin EV’lerine uygulanan tarifeleri Mayıs ayında yüzde 100’e çıkardı. Bu olumsuzlukların Çin EV’leri için verimli bir yıl şeklinde görünen bir yılı etkileyip etkilemeyeceği ise hemen hemen belirsiz.


Kaynak: Business Insider / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer