Bir süredir Barcelona, Atina, Paris, Amsterdam, Venedik, Split benzer biçimde bazı gezinsel ve mühim Avrupa şehirleri ziyaretçilerinden yaka silkiyor. AB içinde seyahati kolaylaştıran Schengen, AB içinde sınırları ortadan kaldırmasıyla birliğin sakinleri için mühim bir kazanım sadece bilhassa bu şehirlerin yerlileri turistlerin yoğun ziyaretinden ve kalabalıkların bıraktığı tahribattan rahatsız. Bu fenomenden yalnız Avrupalılar şikayetçi değil. Bu seferki örnek ABD’den…
Hawaii’de yetkililer turistler için meşhur bir uğrak noktası olan ve halk arasından ‘Stairway to Heaven’ (Cennete Giden Merdivenler) şeklinde de malum Haiku Merdivenleri’ni kaldırma sonucu aldı. Sebep ise kaide tanımaz ziyaretçiler.
II. Dünya Savaşı esnasında yapılmıştı
Peki turistlerin bir türlü uymadığı kaide ne? Şöyleki basitçe ifade etmek gerekirse söz mevzusu merdivenlere çıkmak aslına bakarsak yasak! II. Dünya Savaşı esnasında meydana getirilen ve zirvedeki radyo antenine erişim elde eden merdivenler büyüleyici gözükse de aslına bakarsak varoluş sebebi {hiç de} mistik değil!
Hawaii eyaletine bağlı Oahu Adası’nda bulunan ve ortalama 900 metrelik bir zirveye ulaşan 3 bin 922 basamaklık bu merdivenlere çıkmak, hem yapının hem tırmananın zarar görmesi ihtimaliyle ciddi riskler barındırıyor. Bu sebeple yetkililer çıkışı yasaklarken bir ara güvenlik görevlileri dahi merdivenin başlangıcında beklemekteydi.
Tüm bunlara ve tutuklanma olasılığına karşın maceraperestler merdivenlere tırmanmaktan vazgeçmedi. Bu aşamada vazgeçen Oahu oldu! Belediye Başkanı Rick Blangiardi, Nisan ayının sonunda merdivenlerin kaldırılacağını duyururken, “Sizleri temin ederim ki bu kaprisle alınmış bir karar değil” ifadelerini kullandı ve işin ciddiyetini altını çizdi.
1987’de resmi olarak halkın erişimine kapatılan merdivenler toplumsal medya çağlarında bilhassa ilgi çekmeye başladı. YouTuber’lar, TikTok ve Instagram fenomenleri ve dahası… Honolulu Belediye Meclisi üyesi Esther Kiaʻāina karara ilişkin şunları söylemiş oldu:
“Yasadışı girişlerin artması sebebiyle Haiku Merdivenleri, kent için mühim bir mesuliyet ve harcama oluşturuyor ve bu durum, yörede yaşayanların yaşam standardını etkiliyor.”
Sökmek minimum altı ay sürecek
Şehir Konseyi, 2021’de merdivenlerin kaldırılması yönündeki öneriyi oybirliğiyle kabul etmişti. Nisan sonunda başlamış olacak olan proje minimum altı ay sürecek ve 2.5 milyon dolara mal olacak. Blangiardi ek olarak şunları da dile getirdi:
Alınan bu karar, merdiven girişi ve çevresinde yaşayan insanlara ve ʻāina’mıza (kara ve deniz) olan saygımıza; Haʻikū halkının kültürün hem geleceğine hem de geçmiş geçmişine olan saygımıza dayanıyordu.
Meydana getirilen açıklamaya gore kararda etkili olan bir takım unsur daha mevcut. Blangiardi kararla kamu güvenliğine öncelik verdiklerini ifade ederken şehrin üstünden mühim bir sorumluluğu da almış olduklarını dile getirdi. Öte taraftan Blangiardi’ye gore bu kararla bölgenin organik güzelliği de korunmuş oldu.
Kaynak: CNN / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi