HUAWEI MatePad 11.5S PaperMatte tablet incelemesi: Kağıt gibi tablet

Tablet tarafında yeni modeller ile karşımıza çıkan Huawei, bu sefer de 11.5 S modelinin PaperMatte sürümü ile karşımıza çıktı. Gelin hem bu tabletin özelliklerine hem de PaperMatte sürümünün ne kadar mühim farklar oluşturduğuna beraber bakalım.

Ekran Özellikleri

Bu aygıt adından da anlaşılabileceği şeklinde 11.5 inçlik bir ekrana haiz. Bütünleşik bir metal gövdesi bulunuyor ve tablet kısmı yalnız 510 gram ağırlığında. 6.2 mm kalınlığı haiz olan bu tabletin en mühim özelliği başta da belirttiğim şeklinde PaperMatte ekrana haiz olması. Peki nedir bu PaperMatte?

Kağıt hissiyatı veren PaperMatte ekran, bilhassa kalemle çizim yaparken işe yarıyor.

PaperMatte ekran nedir?

Gerek tabletlerde gerekse de birçok ekranlarda, ekrana baktığımızda bir yansıma ile karşılaşıyoruz. Şu demek oluyor ki ekran kapalıyken ya da açıkken hem gün ışığında kullanım zorlaşıyor hem de ayna yansıması yardımıyla kendi görüntünüzü ekran açık olsa bile görebiliyorsunuz. İşte PaperMatte ekranlarda bu durum yaşanmıyor. Işığı ayna şeklinde yansıtmadığı için güneşli havalarda bile kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Ek olarak kalem kullanımı yardımıyla sanki kâğıda yazıyormuş hissiyatı da sağlanmış.

Ekranda 144 Hz yenileme hızına yer verilmiş. Bu da oyunlarda ve kullanımda fazlaca daha akıcı bir edinim elde etmenizi sağlıyor. Dinamik olarak ayarladığınızda cihazın 30 FPS’ten 144’e kadar gerektiğinde geçiş yapmasını sağlıyorsunuz. Doğal olarak bunu 60 ya da 144’e sabitlemenize de izin verilmiş fakat bu şekilde kullandığınızda daha çok pil tüketimi oluyor.

IPS ekranda 3:2 en boy oranı bulunuyor. Çözünürlük olarak 2800 x 1840 kullanılmış. %87 ekran kasa oranı var, çerçeveler bakışımlı bir halde konumlandırılmış. Doğal olarak bu ekranda TÜV Rheinland mavi ışık, titreşim engelleme şeklinde artık standart hale gelen tüm sertifikalara da yer verilmiş.

Ekran 144Hz tazeleme oranıyla oyun ve uygulamalarda fazlaca daha akıcı bir edinim sunuyor.

Cihazda sevdiğim noktalardan birisi de ses kalitesi oldu. İki tanesi üstte iki tanesi altta olmak suretiyle dört hoparlör yerleştirilmiş ve oldukça iyi bir performansa sahipler. Günlük kullanımda film dizi izlerken kafi bir düzey sunuyor. Cihazda ek olarak 2 mikrofon bulunuyor. Böylelikle ses kaydı alırken ya da görüşme yaparken tatminkar bir ses kalitesi sunulmuş. Görüşme demişken cihazın ön tarafında 8 MP, arka tarafında da 13 MP’lik bir kameraya yer verilmiş. Her iki kamerada da HD video kaydı yapılabiliyor. Doğal olarak müthiş değiller fakat bir tablet için, daha da önemlisi videolu görüşmeler için fazlasıyla kafi gelecek kaliteye sahipler.

Aygıt için şık ve bununla birlikte kılıf görevi üstüne alan bir klavyeye de yer verilmiş. Çiklet bir klavye ve tuş aralıkları oldukça iyi. Bizim kullandığımız model kontrol ürünü olduğundan İngilizce tuş dizilimine haiz. Fakat siz satın aldığınızda doğal olarak ki Türkçe bir klavye gelecek. Ek olarak mıknatıslı yapısı yardımıyla pinleri tam oturtuyor ve bir laptop şeklinde de kullanabiliyorsunuz. NearLink desteği yardımıyla hem klavye hem de kalem şeklinde aksesuarlar anında tabletle eşleniyor.

Kalem demişken ondan da bahsedelim. 3.Nesil bir M-Pencil var. Ben daha ilkin hem 1.nesil hem de 2.nesil kalemleri kullanmıştım. Bu kalemde aslına bakarsan NearLink desteği olduğundan fazlaca daha süratli bir eşleşme oluyor. Duyarlılık mevzusunda gelişmeler var, eski versiyonu kullanınca düşük gecikme ve baskı şeklinde gelişimleri de daha net hissediyorsunuz. Kalemde saydam bir uç var, gene kutu muhteviyatında yer edinen mat ucu da isterseniz kullanabiliyorsunuz.

