Tür: | Hikayeler |
Yazar: | Tezer Özlü |
Yayınlanma Zamanı: | 2005 |
Yayınevi: | Yapı Kredi Yayınları |
Mevzusu
Tezer Özlü, bu kitapta geçmişin ve anıların bireylerin üstündeki tesirini ve kişinin geçmişiyle olan ilişkisinin kimliği üstündeki tesirini anlatmaktadır. Kitap, yazarın çocukluğundan yetişkinliğine kadar olan periyodu, bilhassa de çocukluğunun geçmiş olduğu eski bahçeyi ve bu bahçe çevresinde şekillenen hatıraları anlatır. Bu anılarda çokça yazarın kişisel hissiyatları, anası ile olan bağları, yalnızlık, hüzün ve hasret benzer biçimde duygular hakimdir. Eski Bahçe, bireysel bellek, dönemin geçişi ve geçmişin yitirilmiş olması benzer biçimde temaları ele alarak, insanoğlunun kendi geçmişiyle kurduğun karmaşık ilişkiyi ve bu birlikteliğin kişisel kimlik üstündeki etkilerini sorgular.
“Eski Bahçe” de Tezer Özlü, geçmişin ve hatıraların ferdin kimliği üstündeki tesirini keşfeder. Kitap, bireysel hafızanın, geçmişin ve anıların, insanoğlunun bugünkü benliğini iyi mi şekillendirdiği üstüne düşünceler ihtiva eder. Yazarın kendine özgü ifade seçimi, okuyucuyu kendi içsel dünyasının derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkartır. Özlü, bazen melankolik bir tonla, çocukluğuna, gençliğine ve yetişkinlik dönemine dair anekdotlar sunar. Bu anekdotlar vasıtasıyla aile üyeleriyle olan ilişkileri anlatılır.
Kitapta yazarın çocukluğu, ailesi bilhassa de anası ile olan karmaşık ilişkisi mühim bir yer meblağ. Eski bahçe, yazarın çocukluğunu geçirdiği ve yaşamının en mutlu anlarını yaşamış olduğu yer olarak tasvir edilir. Bu bahçede bununla birlikte rahatlık bulur ve burası onun tabiat ile iç içe vakit geçirdiği bir sığınaktır. Bu bahçe yalnız bir yer olmanın ötesinde çocukluk, masumiyet, sulh ve rahatlık da sembolize edilmiştir. Tabiat, yazarın iç huzurunu bulmuş olduğu, kendini ifade edebildiği ve geçmişiyle bağ kurduğu bir vasıta haline gelir. Burada kendi geçmişi ile hesaplaşma, hüzün, yalnızlık benzer biçimde temaları işler. Hatıraların vakit içinde iyi mi değişip şekillendiği ve kişisel tarihinin unutulması ya da hatırlanmasının kişi üstündeki tesirini derinlemesine inceler. Eski bahçe, hem gerçek hem de metaforik bir sığınak olarak masumiyetin ve yitik cennetin bir simgesidir.
Yapıt süresince anılarla dolu bir dünya, duygusal ve şairane bir üslupla anlatılır. Geçmişin idealize edilmesi ve gerçekle olan çatışması, kitabın ana hatlarından birini oluşturur. Kitap yalnızca Özlü’nün kişisel öyküsünü değil, bununla birlikte insan ruhunun evrensel problemlerine dair fikirler de sunar. Özlü’nün kullandığı semboller ve metaforlar, eserin fazlaca katmanlı anlamlar taşımasını sağlar ve okuyucuya yazarın fikir ve duygu dünyasında seyahat yapma imkanı verir.
Kitap temel olarak şu temaları ihtiva eder:
Tezer Özlü’nün ‘Tüm Yapıtları’nı yayına hazırlayan Yapı Kredi Yayınları, yazarın kısa anlatılarını bu ciltte topladı. Yaşam öyküsel esintilerin coşkusundan delici gözlem gücüne kadar, yazarın iç dünyasının panaromasını sunuyor bu kitap.
AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Aşka Dair – Halid Ziya Uşaklıgil Mevzusu Kitap, aşk mevzusu başta olmak suretiyle değişik konulardaki…
AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…
Çoğumuz yaklaşan esnemeyi hissedebiliriz. Çenemizdeki kaslar gerilmeye adım atar, burun deliklerimiz genişleyebilir ve ağzımız açılıp…
Balıkesır Elektromekanık Sanayı Tesıslerı A.s. MESUT BAYRAK (Bilgi İşlem Sorumlusu), Gümüşçeşme Mah.ağır San.bölg.no:149/merkez/balıkesir Telefon :…