Fıtık nedir? Fıtık çeşitleri ve tedavisi nasıldır?
Hayat kalitesini olumsuz etkileyen fıtık baş gösterdiği andan itibaren takibinde olunmalıdır. Başlangıç seviyesinde fark edilen fıtıkların tedavisi daha kolay olacaktır.
FITIK NEDİR?
Bir iç organın normalde içinde bulunduğu bölgede zayıf bir yerden dışarı çıkmasıdır. Ancak bu durum doğuştan meydana gelebileceği gibi çeşitli faktörlere bağlı olarakta meydana gelebilir.
Toplumun yaklaşık %3-4’ünde görülebilen bir rahatsızlık olan fıtık, genellikle basit bir sorun olarak görülse de bazı durumlarda hayati önem taşımaktadır. Ancak ilerleyen tıp ile birlikte günümüzde anne karnında da fıtık ameliyatı yapılmaktadır.
FITIK ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
En sık kasık fıtıkları olmak üzere daha az sıklıkta göbek fıtığı, epigastrik (karın orta hat) bölge fıtığı veya çok nadir görülen yan ve arka karın duvarı fıtıkları olabilir. Ayrıca bel ve boyun fıtığı da yaygın olarak görülür.
FITIK TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Fıtık çeşidi ve seviyesine bağlı olarak tedavi şekilleri de değişkenlik gösterir. Örneğin bel fıtığın tedavisi fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahati ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir. Dolayısıyla mutlaka doktor kontrolü şarttır.