Buradasınız şundan dolayı hangi Xbox’ın en yeni ve en kuvvetli bulunduğunu anlayamadınız. Açıkçası sizi yargılamıyoruz şundan dolayı kimi zaman bizim de kafamız karışabiliyor.
Video oyun konsollarını isimlendirmek, PlayStation hariç öteki firmalar hariç birazcık mesele oldu. Fakat Sony, konsolunu yalnız artan sayılarla isimlendiriyor. Öteki şirketlerde bu durum bir çok vakit mesele oluşturabiliyor. Mesela Nintendo, Wii konsolunu çıkardıktan sonrasında yenisi için “Wii U” adını tercih etmişti.
Sadece bu mevzuda zirveyi Xbox alabilir. Bundan dolayı Microsoft’un oyun konsolu, tamamen mantıksız isimlendirmelerle cihazlarla ilgili size ipucu vermemeye çalışıyor. Üçüncü nesil bir konsolun adına “One” koymak nedir sözgelişi? Daha çok zaman kaybetmeden hangi Xbox konsolunun en yeni bulunduğunu gösterelim de kafanız daha da karışmasın.
Hangisi en yeni Xbox?
En yeni Xbox, doğal ki Series X. Sadece 2020’de aynı dönemde çıkan Series S de var. Cidden kafa karıştırıcı. O yüzden size bugüne dek çıkan tüm Xbox konsollarını kronolojik olarak sıralayalım:
- Xbox (orijinal) 15 Kasım 2001’de piyasaya çıktı
- Xbox 360 (ilk gerçek devam konsolu) 22 Kasım 2005’te piyasaya çıktı
- Xbox One (üçüncü konsol, her ne kadar isminde “One” olsa da) 22 Kasım 2013’te piyasaya çıktı
- Xbox One S (Minik donanımsal değişikliklere haiz daha ufak bir Xbox One) 2 Ağustos 2016’da piyasaya çıktı
- Xbox One X (her ne kadar daha kuvvetli olsa da aynı Xbox One konsolu) 7 Kasım 2017’de piyasaya çıktı.
- Xbox Series S (4K desteği ya da disk sürücü olmayan, Xbox One’ın varisi) 10 Kasım 2020’de piyasaya çıktı
- Xbox Series X (daha çok güce ve disk sürücüye haiz Xbox One’ın varisi) 10 Kasım 2020’de piyasaya çıktı
“Xbox Series”in şu anki nesil Xbox konsolu bulunduğunu, S ve X takısının da aynı cihazın değişik modelleri bulunduğunu düşünmek daha kolay. Series S daha ucuz ve bundan dolayı daha azca kuvvetli ve disk sürücüye haiz değil. Series X ise daha pahalı ve bununla orantılı olarak maksimum grafik gücü ve disk sürücüye haiz oluyorsunuz.
Bir sonrakine “Xbox 5” deseler de kafamız artık karışmasa.
Alex Perry’nin makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.