Kategoriler: Genel

Google eski CEO’su iklimi korumak yerine yapay zekayı tercih ediyor: ‘Zaten hedefi tutturamayacağız’

Suni zeka her geçen gün yoğun işlem gücü için daha çok enerjiye gereksinim duyuyor. Her ne kadar bazı suni zeka şirketi liderleri iklim endişelerini dile getiriyor olsa da, bazıları suni zekaya öncelik verilmesi icap ettiğini düşünüyor.

Google eski CEO’su Eric Schmidt bu ikinci gruptakilerden. Kısa sürede Washington’da düzenlenen bir suni zeka zirvesinde konuşan Schmidt, şu anki iklim hedeflerine ulaşmaya çalışmak yerine, suni zekaya yapılacak yatırımın sınırsız olması icap ettiğini belirtti. Schmidt konuşmasında şöyleki dedi: “Tamamı, bu yeni hızla gelişen teknolojinin çok önemli gereksinimleri tarafınca geride bırakılacak. Iyi mi kullanıldığına ilişkin hatalar yapabiliriz, sadece sizi temin ederim ki oraya muhafaza ederek ulaşamayacağız.

Schmidt’in de kendi suni zeka yatırımları bulunuyor. Bunların içinde suni zeka ile güçlendirilmiş askeri drone’ları kontrol eden müdafa şirketi White Stork da bulunuyor. Schmidt konuşmasında şunları da söylemiş oldu: “İklim hedeflerine aslına bakarsanız ulaşamayacağız şundan dolayı bunu yapmak için organize değiliz. Suni zekanın problemi çözeceğine dair bahse girmeyi, onu kısıtlamaya ve soruna haiz olmaya yeğlerim.

Eski Google yöneticisi, 2001-2011 yıları içinde firmanın başındaydı. Bu zamanda Google ilk kez “karbon etkisiz” olmayı başarmıştı. O dönemden bu yana teknoloji devi, imajını iklim mevzusuna ehemmiyet veren bir şirket olmak için birçok yatırımda bulunmuş oldu. Şirket geçmişteki karbon salınımını ortadan kaldırmayı başarırken, önümüzdeki dönemde de temiz enerji ekonomisine yatırım yapmayı planlıyor.

Sadece Google kendi iklim hedeflerinin, istediklerinden uzak bulunduğunu da kabul etmiş durumda. 2030 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi bulunan firmanın 2024 yılı sürdürülebilirlik raporu, 2019-2023 yılları aralığında toplam sera gazı emisyonunda %48’lik bir artış gösteriyor. Bu durumun 2022’de süregelen büyük işlem gücü ihtiyacı sebebiyle oluştuğu oldukça açık.

Geçtiğimiz ay Guardian‘da gösterilen bir rapor, büyük teknoloji şirketlerinin emisyon istatistiklerinin hala büyük olasılıkla hedefin haricinde bulunduğunu ve gerçek emisyon rakamlarının, sektörün zekice yenilenebilir enerji sertifikası muhasebesi ile elde edilmiş “piyasa temelli” rakamlar olarak adlandırdığı şeyle gizlendiğini ortaya koydu. Düzeltilmiş raporda Amazon, listedeki bir sonraki oyuncuya bakılırsa iki kattan fazla emisyon miktarıyla öteki tüm şirketlerden katlarca daha çok emisyon yayıyor. Google ve Microsoft (2020’den bu yana emisyonlarında bir artış görmüş oldu), bu yanlış raporlama sürecinden aşamalı olarak çıkma sözü verdikleri için de emisyonların büyük bir oranından görevli firmalar içinde yer ediniyor.

OpenAI’dan Sam Altman şeklinde birçok suni zeka şirketi yöneticisi, suni zeka için sürdürülebilir enerji seçeneklerini değerlendiriyor. Bazılarıysa fosil yakıtlara geri dönerek artan ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Sadece teknoloji alanındaki en büyükler ve Microsoft gibileri, suni zeka yatırımı ve enerji ihtiyacını dengelemek için nükleer enerjinin potansiyelini keşfetmeye başladı.


Chase Dibenedetto’nun haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

Apple AirTag 2 seneye geliyor (3 yeni iyileştirme var)

Apple'la ilgili öngörü ve sızıntılarıyla tanınan analist Mark Gurman, bu sefer de firmanın nesne takip…

5 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

7 saat ago

Çekmecede bulunan bir kaya 100 yıl sonra Mars’a bakışı nasıl değiştirdi?

Bilim insanı çekmecede rastgele bir kaya bulur; aradan yüz yıl geçer ve insanlık Mars'ta ne…

12 saat ago

Hayır, şeker çocuğunuzu hiperaktif yapmaz! Şekerin asıl zararı başka…

Cumartesi öğleden sonrasında... Olmaktan korktuğunuz yerdesiniz. Arkadaşınızın, kardeşinizin, kuzeninizin vs. ufak çocuğunun bir fazlaca kalabalık…

18 saat ago

Gerçek Ragnarök: 1500 yıl önce İskandinavya’da yaşanan felaket neydi?

Yeni bir araştırma, gerçek hayatta yaşanmış olan 'Ragnarök'un İskandinavya'yı senelerce karanlığa sürüklediğini ve Norveç ile…

1 gün ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

1 gün ago