Geceyi gündüze çevirmek, büyük meteorların yapabildiği bir şey. Sadece günün birinde mobil bir uygulama açıp haritada bir noktaya dokunmak kadar kolay olabilir.
Kaliforniya’da kurulan Reflect Orbital adlı bir girişim, Güneş battıktan sonrasında Güneş ışığı ve enerji satmayı hedefliyor. Bunu, uzaya büyük bir ayna göndererek ve bu aynayı güneş ışığını Dünya‘da kati bir yere yansıtacak şekilde yönlendirebilen bir uyduya yerleştirerek yapmayı planlıyor.
Girişim çok da fazla yeni değil. Firmanın kurucusu ve CEO’su Ben Nowack, ilk duyuruyu Internasyonal Uzaydan Enerji Sağlama Konferansı’nda yapmış oldu ve şu şekilde dedi: “Bunu mümkün olduğunca kolaylaştırmak istiyoruz – mesela, bir internet sayfasına giriş yapın, bizlere GPS koordinatlarınızı açıklayın ve hava karardıktan sonrasında size birazcık güneş ışığı getirelim.“
Yeni olan ise firmanın web sayfası. Web sitesi artık Reflect Orbital’in hizmetlerini kullanmanın iyi mi bir şey olabileceğini oldukca elle tutulur, coşku verici bir halde gösteriyor. Sitede, uygulamanın “2025 yılının 4. çeyreğinde” başlamış olacağı (ve başvuruların Ekim ayında kapanacağı) “bir ışık noktası rezerve etmeniz” isteniyor. Ek olarak imlecinizi bir harita üstünde hareket ettirerek belirli bir yere güneş ışığı tutabiliyorsunuz.
Ek olarak Nowack tarafından X üzerinden paylaşılan ve toplumsal medyada viral olarak yayılmaya başlamış olan bir video da, bu uygulamanın pratikte iyi mi çalışacağını gösteriyor. Videoda kullanıcı, haritadan bir noktayı belirliyor ve tuşa bastığında etrafı aniden aydınlanıyor. Kamera yukarıya dönüyor ve yukardan aşağıya doğru parlayan bir ışık görüyorsunuz.
Açıkçası sanal bir uygulama üstünde parmağınızı hareket ettirerek istediğiniz bir alana Güneş ışığı getirme düşüncesi, birazcık büyülü duruyor. Peki ya hakkaten mümkün mü? Bunu gerçekleştirmek mantıklı mı? Ek olarak tam olarak videoda görünmüş olduğu benzer biçimde mi olacak?
Büyük olasılıkla hayır, en azından yakın gelecekte. Nowack videoyu paylaştıktan sonrasında bunun bir tek “kolay bir izlenme” bulunduğunu belirtti ve firmanın önünde hala meydana getirecek oldukca iş bulunduğunu söylemiş oldu. Videodaki ışık kaynağının nereden sağlandığı hakkında net bir açıklamada bulunmayan firmanın, aynalarını sıcak hava balonuyla kontrol etmiş olduğu biliniyor. Sadece hemen hemen uzaya herhangi bir uydu göndermiş değiller. Temmuz 2024 tarihindeki bir videoda Reflect’in kurucuları, ilk oldukca büyük yansıtıcılarını önlerindeki dört-beş ay içinde fırlatmayı planladıklarını belirtiyor.
Her ne kadar video gerçek olmasa da, bu garip izlenme dikkat çekici oldu. Kuruculardan ve firmanın CTO’su olan Tristan Semmelhack, X’te yapmış olduğu paylaşımda uygulama için 30 binin üstünde müracaat aldıklarını, bunun da önceki günden 10 kat daha yüksek bulunduğunu belirtti.
30 bin müracaat ve sınırı olan süre için bu düşünce çok da fazla gerçekleştirilebilir durmuyor. Sadece Reflect Orbital’in hedefi tek bir uydudan fazlası. Nowack’a bakılırsa şirket, Güneş paneli tarlaları için binlerce güneş ışığı satacak devasa büyüklükte bir uydu serisi üretmek.
Şirket şu anda internet sayfasını iki bölüme ayırıyor: Aydınlatma ve Enerji. Bunlardan ilki, görünüşte eğlence olsun diye hava karardıktan sonrasında Dünya üstünde bir noktaya güneş ışığı getirmeye odaklanıyor. Enerji kısmı ise geceleri güneş enerjisini bir güneş tarlasına getirerek, kim bilir gerekseme duyulduğunda o bölgedeki enerji şebekesine birazcık daha çok enerji katmakla ilgili.
Reflect Orbital’in uydularının bu uygulamalardan herhangi biri için hakkaten kafi güneş ışığı sağlayıp sağlayamayacağından, ayna taşıyan uydulardan oluşan bir filonun gökyüzümüzü gereksiz ışık kaynaklarıyla kirletip kirletmeyeceğine ve bunun (büyük ölçekte kullanılması halinde) Dünya’daki flora ve faunayı bozup bozmayacağına kadar pek oldukca sual ortaya çıkıyor (bu soruların bazıları Nowack tarafınca bu videoda ele alınıyor). Şimdilik, şirket tek bir şey sergiledi: İnternette oldukca fazla dikkat çekme kabiliyeti.
Stan Schroeder’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.