Ord. Prof. Hilmi Ziya ÜLKEN (D: İstanbul, 3 Ekim 1901- Ö: 5 haziran 1974, İstanbul) Yazar, felsefeci, sosyolog.
Hilmi Ziya Ülken, İstanbul Adam Lisesi’nden sonrasında, Mülkiye Mektebi’ni tamamladı (1921), bir süre liselerde öğretmenlik yapmış oldu, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne geçti. 1933’te doçentliğe (1933), 1941’de felsefe ve sosyoloji profesörlüğüne, 1945’te ordinaryüs profesörlüğe yükseltildi. Son vazife yeri Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi oldu.
Toplumbilimci Emre Kongar, Ülken için şu şekilde yazdı:
“Tüm ciddi yazarlar şeklinde kendi ülkesinin fikir tarihini fazlaca önemsiyordu. Türkiye’de Modern Fikir Zamanı adlı büyük emek harcaması, bugün bile önemini korumuş olan bir başyapıttır.” (Cumhuriyet Kitap, 20 eylül 2001).
Ülken, Ahmet Hamdi Tanpınar ile Tevfik Fikret hakkında kitap yazdı. Ziya Gökalp‘i kaleme aldı (1939). Kıyamettin Burslav’la Farabi’yi çevirdi. İbn-i Rüşt, Gazali şeklinde Doğu düşünürlerinden olmasıyla birlikte Batı’dan da popüler kitapları dilimize kazandırdı. Margaret Mitchell’den Rüzgâr Şeklinde Geçti’yi Türkçeleştirdi.
Gazete ve dergilerde felsefe, bilim ve edebiyat mevzularında yazılar yazdı. Kendisi de aylık düşünce ve sanat dergisi İnsan’ı (1938-1943, 25 sayı) çıkardı. Türk fikir hayatına katkıları herkesçe dile getirildi.
Tecrübe etme:
Roman:
Bilimsel araştırma ve diğeri kitapları:
[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…
Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…
Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…
Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…
Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…
Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…