Günlük Ritüeller Özeti ve Konusu

Günlük Ritüeller – Mason Currey

Tür:Sanat Tasarım
Yazar:Mason Currey
Yayınlanma Zamanı:2014
Yayınevi:Kolektif Kitap
Mevzusu

Yaratıcı kişiliklerin – yazarlar, sanatçılar, bilim adamları ve filozoflar gibi- günlük yaşam rutinleri ve emek verme alışkanlıkları üstüne odaklanır. Kitap, bu bireylerin iyi mi çalıştığını, ne vakit ve iyi mi daha üretken olduklarını, günlük ritüellerinin ve alışkanlıklarının yaratıcı süreçlerine iyi mi katkıda bulunduğunu detaylı bir halde inceler. Bu rutinler içinde uykudan yiyecek düzenine, toplumsal etkileşimlerine kadar fazlaca geniş bir yelpaze yer alır. Kitap, bu alışkanlıkların her bir yaratıcının yapıt üretme biçimine iyi mi biçim verdiğini anlatarak, yaratıcı süreçlerin kişiye hususi ve çeşitlilik gösteren doğasını vurgular.

Günlük Ritüeller Özeti

Mason Currey’in “Günlük Ritüeller: Sanatçıların Emek verme Hayatları” adlı kitabı, değişik disiplinlerden yüzlerce yaratıcı kişinin günlük emek verme alışkanlıklarını ve rutinlerini derinlemesine inceleyerek sunar. Kitap, yazarlardan, ressamlardan, müzisyenlerden, filozoflardan ve bilim adamlarından oluşan geniş bir yelpazeye haizdir.

Kitap, her bir sanatçının günlük yaşamını, onların üretkenlik gizemini, alışkanlıklarını ve bir çok vakit garip ritüellerini detaylandırarak sunar. Mesela, Franz Kafka’nın gece geç saatlere kadar yazmayı tercih etmiş olduğu, Ernest Hemingway’in sabah erken saatlerde ayakta olup yazmaya başladığı ve Ludwig van Beethoven’ın her sabah kahvesini sayılı kahve çekirdekleriyle hazırladığı benzer biçimde bilgilerin yanı sıra güne ne vakit başladıkları, hangi saatlerde ve hangi ortamlarda verimli çalışabildikleri benzer biçimde bilgiler yer alır.

Currey, bu kişisel ritüellerin yaratıcı süreçler üstündeki tesirini vurgulayarak, her sanatçının kendine özgü bir emek verme düzeni geliştirdiğini gösterir. Kitap bununla birlikte, yaratıcılığın hepimiz için değişik bir anlam taşıdığını ve her kişinin kendi optimum emek verme koşullarını bulmak zorunda bulunduğunu ortaya koyar.

“Günlük Ritüeller”, okuyuculara, büyük sanatçıların hayatlarından esin alarak kendi rutinlerini geliştirmeleri yada mevcut alışkanlıklarını sorgulamaları için bir fırsat sunar. Ek olarak, yaratıcı süreçlerin ne kadar çeşitli olabileceğini ve başarının durağan(durgun) bir formülü olmadığını gösterir. Bu kitap, yaratıcılık ve disiplin arasındaki ilişkiyi keşfetmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır. Yazar, bununla birlikte kitapta ele almış olduğu bazı dertlerin bununla birlikte kendi hayatında da mücadelesini verdiğini söyler ve hayatımızı idame ettirirken bir taraftan da anlamlı ve yaratıcı işler yapmanın mümkünlüğü üstüne kafa yorar.

Kitabın adı her ne kadar “Günlük Ritüeller” olsa da kitapta daha fazlaca yaşamında başarılarıyla tanınan insanların günlük rutinleri üstüne durulur. Rutin bununla birlikte zihinsel eforu azaltarak otomatik pilotta yaşamaya benzer. Bu sayede zihnin başka alanlarda düşünmesine ve yaratıcı olmasına alan açar. Yazarın deyimiyle “Sağlam bir rutin, kişinin iyiden iyiye yıpranmış zihinsel enerji kaynağını besler ve değişik ruh hallerimizin zorbalığını bertaraf etmesine yardım eder.”

Günlük Ritüeller – Kitap Açıklaması

Günlük alışkanlıklarınızın yaratıcı süreç üstündeki tesirini asla merak ettiniz mi? Bir rutin belirleyip ona sadık mı kalmalı, yoksa yaşamı akışına mı bırakmalı… Karar vermeden ilkin bu kitaba kesinlikle bir göz atmalısınız.

Fanatik olduğumuz büyük düşünce ve eserlerin yaratıcıları gündelik hayatlarında ne yapıyorlardı? Bayağı insanoğlu olmaktan çıkıp tarihin sayfalarında kendilerine yer edinmelerini elde eden o büyük eserler hangi gündelik rutinlerin sonucunda doğmuştu? Bu kitapla Mozart’tan Çaykovski’ye, Kant’tan Descartes’a, Kafka’dan Flannery O’Connor’a, Picasso’dan Vincent van Gogh’a, Albert Einstein’dan Nikola Tesla’ya, Agatha Christie’den Isaac Asimov’a, tarihin akışına yön veren pek fazlaca insanoğlunun gündelik hayatına özetlemek gerekirse göz atabilecek, onların deneyimlediği yaratım sürecini araştırma fırsatı yakalayacaksınız.

(Tanıtım Bülteninden)

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer