Elon Musk, OpenAI’a açtığı davayı (hiçbir açıklama yapmadan) geri çekti

Elon Musk, OpenAI ve kurucu ortakları Sam Altman ve Greg Brockman’a karşı açmış olduğu davayı, bir hâkimin davanın reddi talebini değerlendirmesinden bir tek bigün ilkin geri çekti. (OpenAI’ın davanın düşürülmesi talebine ilişkin duruşma Çarşamba günü görülecekti.)

Musk, Şubat ayı sonunda OpenAI’a karşı dava açmış ve 2015 senesinde kurulmasında rol almış olduğu firmanın hedeflerinden saparak para kazanmaya odaklandığını savunmuştu. San Francisco Yüksek Mahkemesi’nde oluşturulan davada Musk, OpenAI’ın kâr amacı güden bir kurum olarak etkinlik göstermeyi bırakmasını ve suni zekâ araştırmalarını ve teknolojilerini saydam bir halde kamuoyuna açıklamasını talep etmişti.

Sadece geçen Salı günü davayı beklenmedik bir halde geri çekti ve nedenine ilişkin bir izahat da yapmadı. Elbet Musk ileriki bir tarihte davayı tekrardan açabilir fakat muhtemelen iddialarını destekleyecek daha kuvvetli kanıtlar sunmak zorunda duracak.

OpenAI Musk’ın iddialarını ‘kurgu’ olarak nitelendirdi

Musk, açık kaynaklı bir girişim olarak yola çıkan OpenAI’ı sözleşmeyi ihlal etmekle suçluyor ve firmanın kurulma aşamasında ‘insanlığın yararına ve kâr amacı gütmeyen bir kurum’ olarak yönetileceğine dair bir anlaşması bulunduğunu öne sürüyordu.

Musk bu koşulları detaylandıran herhangi bir fizyolojik ve imzalı belge sunmadı fakat açmış olduğu davanın merkezinde; kendisi, Altman ve Brockman içinde OpenAI’ın iyi mi etkinlik göstereceğine dair genel bir mutabakat olduğu iddiası yer alıyordu. Musk bununla beraber OpenAI’ın mühim yatırımcılarından biriydi ve yönetim kurulu üyesiydi.

Here's what you need to access OpenAI's newest generative AI model.
Musk, 2015 senesinde yola çıkan YZ girişimi OpenAI’ın kurucularından biriydi.

OpenAI ise Musk’ın iddialarını ‘kurgu’ olarak nitelendirdi ve bu şekilde bir kurum anlaşmasının asla var olmadığını belirtti. Şirket ek olarak, Musk’ın bir tek hususi ve kâr amaçlı planlarını bilmekle kalmayıp onlarla aynı fikirde bulunduğunu gösteren e-postalar paylaştı.

Musk’ın daha ilkin kâr amacı güden bir yapı fikrini desteklediğini ve hatta elektrikli otomobil şirketi Tesla ile birleşmeyi önerdiğini ileri devam eden OpenAI açıklamasında “Misyonu ilerletmek için kâr amaçlı bir yapıyı tartışırken Elon, Tesla ile birleşmemizi aksi takdirde tüm kontrolü ele almamızı istedi” diye yazdı.

Özetle Musk kurucu ekibi ikna edemeyince ‘başınızın çaresine bakın’ dedi ve 2018’in sonlarında OpenAI’dan ayrıldı. Şimdiyse (OpenAI’a gore) girişimin başarısını imreniyor. Sonrası bildiğiniz şeklinde; OpenAI Microsoft’tan 10 milyar dolarlık bir yatırım aldı, Musk ise parasını kendi suni zekâ söyleşi robotu Grok’a aktarmayı tercih etti. (Açmış olduğu davaya bakılırsa OpenAI’ın araştırmalarına erişimin Grok’a ivme kazandıracağını ummuş şeklinde görünüyor.)

Musk davayı geri çekmeye karar vermiş olabilir fakat OpenAI ile kavgası bitmiş değil. Milyarder, Apple’ın yıllık geliştiriciler konferansında OpenAI ile ortaklık kurduğunu açıklaması arkasından bu iş birliğini ‘kabul edilemez bir güvenlik ihlali’ olarak nitelendirdi ve ‘şirketlerinde Apple cihazlarını yasaklama’ tehdidinde bulundu.

Fakat, her ne kadar ‘kıskançlıkla’ suçlansa da YZ girişimi hakkında kafasındaki sual işaretlerini dile getiren tek şahıs Musk değil. Yakın vakit ilkin oldukça sayıda yüksek profilli güvenlik çalışanı şirketten ayrıldı ve bazıları firmanın güvenlik yerine yeni ürünleri hızla piyasaya sürmeye öncelik verdiğini deklare etti.

Şirket geçen yıl da yönetim kurulu üyelerinin YZ riskleri mevzusundaki endişeleri sebebiyle (Altman’ın şirketten geçici olarak çıkarılmasına neden olan) büyük bir krizle gündeme gelmişti.


Amanda Yeo, Mashable’da muhabir. Ek kaynak: CNN

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer