Güneş’in atmosferinde ilginç girdap!

Güneş Sistemi’ndeki en süratli uzay aracı, Güneş’in atmosferinin içinden ilgi çekici bir fotoğraf paylaştı.

Daha önceki herhangi bir uzay aracından Güneş’e daha yakın olan NASA’nın Parker Güneş Sondası, devasa girdap benzeri yapılar görüntüledi. Güneş’in taçküre isminde olan dış atmosferinde çekilen görüntü, sondanın WISPR isminde olan kamerasıyla elde edildi.

Araştırmacılar yakalanan görüntünün Güneş’ten uzaya salınan sıcak plazma kütlelerinden ya da son dönemde popülerleşen “taçküre kütle atımı” (CME) sebebiyle oluştuğundan şüpheleniyor. CME’nin Güneş rüzgarından etkilenmesi sonucunda bu girdap benzeri yapının oluşabileceği öngörülüyor.

Görüntülerle beraber The Astrophysical Journal dergisinde gösterilen yeni araştırmada, Güneş’in daha ilkin keşfedilmemiş bölgelerindeki bu bulgunun, CME’leri daha iyi anlama ve öngörme mevzusunda yeni fırsatlar yaratacağı belirtiliyor. CME’lerin Dünya üstündeki yazışma ve elektriksel altyapıya hasar verme ihtimali olduğu biliniyor.

NASA’ya bakılırsa CME’ler uyduları tehlikeye atabilir, yazışma ve navigasyon teknolojilerinde kesintilere sebep olabilir, hatta elektrik altyapılarını tamamen yok edebilir. Bunun bir örneği 1989 senesinde Kanada’nın Quebec eyaletinde milyonlarca kişinin elektriksiz kalmasına sebep olmasıyla yaşanmıştı. 12 Mart 1989 tarihinde Dünya’nın manyetik alanına çarpan bir CME, 13 Mart mahalli saatle 02:44’te Quebec’in elektrik altyapısında bir zayıflık bularak, iki dakika içinde tüm altyapının çökmesine sebep olmuştu. Peşinden yaşanmış olan 12 saatlik elektrik kesintisinde milyonlarca insan karanlık ofis binalarında, yer altı tünellerinde ve asansörlerde mahsur kalmıştı.

NASA’nın Parker Güneş Sondası’nı Güneş’in taçküresinden geçerken temsil eden bir emek verme.
Görsel: NASA

Uzay ajansının Parker Güneş Sondası, Güneş’in taçküresinin derinliklerine doğru yapmış olduğu keşiflere devam edecek. Oluşan ısıdan korunmak için vasıta, ortalama 11 santimetre genişliğinde karbon ısı kalkanına haiz. Kalkan 1130°C sıcaklığa kadar ısınıyor, sadece kalkanın arkasındaki ortam uzay aracı için oldukça “serin”.

Bu senenin sonlarına doğru uzay aracının saatte 692 bin km hıza erişmesi da planlanıyor.


Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer