Hayaller Paris #4 | Kuzey Tunçelli: Türkiye’nin havuzdaki umudu! ‘Dünya rekoru istiyoruz’ (Olimpiyatlara ilk kez katılanların hikayeleri)

Mashable Türkiye’nin mini belgesel serisi Hayaller Paris, olimpiyat oyunlarında ilk kez sahne alacak olan sporcularımızın gurur hikayesine kulak vermeye devam ediyor. Çekimlerini Paris 2024 öncesinde gerçekleştirdiğimiz belgeselin dördüncü bölümünde konuğumuz, Paris 2024’te yüzmede erkekler 800 metre özgür, 1500 metre özgür ve 10 kilometre açık su kategorilerinde Türkiye’yi temsil edecek olan Şimal Tunçelli.

Hemen hemen 16 yaşındaki Fenerbahçe sporcusu Şimal, 2023’te hem Avrupa (1500 m) hem de dünya (1500 m ve 800 m) gençler şampiyonlukları elde ederken, 2024’te Belgrad’da uzmanlık alanı 1500 metrede büyüklerde de Avrupa şampiyonu oldu. 3 Ağustos’ta Paris’te 1500 metrede boy gösterecek olan Şimal, 800 metrede ise 11. sırayı elde etti.

Dünyada 1500 metrede 15 dakikanın altına inen 15 yaş altı ilk sporcu olan Kocaeli doğumlu Şimal’in antrenörü ise Türk yüzmesinin efsaneleşmiş isimlerinden Aykut Çelik. Marmara Depremi’nde 26 sporcusunu kaybeden Poyrazspor Yüzme Kulübü’nün adeta küllerinden doğan Yıldızlar Yüzme Kulübü’nün teknik direktörlüğünü de icra eden Çelik, hala Şimal’le çalışmalarını sürdürmekte.

1500 ve 800 metrelerde Türkiye rekorlarını da elinde bulunduran Şimal Tunçelli, yolculuğunu, hedeflerini, yolunun Fenerbahçe’yle iyi mi kesiştiğini ve Paris 2024’ten beklentilerini Mashable Türkiye’ye söyledi.

Spora yedi yaşlarında başladığını özetleyen Şimal, antrenörlerinin “Sen fazlaca büyük bir yüzücü olacaksın. Sakın pes etme” telkinlerini başta abartılı bulsa da peş peşe gelen başarılar ve olimpiyat kotası doğru yolda bulunduğunun en büyük işareti olmuş. Türk yüzmesinin efsaneleşmiş antrenörlerinden Aykut Çelik, Şimal’in niçin hususi bir sporcu bulunduğunu şu şekilde konu alıyor:

Şu şekilde söyleyeyim. Yüzerlik düzeyi oldukça yüksek bir sporcu. Yüzerlik düzeyinin yüksekliğini esasen aslen çalışmayla örtüştürdüğünüzde başarı kaçınılmaz olur orada. Şimal görkemli özellikleri olan bir çocuk. Teknik düzeyi bana bakılırsa dünyanın en iyisi.

Çelik, “yüzerlik düzeyi” terimini ise “Sözgelişi su altıcılarda yüzerlik düzeyi düşük olanlar tercih edilir. Şu sebeple onların batması istenir. Yüzerlik düzeyi de suya batmayan insandır. Daha hafiftir, suyun üstünde kalır. Biz bunu fazlaca tercih ederiz. Acele kasılan, acele batan sporcuyu fazlaca tercih etmeyiz” şeklinde ifade ediyor.

Bir Zümrüdüanka hikayesi…

Kocaeli doğumlu Şimal için antrenörü Aykut Hoca da Yıldızlar Yüzme Kulübü de fazlaca mühim. Şimal oldukça samimi bir halde, “Kısaca inanılmaz bir derinlerde bir duygum var, özlemim var bu havuza. Bu havuz her şeyin başladığı yer ve asla vazgeçemeyeceğim bir halde vücudumda, kalbimde sakladığım bir havuz benim için” sözleriyle özetliyor.

Oldukça mütevazı bir havuza haiz olan Yıldızlar Yüzme Kulübü, 1999 Marmara Depremi’nde 26 sporcusunu ve havuzunu kaybeden Poyrazspor Yüzme Kulübü’nün devamı durumunda. Bir Zümrüdüanka hikayesi yazan kulüp, Türkiye’nin en mühim yüzme uzmanlık kulüpleri içinde yer alırken, çarpıcı öyküsüyle de başlı başına bir esin kaynağı. Aykut Çelik, “Bu havuz Türk yüzmesinin bence en mihenk taşlarından bir tanesi” diyor.

Sporcular depar taşından suya atlarken tam karşılarında “Asla Bırakma” mesajını görüyor. Fotoğraf: Mashable Türkiye / Oğuz Altıner

Depar taşının tam karşısında doğrusu havuzun sonunda “Asla Bırakma” sloganı yer almakta. Her sporcu çalışmalarında buraya bakıyor, kulübün hikayesiyle bütünleşiyor. Aykut Çelik şu şekilde özetliyor:

Bir de bu kulübün şu şekilde bir özelliği de var: Bu kulüp depremde 26 sporcusunu kaybeden, sporcularının üstüne küllerinden tekrardan doğan bir kulüp. O anlamda tinsel kıymeti oldukça yüksek tipik bir yüzme uzmanlık kulübü. İnatçı bir kulüp. Ruhunda direnme var, bırakmama var.

Şimal’in hikayesi ise aslen pandemi ile kulübün sporcu sayısında azalma yaşanmasıyla başlamış. Aykut Hoca o dönemde Şimal’e üst yaş gruplarında talih verdiklerini, maceranın Şimal için aslen bir yıl erken başladığını sadece Şimal’in kabiliyeti yardımıyla yerini asla yadırgamadığını vurguluyor.

‘Fenerbahçe fazlaca sahiplendi’

Sadece yaşamış olduğu bir sakatlık Şimal’i zorlarken devreye Fenerbahçe girmiş. Yıldızlar Yüzme Kulübü benzer biçimde kulüpler maalesef Türkiye’de sporcularını ustalaşmış seviyeye taşıyamıyor. Burada vizyoner bir büyük kulüp adımına gerekseme duyulmakta. Bu ihtiyacı Fenerbahçe karşılamış.

Şimal Tunçelli ve Aykut Çelik, Fenerbahçe’nin desteğinin altını çizerken, Aykut Hoca, “Yarışlarda Fener fazlaca sahiplendi. Hakkaten fazlaca sahiplendi Fenerbahçe. O yüzden dünyanın en büyük kulübü. Süreç bu şekilde gelişti. Mutluyuz da… Hepimiz mutlu” diye konuşuyor.

Şimal’in anası Oylum Hanım ve babası Melih Bey, aslen teknik olarak hala bir çocuk olan Şimal’in her daim yanında. Fotoğraf: Tunçelli ailesi

Aile desteğinin de “Akrabalarım bana hakkaten fazlaca destek oldu. Her anlamda… Onca işin içinde hakkaten göz ardı edilemez bir çaba, inanılmaz bir talep ve yürek” sözleriyle altını çizen ulusal yüzücü, hedeflerini ise şu sözlerle vurguluyor:

İlk başta Paris’te final yüzen ilk Türk sporcu olmak isterim. Ondan sonrasında da 2025’te dünya şampiyonalarında inşallah Türkiye’yi gururlandırmak isterim, madalya alarak.

Aykut Çelik ise “Olimpiyat tarihinin kim bilir tam bilmiyorum fakat en genç sporcularından birisi olacak final yüzen. Hedefimiz bu 2024 için. 2028’de kesinlikle altın bekliyoruz” diyor ve “Hatta 2024’ten sonraki dünya şampiyonalarında birincilik, kürsü istiyoruz. 2028’de ne olursa olsun bunu dünya rekoru ile süslendirmek istiyoruz bu birinciliğimizi…” diye noktalıyor.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer