Elon Musk bir süredir hem sahibi olduğu toplumsal medya platformu X’te hem de X haricinde mümkün olan her yerde Donald Trump’a destek çabaları istediği etkiyi yaratmamış şeklinde görünüyor. Hele ki geçen hafta sonu Musk için bir fazlaca enteresan sonuçlandı… O şekilde ki katılmış olduğu son Trump mitinginde onunla dalga geçen #DorkMAGA hashtag’i adeta ölümsüzleşti; @America hesabını sahibinden aldı, kararsız “salıncak eyaletler”deki vatandaşlara resmen para teklif etmek için kullandı…
Peki bu noktaya iyi mi geldik? 23 Eylül’de Musk’ın paylaşımı “gerçeğin sillesiyle” karşılaştı. Trump mitinginde bomba bulunduğuna dair bir yalan haberi yaymış, Topluluk Notları yardımıyla bu yalanı hızla yüzüne vurulmuştu. Hatta o hafta The New York Times, Musk’ın 171 tane paylaşımını incelerken bunların neredeyse 3’te 1’inin “yanlış, yanıltıcı yada yaşamsal ehemmiyet taşıyan bağlamdan yoksun” bulunduğunu ortaya koymuştu.
Bunların yalnızca birinde Topluluk Notu’nun gözüküyor olması, Musk destekçilerinin bu notları puanlarken iyi mi savaşım verdiğini de gösteriyor. Fakat doğal bu çaba bile “skandal bomba iddiasının” yanlışlanmasının önüne geçemedi.
Ayrıca gerçek hayatta ise America PAC fiyaskosu yaşanıyordu. 2024 seçimlerinde yaşamsal rol oynaması beklenen iki eyalet olan Arizona ve Nevada’da Musk, America PAC’in seçim katılımını artırmaya çalışan ekibini kovdu. America PAC’in Trump kampanyasının en mühim saha faaliyeti olduğu düşünüldüğünde bu epey can can sıkan bir haber olarak dikkat çekiyor. Geçen hafta bazı eyaletlerde erken oy verme süreci çoktan başlarken America PAC hala işe alım sürecini yürütüyordu.
Sonrasında Cuma günü Musk’ın bir başka dezenformasyon girişimi bu kez Topluluk Notu’na değil daha ağır bir halde ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg’in X üstünden şahsen verdiği yanıtla düzeltmesine doğal olarak tutuluyordu. Musk’ın Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) hakkında anonim bir yazışma ekran görüntüsüyle ortaya attığı iddiaları direkt olarak yalanlamak Bakan’a düşmüştü.
Musk, Bakan Buttigieg ile görüştükten sonrasında “Destek uçuşları başladı, oldukça teşekkür ederim” yanıtını veriyordu. Bu, var olmayan bir problemi çözdüğü için kendisine paye verilmesini talep etmek anlamına geliyordu fakat bununla beraber FEMA’nın Musk’ın uydu web şirketi Starlink’in kasırga yardım çalışmalarına destek vermesini engellediği yönündeki düzmece iddiasından da geri adım atıyordu.
Düşünün ki bu hafta sonu Musk için daha utanç verici olacaktı…
Musk ve oldukça ters tepen Dark MAGA çıkışı!
Elon Musk, Trump için düzenlenen bir mitingde siyah renkte bir MAGA (Make America Great Again: Amerikayı Tekrardan Mükemmel Yap) şapkası takarak kendisini “Dark MAGA” (Koyu MAGA) duyuru ediyordu. Fakat haliyle insanoğlu “dark” kelimesini “koyu” olarak değil “karanlık” olarak algılayacaktı. Ki bu oldukça düzgüsel…
Global Network for Extremism and Technology’ye bakılırsa, #DarkMAGA etiketi 2022’ye dayanıyor ve MAGA sloganını eleştirenlere karşı sert bir intikam yoluna girme arzusunu temsil ediyor. Dark MAGA gönderileri çoğunlukla Nazi ve QAnon görüntüleri içermekte.
Musk’ın amacı daha ürkütücü bir görüntü yaratmaksa, kısmen başardı fakat ummuş olduğu şekilde değil! Musk, Trump’ın elini sıkarken, yüzünde acayip bir ifadeyle fotoğraflandı ve söz mevzusu kare bir meme’e dönüştü.
Fakat aslolan meme olacak görüntü doğal ki Musk’ın havalara sıçradığı anın fotoğrafı olacaktı.
Bu iki meme bir araya erişince #DarkMAGA aniden #DorkMAGA ifadesine dönüştü. (Bilmeyenler için açıklamak gerekirse “dork” İngilizcede mal, mankafa anlamlarına gelen bir argo sözcük. Bununla birlikte asosyal ve bir işi beceremeyen tiplere de “dork” denmekte.)
Yeni profil fotoğrafı: Savaşım edemiyorsan haiz çık
Bu meme dalgası Elon Musk’ı profil fotoğrafını değiştirmeye de itti. Musk, Ekim 2022’den beri Iron Man’in kostümünü çağrıştıran kırmızı zırhlı bir Cadılar Bayramı giysisiyle çekilen bir fotoğrafını kullanmaktaydı. Cumartesi günü gerçekleşen mitingden sonrasında DarkMAGA şapkalı halinin ABD bayrağı önünde bir tık daha havalı görünen bir versiyonunu profil fotoğrafı olarak belirledi. ‘Meme’lerin önüne geçemeyince sahiplenmek daha doğru bir hareket doğal…
Lakin bu, Musk’ın Twitter’ı satın almaya hazırlandığı Nisan 2022’de öne sürdüğü, hizmetin “politik olarak yansız” olması ve “hem aşırı solu hem de aşırı sağı eşit derecede” rahatsız etmesi gerektiği iddiasından oldukça uzak bir hareket.
Musk ise yeni Twitter biyografisinde siyasal mesajını da açıkça ortaya koydu: “Trump’ı niçin başkanlık için desteklediğimi idrak etmek için @America’yı okuyun.”
Bu, Musk’ın @America adlı hesabı orijinal sahibinden alıp America PAC’e devrettiğinin ilk işareti oldu. Mashable US’ten Matt Binder’ın aktardığına bakılırsa, orijinal hesap sahibine @America123_12 adlı hesap verildi.
Musk elbet herhangi bir hesaba el koyma hakkına haiz sonucunda X onun platformu, buraya oldukça para döktü! Ek olarak bu hareketi daha ilkin de yapmış ve bir fotoğrafçıdan “X” uzantısını almıştı. Doğal en azından şirketinin yeni adı buydu görece daha anlaşılabilir bir hareket… Fakat tamamen politik amaçlar için bir hesap adı almak hem de @America şeklinde bir uzantıyı tamamen politik amaçlarla kullanmak Musk’ın “savunduğu” ifade özgürlüğü terimini tam olarak yansıtmıyor.
Oy sözüne karşı para vermekten daha karikatür bir “Amerikan” hareket mümkün mü? Bu da başka bir mevzu… Her neyse Musk, @America hesabıyla tam da bunu yapıyor ve kararsız bir eyaletteki bir seçmeni PAC’in dilekçesini imzalamaya ikna eden herhangi bir kullanıcıya 47 dolar ödül veriyor.
Tehlikeli sonuç iki eyalette PAC ekibinin kovulduğunu düşünürsek ortada dümdüz para teklif etmekten başka seçenek kalmamış olabilir! Fakaaat… Federal Seçim Yasası’na bakılırsa bu bir 18 US Code 597 ihlali midir hemen hemen belli değil. ABD Federal Seçim Komisyonu mevzuyu inceleyecektir.
‘Anne sen de asla destek olmuyorsun!’
Bunlar yetmezmiş şeklinde, Musk’ın anası Maye cümbüşe oğlunun bir paylaşımını alıntılayarak, Demokratlar’ın seçim yolsuzluğu yaptığını, seçime hile karıştırdığını ima ederek katıldı. Maye’ye bakılırsa Demokratlar’ın yapmış olduğu şeklinde onlar da seçim günü 10 kez değişik sandıklarda değişik kayıt yaptırıp 10 kez oy kullanmayı önerdi “Bu yasadışı değil” diyordu.
Maye Musk’ın Cumartesi günkü paylaşımına eklenen bir Topluluk Notu’nda özetlemek gerekirse “Bu aslına bakarsak yasadışıdır” yazıyordu. Açık ki bu paylaşım da Musk fanatiklerinin çabasını aşmayı başarmış.
Chris Taylor, Mashable’da yazar / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi