Tür: | Günlük – Anı |
Yazar: | Ahmet Haşim |
Yayınlanma Zamanı: | 2015 |
Yayınevi: | Dorlion Yayınevi |
Mevzusu
Kitap, Ahmet Haşim’in böbrek hastalığının tedavisi için Frankfurt’a gittiği sırada yazdığı yazılardan oluşuyor. Haşim, detaylı betimlemeleri ve karşılaştırmalarıyla okuyucuya devrin Almanya ve Türkiye’si hakkında detaylı data verir.
Yazar, adından da anlaşılacağı benzer biçimde Frankfurt Seyahatname ‘sini Frankfurt’a gittiğinde yazmıştır. Tedavi için gittiği şehrin özelliklerini ve yolculuğunu kısa yazılarla kaleme alır. Türkiye’ye döndüğünde Milliyet gazetesinde yazdığı 20 yazının 18’ini Mülkiye dergisinde ve City dergisinde yayımlar. Bu denemeler ondan sonra bir kitapta toplanır. Yolculuğunu Şişli’den trene binerek ve Bulgaristan üstünden Almanya’ya ulaşarak yapar. Ahmet Haşim önsözünde düzgüsel yaşamın tatsızlıklarından ve sıradanlığından kurtulmak için gezi ettiğini ve bu bağlamda seyahatin bir “mucize avı” bulunduğunu belirtmektedir. Yukarıdaki düşünceyle seyahati neşeli, coşkulu ve çekici bir vaka olarak çizmiş olsa da; yolculuğuna sıkıntılı, hüzünlü ve huzursuz bir dikkat dağınıklığıyla adım atar. Seyahat süresince ve Frankfurt’ta kalmış olduğu süre süresince yazarın mutsuzluğunun ve yalnızlığının iniltilerini duyarız.
Trende yol süresince geçmiş olduğu yerlerde görmüş olduğu naturel güzellikleri, yerleşimleri, uygarlığı ve insanları anlatırken, trenin içinde meydana gelenleri de anlık görüntüler olarak sunuyor. Tüm bu tarz şeyleri ekonomik bir üslupla yansıtıyor. Ekonomik dil diyorum şundan dolayı kitap ufak ve hikâyelerden oluşur. Kısa hikâyelerde o denli oldukça şey o denli ustalıkla anlatılır ki; yazılardan bahsedilmektedir. Ozan-yazar, nesirde ne kadar şiirsel olunabileceğini gösterircesine, akıcı ve yumuşak bir üslupla keyifli denemeler sunmuştur. Kitapta anlatılanlar Frankfurt ile ilgili gezinsel bilgiler değildir. Aslen yazar, önsözünde “gazetecilik” söylediği bu renksiz ve eylemsiz kitabın okuyucuyu yanıltmamasını diliyor. Ayrıca kitap, yazarın söylediği benzer biçimde eylemsiz olabilir fakat asla renksiz bir kitap değildir. Yazarın ruh halini anlatırken kullandığı derin üslup bile kitabı oldukça yönlü kılmaya yetiyor. Kitapta yer edinen yazılar yazarın ruh halinin detaylarını verirken bir taraftan da doğu-batı sentezi yapıyor. O devrin Almanya’sında gördüklerini doğudaki bölgeler ve doğu insanlarının davranışlarıyla karşılaştırarak tespitlerde bulunmuş oldu. Karşılaştırmalar, onlarca yıl sonrasında bugün hala geçerlidir.
Frankfurt Seyahatnamesi, Ahmet Haşim’in İstanbul’dan tedavi amacıyla Almanya’nın Frankfurt şehrine gitmesi ve bu seyahatinde edinmiş olduğu gözlem ve izlenimlerini mevzu alan kitabıdır.
Yazar, seyahatinde; müzecilik, mimari, yiyecek kültürü, insan ilişkileri ve insana verilen değerden bahseder.
Batıya meydana getirilen bu seyahatle, Batı’dan ve batılılaşmadan övgü ile söz ederken, Doğu ile de karşılaştırma yaparak Doğu’ya yönelik hayalini ve eleştirisini de dile getirir.
Kısa seyahat hikâyelerinden oluşan bu kitap, bir anlamda devrin Almanya ve Türkiye’sinin karşılaştırılmasıdır.
(Tanıtım Bülteninden)
Suni zekâ günlük yaşamımıza girdiğinden bu yana mevzu genel olarak birkaç bağlamda tartışılıyor. İşimizi elimizden…
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Statü Endişesi – Alain De Botton Mevzusu Alain de Botton, Statü Endişesi adlı kitabında toplumun…
Pala Ağaç Sanayi ADVERTISEMENT Firma bilgileri Fax : - Gsm : - Telefon : +90…
Esmert Makina ve Kesici Bıçak Sanayi Mertol Duran, OSB sanayiciler sitesi V blok no:5 Telefon…
iPhone 17 Pro ve Pro Max, bilhassa kamera performansı, işlemci gücü ve RAM kapasitesi açısından…