‘Güzel’ çıktığınız pasaport fotoğrafı başınıza dert açabilir! ‘Hayatımda hiç bu kadar gururum kırılmamıştı’

Vesikalıklar ve biyometrik fotoğraflar… Bunlar iyi çıkmanın neredeyse asla mümkün olmadığı fotoğraflardı. Elbet bir sürü çekim öncesi ve sonrası işlemle kabul edilebilir bir kafa fotoğrafına haiz olabilirsiniz! Ya da kimi zaman sayısız değişken aynı anda lehinize çalışır ve gururla taşıyacağınız, “Buna vize vermeyen de ne bileyim şu demek oluyor ki?” dedirten, heyecanla bir tık delirip Instagram’da paylaşacağınız bir biyometrik fotoğrafınız olur.

Tavsiyemiz bu ender anın yaşanmasını umut etmeniz yönünde. Zira vesikalıkta ya da biyometrik fotoğrafta çekim öncesinde ya da çekim sonrasında yapılacak müdahalelerin canınızı sıkacak neticeleri olabilir.

TikTok’ta içerikler paylaşan influencer Alisha Marie viral olan videosunda tam da bunu deneyimliyordu. “Pasaportunuzda asla ‘yakıcı’ bir fotoğraf kullanmamalısınız” diyen Marie, makyajsız bir halde, üstünde siyah bir kapüşonlu ile başına gelenleri anlatıyordu…

@alishamarie ive never been SO HUMBLED IN MY LIFE ??? #passportphoto #passport #traveltiktok #grwm ♬ original sound – alishamarie

Şık ve tamamen makyajlı geçişlik fotoğrafına benzemediği için kontrolden neredeyse geçemeyen Marie, paylaşımında “Hayatımda asla bu kadar gururum kırılmamıştı” diyordu.

Toplumsal medyada, birçok ülkeden makyaj tutkunları, gerçek hayatta değişik göründükleri için yüz taramalarının başarısız bulunduğunu; düzmece kirpiklerin dahi problemler çıkardığını başlarından geçenlerle anlatırken mesela bir TikTok videosunda bir karı en büyük pişmanlığını “Geçişlik fotoğrafım” sözleriyle konu alıyor.

Tüm bunların esin kaynağı 10 yıl ilkin Kim Kardashian’ın Instagram’da yapmış olduğu bir paylaşım aslen… Jimmy Kimmel Show’a katıldıktan sonrasında o günkü makyajını fazlaca beğenen Kardashian, portre fotoğrafını “Yeni geçişlik fotoğrafım” şeklinde paylaşmıştı.

O zamandan beri mevcud bu trend, iki yıl önce TikTok’ta viral olan bir akımla adeta tavan yapmış oldu. Kapatıcı, kontür, lipliner, “tilki gözü” görünümü ve şekillendirici yapıştırıcıyla şekillendirilmiş kaşlar… İşte kıymetli dakikalarınızı geçişlik kontrolünde kaybetmenize niçin olacak formül!

İlham deposu ne olursa olsun, uzmanlar makyaj mevzusunda dikkatli olunması icap ettiğini, aksi takdirde geçişlik kontrolünde bekleme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington Post’a yapmış olduğu açıklamada, geçişlik fotoğraflarında makyaj kullanımına izin verildiğini fazlaca mühim bir uyarıyla dile getiriyor:

Geçişlik fotoğrafınızda makyaj yapmayı planlıyorsanız, düzgüsel makyaj stilinizle tutarlı bir görünüme bağlı kalmanızı tavsiye ederiz.

Geçişlik fotoğrafları, federal düzenlemelere ve Internasyonal Sivil Havacılık Örgütü’ne nazaran, yolcunun “tam bir benzeri” olmalıdır. Ehliyetlerden daha katı olma eğiliminde olan pasaportlar için kurallar, yansız bir ifade, net ve filtresiz bir görüntü ve beyaz ya da kırık beyaz bir arka plan şeklinde sıralanmakta.

ABD Dışişleri Bakanlığı, “sınır memurlarının kimliklerini doğrulamakta güçlük çekmesi sebebiyle yolcuların gecikmeler yaşadığına dair raporların farkındayız” derken insanları yüzlerinin görünümünü “mühim seviyede değiştiren” makyaj stillerinden kaçınmaya teşvik ediyor. Yetkililer önlerindeki fotoğraftan güvenilir olmadıklarında öteki ülkelere girişlerin gecikebileceğini aktarıyor:

Seyahatinizi kolaylaştırmak ve sınır görevlilerinin sizi geçişlik fotoğrafınızdan kolayca tanıyabilmesi için güvenlik önlemlerini sağlamak mühim. Gezi ederken çoğu zaman makyaj yapmıyorsanız, geçişlik fotoğrafınızda makyaj yapmamayı yada fazlaca naturel bir makyaj görünümüne sadık kalmayı düşünebilirsiniz.

‘Glam’in tam tersi!

Travel Brilliant gezi acentesinin sahibi Denise Ambrusko-Maida, kendi paylaşmış olduğu TikTok videosunda bu akıma “Geçişlik fotoğraflarınız için seksi makyaj yapmamanız icap ettiğini hatırlatırım” tepkisini gösteriyor:

“Geçişlik fotoğrafımı bilerek bataklık faresi benzer biçimde görünmek için çekiyorum!” diyen Ambrusko-Maida bir röportajında, glamour-shot tipi fotoğrafların bir halde onaylanmasına dahi şaşırdığını ifade ediyor. Tavsiyesi, “15 saat süresince bir uçakta orta koltukta oturduktan sonrasında” iyi mi görünebileceğinizi düşünmeniz ve bu durumu karşılayacak bir fotoğraf çekmeniz:

Eğer uçuş için tam makyaj meydana getirecek biriyseniz, iyi -sizin adınıza sevindim. Bunu yapmamanızı tavsiye etmiyorum. Dünyanın çevresinde yeterince uçtuğum için, bunun bir çok insan için geçerli olamayacağını biliyorum.

Havaalanında yavaşlama potansiyeli

İngiltere merkezli online gezi acentesi Travel Republic, bu yazın başlarında makyaj trendine dikkat çekmiş ve fotoğraflardaki bu ‘glam’in havaalanında sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunmuştu. Firmanın üst düzey yetkililerinden Gemma Brown bir basın bülteninde şöyleki diyordu:

Bir çok insan kimlik fotoğraflarından utanıyor sadece bunlar dolandırıcılığı önlemeye, sınırları güvenli tutmaya ve yolcuların kimliğinin kolayca tanınmasını sağlamaya destek olan bir güvenlik önlemi. Bundan dolayı, fotoğrafınızı çekerken görünümünüzü aşırı derecede değiştirirseniz aslen havaalanındaki denetim sürecini yavaşlatabilirsiniz şundan dolayı elinizdeki fotoğraftan fazlaca değişik görünüyorsunuz.

Bilgisayar bilimleri alanında çalışmalarını sürdüren Prof. Erik Learned-Miller ise güvenlik esnasında çıkabilecek probleminin iki yönlü bulunduğunu dile getiriyor. İki senaryodan bahseden Learned-Miller, “Makyajsız bir kişinin bolca makyajlı bir geçişlik fotoğrafı kullanımı yada makyajlı birinin makyajsız geçişlik fotoğrafı… Şu demek oluyor ki, mesele geçişlik fotoğrafında makyaj olması değil. Aslına bakarsak iki değişik fotoğrafta ‘değişik bir görünüme’ haiz olmak. Her iki şekilde de olabilir” diyor.

Internasyonal geçişlik fotoğraf hizmeti Passport Photo Now’ın sahibi Bruce Hallstrom ise makyajın yalnızca TikTok influencer’ları döneminde değil, “devamlı bir mesele bulunduğunu” vurguluyor. Hallstrom, “Yaratıcı olmanın yada o yeni yeşil göz farını denemenin zamanı değil” derken “Fotoğrafınıza ne kadar yakınsanız o denli azca mesele yaşarsın” ifadelerini kullanıyor.


Kaynak: The Washington Post / Metin Aktaşoğlu tarafınca Türkçeleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer