Kategoriler: Genel

Ev işlerini yapay zekâyla kolaylaştırmanın 3 yolu

Ev idaresi kimi zaman göze imkânsız denebilecek kadar zor görünüyor. İş saatleri, evlatların programları, temizlik, yemekler vs. derken, oldukça karmaşık bir yapıdan bahsediyoruz ve çarklardan birinin takılması sistemin tamamen durmasına niçin olabiliyor.

Bundan dolayı günümüzde pek oldukça şahıs, ev yaşamını daha verimli ve güvenilir bir halde yönetmek için suni zekâdan yardım alıyor. Ev idaresi uygulamalarının sayısı günden güne artarken, pek oldukça platform da ev idaresini mümkün olduğunca kolaylaştırabilen rahat ürünleri kullanıcılarına sunuyor. Google Gemini ve ChatGPT şeklinde dil modellerinin sunmuş olduğu rahat suni zekâ özellikleri de yiyecek ve dinlence planı şeklinde işler için beyin fırtınası yapmayı kolaylaştırıyor.

Şimdilik çocuğunuzu basketbol antrenmanına götürebilecek sürücüsüz bir otomobil ya da makineden çıkan çamaşırları katlayıp kaldıracak bir robottan bahsedemiyoruz. Fakat beklentilerinizi gerçekçi tuttuğunuz müddetçe, suni zekâyı ev işlerinde kullanmak hem zamandan tutum etmenizi hem de kafanızdaki düşünceleri azaltmanızı sağlayabilir.

İşte suni zekâyı kullanabileceğiniz üç alan:

Süre planlaması

İyi bir takvim organizasyonu, bir tek anne babalar için değil ev yönetim eden hepimiz için oldukça mühim. Ohai.ai, Maple ve Jam şeklinde uygulamalar, programınızı daha akıcı hale getirmek için suni zekâ destekli planlama araçları sunuyor ve herhangi bir mühim randevunun unutulmasını önlüyor.

Bazı örneklerde mühim tarihler ve sorumluluklar içeren e-postaları ilettiğinizde, uygulama bu tarz şeyleri tarayıp otomatikman takviminize ekleyebiliyor.

Sadece burada altını çizmek ihtiyaç duyulan mühim bir nokta var: Bu tür uygulamalar güvenlik kısıtlamaları sebebiyle bazı iş takvimlerine entegre edilemeyebiliyor. Bundan dolayı suni zekâ araçlarından mucize bekliyorsanız, ilk olarak kullandığınız tüm takvimlerle senkronize olup olamadıklarını denetim etmelisiniz.

Yiyecek planlaması

Suni zekâ yiyecek planlaması mevzusunda devamlı başarı göstermiş olamayabiliyor. Suni zekânın ürettiği tariflerden bazıları yanlış ölçüler ve garip malzemelerle dolu olduğundan iğrenç sonuçlar yaratıyor. Tarifin ölümcül etkisinde bırakır yarattığı durumlar da mevcut.

Bundan dolayı suni zekânın sizin için devamlı yüksek kaliteli tarifler üretmesini beklemeyin. Ne var ki alışveriş listelerinizi, yiyecek saatlerinizi ve menülerinizi belirlerken suni zekâdan faydalanabilirsiniz.

Mesela, Apple’ın ChatGPT ile entegrasyonu sonrasında Siri, yiyecek planlama desteği sağlayabilir hale gelecek. İş yeri ağ uygulaması Notion’da da suni zekâ destekli yiyecek planlama şablonları bulunuyor. Bu şablonlar elinizdeki malzemelere bakarak size pişirebileceğiniz şeylerle ilgili fikirler veriyor.

Çeşitli işleri başkalarına atama ve takip etme

Bir evi yönetmek hangi işin ne vakit yapılması icap ettiğini bilmek demek. Zira yaşam hekim kontrollerinden satmaca ödemelerine, komşuların yiyecek davetlerinden kütüphaneden ödünç alınan kitapların iadesine, takip edilmesi ve uyulması ihtiyaç duyulan pek oldukça tarihten oluşuyor.

Evlerde bu işlerin üstesinden gelmek için Slack ve Google Calendar şeklinde çeşitli kontakt ve planlama uygulamalarını bir arada kullanmak bir çözüm. Sadece Jam, Ohai.ai ve Maple şeklinde ev işi yüklerini azaltmak için hususi olarak tasarlanmış aile idaresi uygulamaları da bulunuyor. Bu uygulamaları ortak takvimlere entegre ederek teslim tarihleri ve hatırlatıcılar oluşturabilirsiniz.

Sadece suni zekâyı hayatlarına dahil etmek isteyen ailelere söz mevzusu ürünlerin kullanıcı yargı ve şartlarını iyice okumalarını, kişisel mahremiyete ehemmiyet veren uygulamaları kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Doğal şu da unutulmamalı: Bu probleminin evrensel bir çözümü maalesef yok.


Rebecca Ruiz’in yazısını Sevin Turan Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Mars çöple doldu! Tarihçiler: Biz toplarız

Hemen hemen herhangi bir astronot Mars'a adım atmadı. Sadece insanların Kızıl Gezegen'de izini bırakmadığını da…

4 saat ago

Kar Yağarken Özeti, Konusu ve Karakterleri

Kar Yağarken – Halid Ziya UşaklıgilKarakterlerNurettin: Romanın ana karakteri, içsel sorgulamalarla dolu, duygusal bir delikanlı.…

7 saat ago

Memecoin düzenbazı: 15 adet X hesabına giren bir hacker 500 bin doları nasıl çaldı?

Blockchain araştırmacısı ZachXBT'nin yapmış olduğu araştırmaya nazaran, geçtiğimiz ay bir siber saldırgan, ele geçirdiği 15…

11 saat ago

John Grisham Kimdir, Hayatı ve Eserleri

Doğum:1955 Jonesboro, Arkansas, ABDÖlüm:MeslekAvukat, siyasetçi ve yazarJohn Grisham Kimdir?John Grisham, 8 Şubat 1955’te Arkansas, ABD…

15 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

15 saat ago

Yapay zekanın bir sonraki furyasına hazırlanın: Yapay zeka ajanı nedir?

YZ ajanları, belirli bir ortamı öğrenen, insan komutlarıyla problem çözen yada görevleri yerine getiren teknolojik…

18 saat ago