eSATA, harici SATA anlamında, External SATA demektir. Tek başına yeni bir standarttan ziyade, SATA standardı için “dışarıya” bir uzatma olarak düşünebilirsiniz. eSATA arabiriminin çıkış amacı, bilgisayar dışına koyduğumuz harici diskler için sağlıklı ve hızlı bir bağlantı kurmak. Şu anda harici depolama için yaygın olarak kullanılan Hi-Speed USB ve Firewire 400 (IEEE 1394b) gibi arabirimlerin özellikle performans tarafındaki kısıtlamalarından kurtulurken, uygulamada da kolaylık sağlıyor. Aşağıdaki tabloda saf aktarım rakamlarını görüyorsunuz:
Bu rakamlar “arabirim performansı”nı ifade ediyor. Yani bunlara ulaşmak bugünkü disklerle mümkün değil. Ancak eSATA, doğası gereği en yüksek değerine daha yakın sonuçlar verebiliyor, çünkü USB ve Firewire’daki ara “çeviri”ye ihtiyaç duymuyor. USB ve Firewire disk kutularının içindeki diskten gelen veri, bilgisayara iletilmek için ilgili arabirime bağlı olarak farklı bir biçime çeviriliyor, kabloyla bilgisayara iletildikten sonra da işletim sistemi tarafından normal bir depolama alanı olarak görülebilmesi için tekrar eski biçimine getiriliyor. Bu da aktarıma getirdiği ek yük nedeniyle hızı düşürüyor. eSATA’da ise teknik açıdan bir çevirme işlemi gerekmediği için uygulamadaki aktarımın teorik aktarıma oranı daha yüksek kalıyor.
eSATA’da harici olmaktan kaynaklanan sorunların önüne geçmek için SATA’ya göre belli önlemler düşünülmüş:
eSATA kablosu daha kalın ve konnektörü de farklı.
Anakartlarda, güney köprüsü eğer destek vermiyorsa, eSATA desteğini ikinci bir yongayla sağlayabiliyor.
eSATA portu anakartın kendisinde olabildiği gibi, kasanın arkasına takılan bir eklentiyle de sağlanabiliyor.
Yukarıda, kasanın arkasına takılan bir “bracket” üzerinden, eSATA->SATA tipinde bir kabloyla bağlanmış bir sabit disk görüyorsunuz. eSATA’da güç iletilmediğinden, disk gücünü ayrı bir kabloyla alıyor.
eSATA’nın kullanım alanları olarak harici bağlanan ve yüksek performans beklenen depolama ortamlarını düşünebilirsiniz. Firewire ve USB’ye göre yüksek performansı nedeniyle hızlı harici disklerle bunları barındıran disk kutularında kullanımı ilk akla gelen. Ayrıca depolama sunucusu ihtiyaçlarına paralel ilerleyen ürünler arasında harici RAID kutuları da var. USB ve Firewire’a göre belirgin şekilde yüksek aktarım hızı, darboğaz olma olasılığını en aza indiriyor. Ek bir fayda olarak daha önce söylediğimiz USB/Firewire ile iletilebilecek biçeme dönüştürmekten kurtulunmasının maliyete etkisi geliyor. Bu dönüşüm ek bir yonga ile gerçekleştiriliyor, eSATA ile bu yongaya gerek kalmayacağı için yaygınlaşmasıyla birlikte fiyat olarak da ufak bir avantaja sahip olabilir.
SATA-IO resmi sitesindeki eSATA aygıt listesi çeşitli firmaların eSATA ürünlerini barındırıyor.
Kaynak : http://www.pclabs.gen.tr/2007/09/25/esata-nedir/
OpenAI, iPhone'lardaki ChatGPT uygulamasına SearchGPT kestirmesi ekledi. MacRumors tarafınca fark edilen değişikliğe, Kestirmeleri açarak ulaşabiliyorsunuz.…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Daphna Cardinale ikinci çocuğunu doğurduktan sonraki günlerde, nadir görülen bir sükunet ve şaşkınlık duygusu yaşamaktaydı.…
Uzun yürüyüşler yapmayı seven Sergio Veri'nin son yürüyüşü, onun için en unutulmazlar içinde yer aldı.…
Köpeğinizle sıcak bir günde havuz başlangıcında oturup ona bir sopa attıysanız, muhtemelen bu deneyimi yaşamışsınızdır:…
Kara Cuma, ABD Birleşik Devletleri ve Kanada’da kutlanan Şükran Günü'nü (hasada ve geçmiş senenin tüm…