Klavye ve kalemle beraber Huawei MatePad 11.5S PaperMatte, bambaşka bir cihaza dönüşüyor.

Tabletin üst kısmında manyetik bir alan var ve kalemi buraya takabiliyorsunuz. Ek olarak buradan kablosuz olarak şarj oluyor. Oldukca süratli şarj oluyor ayrıca, bu mevzuda beni baya şaşırttı.

Doğal olarak PaperMatte ekranla beraber kalemi kullanmak fazlaca daha keyifli bir hale gelmiş. Hafiften bir kâğıda yazıyormuşsunuz hissi veriyor. Huawei’nin Note uygulaması baya geliştirilmiş. İşte el yazınızı dijitale çevirme, not alırken ses kaydetme şeklinde bilhassa öğrencilerin ya da sunum işleri ile uğraşan çalışanların fazlaca işine yarayacak senaryolar var.

Note uygulaması haricinde tabletle yüklü gelen GoPaint uygulamasını da şaşırtıcı ve hayret verici beğendim. Paralı olarak satılan birçok uygulamanın haiz olduğu özellikleri sunuyor. Kalem çeşitleri, boyama özellikleri, bu tarz şeyleri kendi isteğinize nazaran özelleştirme ve değişik katmanlarda emek verme amatör olarak çizim işleri ile uğraşan kullanıcılar için baya keyifli. İşte son yaptığınız işlemi geri almak istiyorsanız iki parmağınızla dokunuyor ya da yenilemek için üç parmağınızla dokunuyorsunuz. Kullanım tarafında da dokunmatik özelliklerini iyi kullanmışlar, bu uygulamayı kullanırken baya hız katıyor.

Peki ya performans?

Cihazda Kirin 9000WL işlemci bulunuyor. Antutu skoru 239 bin’lerde olan bu işlemci oldukça kuvvetli bir model. Günlük kullanımda ve programlarda oldukça akıcı bir performans sergiliyor. Oyunları da bu sayede gene en yüksek ayarlarda açabiliyorsunuz. Mesela PUBG Mobile’ı 60 FPS’te en yüksek ayarlarda oynamak mümkün. Cihazda ek olarak 8 GB hafıza ve 256 GB depolama alanına yer verilmiş.

Batarya tarafında 8800 mAh’lik bir bataryaya yer verilmiş. Oyuna nazaran doğal olarak değişiyor fakat düzgüsel kullanımda oldukça iyi bir performansı var. Boştayken pil tüketimi oldukça azca, şu demek oluyor ki kullanmayıp bir kenara koyduğunuzda günler sonrasında bile pil durumunu azmi oranda koruduğunu görüyorsunuz. Tablette en fazlaca eleştireceğim nokta ise şarj adaptörü. Kutu içeriğine anlamadığım şekilde 10 Watt’lık bir adaptör konmuş ve organik olarak aleti fazlaca geç şarj ediyor. Unutmadan tablette WiFi6, Bluetooth 5.2 bağlantı haricinde OTG desteği de var, böylelikle hem veri transferi hem de değişik cihazlarınızı tablete takarak şarj edebiliyorsunuz.

Oyun performansı da asla kötü değil.

Google uygulamaları ne alemde?

Google uygulamalarını aslına bakarsan bazı uygulamalar ile indirebiliyorduk. Bu artık daha kolaylaşmış. App Gallery’den YouTube, YouTube Studio şeklinde uygulamaları direkt indirebiliyorsunuz. PlayStore şeklinde uygulamalar için ilkin GBox kurmanız gerekiyor fakat sonrasında gene sorunsuz bir kullanım var. Ben kontrol ettiğim oyunları bile direkt Google Play Store üstünden indirdim. Diablo Immortal, PUBG Mobile, Asphalt ya da Neeed for Speed şeklinde oyunlarda hiçbir sorun olmadı. Yalnız anlamadığım şekilde Call of Duty Warzone Mobil’i tablette çalıştıramadım. Bu Google vakası doğal Huawei için büyük bir mesele fakat ilk dönemde bile çözümleri vardı, bu çözümler artık fazlaca daha kolaylaşmış diyebilirim.

Karar

Netice olarak Huawei MatePad 11.5 S modeli PaperMatte ekranı ile hakkaten de kullanımı fazlaca keyifli bir aygıt olmuş. Bizdeki model Uzay grisi, bunun haricinde Gümüş ve Mor seçenekleri de bulunuyor. Tabletin şu anda 15.000 TL’lik bir fiyatı var. Fakat klavye ve kalemli versiyonu tercih ederseniz 17.000’e satın alabiliyorsunuz. Bu fazlaca daha avantajlı bir seçenek. Hatta tablet yanında Mouse ve çanta isterseniz onların da 200 ve 100 TL şeklinde avantajlı bir fiyatı var.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer