Kategoriler: Kitap Özetleri

Harabelerin Çiçeği Özeti, Konusu ve Karakterleri

Harabelerin Çiçeği – Reşat Nuri Güntekin

Karakterler

Genç Hanım (Öykünün merkezindeki “çiçek” figürü) :Hikâyede “harabe” olarak betimlenen, yıkık dökük bir konağın ya da binanın çevresinde görülen genç hanım, hikâyenin simgesel anlam taşıyan karakteridir. Genç hanım, yaşamış olduğu toplumsal ya da ailevî problemler neticesinde dışlanmıştır yada yalnızlaşmıştır. Kırılgan fakat ümitli bir yapıya haizdir ve yeni bir başlangıç arayışındadır.

Erkek Karakter / Anlatıcı: Bir çok vakit Reşat Nuri’nin hikâyelerinde anlatıcı konumunda olan bir adam karakter, kasabaya/vakaya dışarıdan gelmiş olarak yada gözlemci bir yaklaşımla hikâyeye dâhil olur. Genel anlamda eğitimli yada şehirli olduğundan kasabanın/taşranın insanlarına ve yaşam şartlarına ilkin yabancı gözle bakar, sonrasında onlarla duygusal bir bağ kurar.

Mevzusu

Anlatılan hikâye, minik bir Anadolu nahiyesinde yaşayan ve toplumsal önyargılar yüzünden yalnızlaşmış genç bir kadının hikâyesi çevresinde şekillenir. Hanım, harabe hâline gelmiş eski bir konakta adeta “çiçek” şeklinde direnmeye çalışırken kasaba halkının dedikodularına ve baskılarına maruz kalır. Bu süreçte, dışarıdan gelen bir adam karakter onun iç yaşamına yaklaşarak toplumsal yargıları sorgular. Yaratı, aşk, yalnızlık ve özgürlük arayışı ekseninde, taşra yaşamının tutucu yanlarını eleştiren bir bakış sunar.

Harabelerin Çiçeği Özeti

Reşat Nuri Güntekin’in “Harabelerin Çiçeği” adlı eseri, Anadolu’nun kırsal bir nahiyesinde, köhne ve bakımsız kalmış eski bir konak (harabe) çevresinde dışlanmış bir kadının hikâyesini merkezine alır. Toplumun önyargılı bakışları yüzünden kendi içine çekilmiş bu genç hanım, harabe benzeri bir yalnızlık yaşar ve kasabalıların dedikoduları onu “uğursuz” bir figür şeklinde gösterir. Eserin anlatıcısı yada adam karakteri, çoğunlukla dışarıdan gelen, kasabaya yabancı biri olarak bu hanıma rastlar ve onun iç dünyasını, yaşamış olduğu zorlukları merak eder. İlk karşılaşmaları esnasında her ikisi de çekingen davranır; sadece ikisinin de paylaşmış olduğu yalnızlık duygusu, aralarında duygusal bir yakınlık doğmasına neden olur. Kasaba halkı bu ilişkiye kuşkuyla bakıp, dedikodularla ikilinin üstünde giderek artan bir toplumsal baskı kurar. Kadının geçmişinde yaşamış olduğu ailevî problemler ve geleneksel zorlamalar, yavaş yavaş gün yüzüne çıkar ve kendisini “harabelerin çiçeği” olarak anılmaya iten ağlatısal koşullar netleşir. Hanım ve adam karakter, ya beraber kaçmaya ya da tüm baskılara karşın cesurca yüzleşmeye karar vermek zorunda kalır; bu süreçte, harabe mekânı kadının içsel çöküşünü, yıkılmış hayallerini ve gene de ayakta kalan umudunu sembolize eder. Reşat Nuri, mütevazı ve akıcı üslubuyla taşra topluluklarının dedikodularını, önyargılarını ve geleneksel değerlerin ferdin özgürlük mücadelesini iyi mi kısıtladığını gerçekçi bir üslupla anlatır. Bununla birlikte “harabelerin çiçeği” metaforu, en fena koşullarda bile filizlenebilen umudu, güzellik ve özgürlük arayışının sönmeyen direncini göstermeyi amaçlar. Bu yönüyle yapıt, yazarın “Çalıkuşu” ve “Yeşil Gece” şeklinde daha meşhur romanlarında işlediği toplumsal değişiklik ve ferdin benliğinin içindeki kırılmaları yansıtan mühim bir yapı taşı olarak Türk edebiyatında hususi bir yere haizdir.

Harabelerin Çiçeği – Kitap Açıklaması

“Harabelerin rutubetli yerlerinde, renkli su damlalarından terekküp etmiş şeklinde görünen bir nevi yeşil çiçekler açar. Onlar, şafakla doğarlar, birazcık sonrasında, bir damla su şeklinde akarlar, kaybolurlar. Bu harabe çiçeklerinin talihleri, insanların talihine benzer: Doğarlar, ağlarlar, ölürler.”

Reşat Nuri Güntekin, birbirinden etkisi altına alan üç değişik hikâyeyi yazıya döktüğü Harabelerin Çiçeği’nde, insan ve toplumun iç içe geçmiş olduğu derin temaları işliyor. Büyük usta, bu hikâyelerde okuru yaşamın acımasız gerçekleriyle yüzleştirirken aşk, dostluk ve ihanet şeklinde mevzuları da başarıyla ele alıyor. İlk hikâye Harabelerin Çiçeği, geçmişinin izlerini taşıyan ve izole bir yaşam devam eden Süleyman’ın kaybetmiş olduğu aşkının peşinden gitmeye devam etmiş olduğu içsel yolculuğunu konu alıyor. Eski Ahbap, geçmişe dayanan arkadaşlıkların zaman içinde iyi mi şekillendiğini ve dostlukla ihanet arasındaki o ince çizgiyi gözler önüne seriyor. Üçüncü hikâye Boyunduruk ise aile baskılarının kişinin bireysel özgürlük uğraşını ne aşama sekteye uğrattığını ortaya koyuyor.

Reşat Nuri Güntekin, akıcı anlatımı yardımıyla her bir hikâyede okuru insan yaşamına dair derin düşüncelere sevk ediyor.

(Tanıtım Bülteninden)

Bul-Tikla

Son Yazılar

110 saniyede tüm hayatı değişti: Star Wars Kid’in ‘dijital gölgesi ile’ mücadele hikayesi…

Ghyslain Raza, "Yıldız Wars Kid" olarak malum viral videonun öznesi oldu. Video, ondan sonra izinsiz…

3 saat ago

Kurtlar İmparatorluğu Özeti, Konusu ve Karakterleri

Kurtlar İmparatorluğu – Jean-Christophe GrangeTür:PolisiyeYazar:Jean-Christophe GrangeYayınlanma Zamanı:2015Yayınevi:Doğan KitapKarakterlerPaul Nerteaux: Genç ve idealist bir polis memurudur.…

4 saat ago

DOOM’u bir burada oynamadığımız kalmıştı: CAPTCHA

CAPTCHA isminde olan testlere artık web kullanan birçoğunuz alışmış olmalısınız. Ya sizden ekranda görünen karakterleri…

9 saat ago

Amcanın Rüyası Özeti, Konusu ve Karakterleri

Amcanın Rüyası – Fyodor DostoyevskiKarakterlerMaria Aleksandrovna Moskalyova: Kasabanın en akıllı ve manipülatif bayanı. Kızı Zina’yı…

12 saat ago

ROSÉ – APT. (ft. Bruno Mars) Şarkı Sözü

[Intro] Joaneun geim Game start [Chorus] Apateu, apateu Apateu, apateu Apateu, apateu Uh, uh-huh, uh-huh…

13 saat ago

Ne zaman piyasaya çıkacak? İşte tüm detaylar

Nvidia gelecek hafta başlamış olacak CES'e büyük bir sunum hazırlıyor ve derhal hepimiz duyurulacaklardan minimum…

16 saat ago