Google’da çalışmak için yaşlı olduğunu düşünüyordu, başvuru bile yapmadan 320 bin dolar maaşla işe girdi!

43 yaşındaki Mark Boardman, Google’da emek verme hayalinden vazgeçeli oldukca olmuştu. Ortalama on yıl ilkin teknoloji devine başvurdu fakat mülakat aşamasında İK görevlisinin işten ayrılması üstüne süreç sekteye uğradı ve bu fırsatı elinden kaçırdı. Bu onun Google’a son başvurusu oldu.

Sadece bundan birkaç ay ilkin Google, Boardman’ın çalmış olduğu Boston Consulting Group’un müşterisi oldu. Ve kısa bir süre sonrasında asla beklenmedik bir şey gerçekleşti. Şirket, Google Cloud’un satış ekibindeki açık bir pozisyon için kendisiyle temasa geçti. Sonrasında ona yılda 320 bin doların üstünde maaş teklif ettiler.

Business Insider’a konuşan Boardman, teklifin karşı konulamaz bulunduğunu ve bunun şimdiye kadar karşısına çıkan en iyi kariyer fırsatı bulunduğunu söylüyor. Sadece Google şeklinde bir şirket tarafınca işe alınmak için oldukca yaşlı bulunduğunu düşündüğünü ve oldukca şaşırdığını gizlemiyor.

Boardman’a bakılırsa bunun bir sebebi, büyük teknoloji şirketlerinin çoğu zaman daha genç demografik grupları işe alması ve 20 senelik bir iş deneyiminden sonrasında bir talibi şirkete adapte etmenin daha zor olması. Aslına bakarsak istatistiklere bakılırsa haklı.

Fotoğraf. Business Insider

ABD Emek harcama Bakanlığı verileri, teknoloji sektöründe 40 yaş ve üstü istihdam edilen çalışan sayısında azalma bulunduğunu gösteriyor. Yaş ayrımcılığını kanıtlamak zor olsa da 40 yaşlarında birçok çalışan sektörde iş bulmakta zorlandığını dile getiriyor.

Sadece Boardman örneğinden de göreceğimiz şeklinde 40’lı yaşlarda iyi bir kariyer hamlesi yapmak ve hatta ‘Big Tech’ şirketlerinde iş bulmak mümkün. Şundan dolayı firmalar çalışan havuzlarını çeşitlendirmek istiyor ve Boardman değişik yaş gruplarından adayları işe almanın bunun bir parçası bulunduğunu vurguluyor. Şüphesiz yaş ayrımcılığı mevzusunda artan farkındalığın da bunda oranı var. Yaşınızın ilerlediğini ve bazı işler için yaşlı olduğunuzu düşünüyorsanız Boardman’ın size bazı önerileri var:

  • Şirket hakkında bilgili olduğunuzdan güvenilir olun

Evet, doğrusunu söylemek gerekirse Boardman burada birazcık avantajlı. Google onun müşterisi olduğundan, hem ürünler hem de ekibin iyi mi çalmış olduğu hakkında esasen informasyon sahibiydi. Bir mülakata girmeden ilkin bildiklerini yine etmek yada bazı şeyleri ilk kez öğrenmek zorunda kalmadı.

Ek olarak ekipteki insanları da tanıyordu, ki bu da bir adaydan tam olarak ne beklediklerini anlamasını kolaylaştırdı. Mevzu emek verme yaşamı olunca söz dönerek dolaşıp ‘network’meselesine geliyor. Boardman ustalaşmış etkinliklere katılarak bağlantılar kurmanızı ve başvurduğunuz şirketlerdeki insanları tanımanızı öneriyor. En önemlisi mülakattan ilkin başvurduğunuz şirket hakkında sıkı bir araştırma yapmayı ihmal etmeyin.

  • Açık konuşmaktan korkmayın

Boardman, Google’a dürüst yanıtlar ve gerçek geri bildirimler verdi ve bunun için sahadaki deneyiminden yararlandı. Ona bakılırsa Google yüksek profilli bir ünlüye benziyor ve şirket yetkilileri karşı karşıya görüşmelerde ‘yalnız iyi şeyler’ duyuyor.

Görüşme meydana getirilen kişiler çoğu zaman övgüyle söze başlıyor. Boardman ise iyisiyle kötüsüyle düşündüğünü söylemekten korkmadığını söylüyor. Dürüstlüğün insanoğlu arasındaki bir bariyerin aşılmasına destek bulunduğunu düşünüyor.

  • Sizi mutlu eden işi yapın

Boardman, Google şeklinde bir şirkete yılda birden fazla kez başvurulamayacağına işaret ediyor. Ortalama on yıl ilkin mülakat sürecine girmiş olduğu işin tam olarak kendisine bakılırsa bulunduğunu söylüyor. Sadece bu fırsat elinden kaçtıktan sonrasında tekrar Google’da kendisine uygun bir pozisyona rastlamamış.



Mashable Türkiye artık yeni YouTube kanalında! Abone ol, merak tutkunu besleyecek yepyeni ve taptaze videoları kaçırma. Mashable tutkulu hayranlar için var.



Bir şirkete kafayı takmanın yanlış bir yaklaşım bulunduğunu söylüyor. Sonunda BCG’de tam kendine bakılırsa bir iş bulmuş, başarıyı yakalayarak basamakları tırmanmış ve sonunda hayalindeki işe ulaşmış. Hangi işte iyi olduğunuzu bulmanızı ve o işi yapmanızı öneriyor.

Normal olarak Boardman Google’daki işine tesadüfen girmedi. 20 yılı aşkın süredir iş piyasasında ve yaşamının bazı dönemlerinde haftanın yedi günü çalıştığını söylüyor. “Eğer kapı açılmıyorsa kendi kapınızı inşa edin” diye ekliyor.


Business Insider haberinden Türkçeleştirildi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer