Kategoriler: Genel

Ford CEO’su da Xiaomi SU7 hayranı: Bırakmak istemiyorum!

Ford CEO’su Jim Farley, son altı aydır kullandığı Xiaomi Speed Ultra 7 otomobilinden caymak istemediğini söylüyor.

“Rakiplerimiz hakkında konuşmayı oldukça sevmem fakat ben Xiaomi kullanıyorum” diyen Farley, bu açıklamayı Robert Llewellyn’in sunmuş olduğu “The Fully Charged” adlı podcast’te yapmış oldu ve şu şekilde devam etti:

“Bir tanesini Şangay’dan Şikago’ya uçakla getirdik. Altı aydır kullanıyorum ve bırakmak istemiyorum.”

SU 7, Xiaomi’nin ilk elektrikli aracı

SU7, Xiaomi’nin ilk elektrikli aracı. Çinli teknoloji devi otomobilin üç versiyonunu üretiyor: SU7, SU7 Pro ve SU7 Max. Farley, hangi versiyona haiz bulunduğunu açıklamadı.

Farley, söyleşinin başlarında Xiaomi’nin SU7 ile yakaladığı başarıdan bahsederken “Görkemli. Ayda 10 bin, 20 bin tane satıyorlar. Önümüzdeki altı ay süresince üretecekleri tüm otomobiller satılmış durumda” deyip şu şekilde devam etti:

“Bu bir sanayi devi ve otomobil şirketlerinden oldukça daha kuvvetli bir tüketici markası.”

Farley, röportaj sonrasında Xiaomi markasını kullanıyor olmasına dair sorulara Twitter/X hesabından cevap verdi: “Rakibimiz olan her şeyi sürmeye çalışıyorum. Tüm kariyerim süresince bunu yaptım.”

“Teknik özellikler hikâyenin bir kısmını aktarabilir, sadece rakibinizi hakkaten anlayıp, yenebilmek için direksiyon başına geçmelisiniz.”

SU7, Xiaomi’ye ucuza gelmedi!

SU7’nin popülaritesinin ise Xiaomi’ye ciddi bir maliyet çıkardı. Şirket ikinci çeyrek bilançosunu 21 Ağustos’ta paylaştı ve buna nazaran elektrikli vasıta birimi 252 milyon dolar (ortalama 8,6 milyar TL) zarar deklare etti.

Bunun anlamı, Xiaomi sattığı 27 bin 307 SU7’nin her birinden ortalama 9 bin 200 dolar (ortalama 315 bin TL) zarar etti. SU7 serisinin fiyatı 215 bin 900 Yuan’dan başlıyor (ortalama 1 milyon TL) ve şu an için bir tek Çin’de satılıyor.

Ağustos ayında Business Insider’a izahat icra eden Xiaomi sözcüsü, firmanın elektrikli vasıta kolunun ölçeğini büyüterek, üretim maliyetlerini düşürmeyi hedeflediğini söylemiş ve şu şekilde devam etmişti:

“Ek olarak, Xiaomi’nin ilk elektrikli aracı, tamamen elektrikli bir sedan ve yatırım maliyeti nispeten yüksek, bu yüzden maliyetin söz mevzusu kısmını sindirmek birazcık sürecektir.”

“Varoluşsal bir tehdit”

Bu, Farley ve öteki Ford yöneticilerinin Çin’in elektrikli vasıta endüstrisinin boyutu ya da ilerlemesine dair ilk yorumları değil.

Çin’i Mayıs ayında ziyaret eden Farley, Ford yönetim kurulundan bir üyeye Çin’in otomotiv endüstrisinin “varoluşsal bir tehdit” bulunduğunu dile getirmişti.

2023 yılının başlarında ise, Farley ve Mali İşler Müdürü John Lawler, Çin devletine ilişik Changan Automobile adlı şirket tarafınca üretilen elektrikli SUV aracı kontrol etmişti.

İddialara nazaran Lawler, Farley’ye yorumunu “Jim, bu geçmişe asla benzemiyor. Bu adamlar artık bizlerden ileride” sözleriyle aktardı.

Küresel elektrikli vasıta pazarını Çin domine ediyor

Farley’nin yorumları, Çinli otomobil üreticileri küresel elektrikli vasıta pazarını domine ederken geldi. ABI Research adlı araştırma şirketinin verilerine nazaran, Çinli otomobil üreticileri Brezilya’daki elektrikli vasıta pazarının yüzde 88, Tayland’dakinin ise yüzde 70’inin sahibi.

Xiaomi benzer biçimde rakiplerle rekabet de, Ford elektrikli vasıta pazarına yaklaşımını ayarlarken eleştiri önemde.

Ford, bu senenin ikinci çeyreğinde beklenen kâr rakamı elde edilemeyince, hisse senedi kıymeti hızla düştü. Firmanın hisse senedi başına kazancının 0,68 dolar olması beklenirken, sayı 0,47’de kaldı.

Ford’un ikinci çeyrekteki kârlılığı elektrikli vasıta bölümünün ağırlığı ile düştü. Yavaşlayan talep ile beraber zarar 1,14 milyar dolar olarak açıklandı. Ford’un üçüncü çeyrek bilançosu 28 Ekim’de açıklanacak.

Ağustos ayında Lawler gazetecilere yapmış olduğu açıklamada Ford’un elektrikli vasıta stratejisini değiştireceğini ve organize ettiği elektrikli SUV’lerin yerini hibrit modellerin alacağını söylemişti. Bu hamlenin Ford’a 2 milyar dolara mal olması umut ediliyor.
Firmanın hisseleri bu yıl ortalama yüzde 9 olarak düştü.


Business Insider haberini Erinç Eröz Türkçeleştirdi

Bul-Tikla

Son Yazılar

Bluesky’a geçmeme nedeniniz ‘Tweetlerim olmadan asla’ ise iyi bir haberimiz var!

X'te paylaştıklarınızın gülünç ve ilgi çekici bulunduğunu mu düşünenlerdensiniz? Peki ya dört yıl ilkin paylaştıklarınızın…

40 dakika ago

Sesli mesaj tartışmasına son! WhatsApp’tan kullanıcılarına büyük zaman kazandıracak yenilik

Hepimizin hayatında, iki satır bildiri yazmak yerine dakikalarca bitmeyen sesli mesajlar atan o arkadaştan vardır.…

7 saat ago

Işığın Savaşçısının El Kitabı Özeti ve Konusu

Işığın Savaşçısının El Kitabı – Paulo Coelho Mevzusu Kitap, içsel yolculuğu ve insanoğlunun kendi potansiyelini…

12 saat ago

Akıllı saat telefona nasıl bağlanır? (Bağlanma sorunu olan herkese gelsin)

Akıllı saatler, hayatımızı kolaylaştıran ve daha verimli hale getiren teknolojik aletlerden biri konumuna ulaştı. Sağlıkla…

14 saat ago

Hippi Özeti, Konusu ve Karakterleri

Hippi – Paulo Coelho Karakterler Paulo: Paulo Coelho’nun genç halidir. Özgürlüğe ve kendini keşfetmeye aç…

20 saat ago

Bir telefon, gamepad’e nasıl dönüşür? (Bir başka deyişle oyun kumandasına)

Akıllı telefonların oyun dünyasında giderek daha mühim bir rol oynadığı bu günlerde, oyun deneyimini iyileştirmek…

21 saat ago