HUAWEI WiFi BE3 Router İnceleme

Bilhassa devletimizde web en büyük problemlerimizden birisi. Aldığımız düşük hızların yanı sıra servis sağlayıcıların sunmuş olduğu modemler ya da en başaran işin ucuzuna kaçıldığı için evimizde kablosuz bağlantıda büyük problemler yaşayabiliyoruz. Doğal olarak bu problemi MESH ya da sinyal güçlendiriciler kadar router benzer biçimde daha geniş kullanım senaryoları da sunan cihazlarla çözmek mümkün. İşte ortalama üç haftadır kontrol ettiğim Huawei WiFi BE3 router modeli de bu benzer biçimde problemleri çözüme kavuşturacak bir aygıt.

Huawei WiFi BE3 İnceleme

Router ya da Türkçe adı ile Yönlendirici dediğimiz cihazlar hem çoklu web kullanımı, şu demek oluyor ki kendi altyapınızı oluşturma hem de evde web mevzusunda, başta da belirttiğim benzer biçimde bilhassa Wi-Fi tarafında sorun yaşayan kullanıcılar için çözüm üreten bir teknoloji. Ev kullanıcıları olarak işin daha oldukca bu kısmının yaygın bulunduğunu söylemek mümkün. Ben de kontrol ettiğim süre süresince esasen cihazın bu hususi durumunu kullandım. Bu yüzden teknik detaylara girmekten ziyade daha oldukca tecrübe tarafında bu kısma odaklanacağım. Doğal ilk olarak aygıt hakkında detaylara geçmeden ilkin ‘Router nedir?’ sorusunun yanıtını vermemiz gerekiyor. Modeme benzediği için birçok kullanıcı bu iki aygıt içinde kafa karışıklığı yaşayabiliyorlar, ilkin bu ayrımın bir altını çizelim.

WiFi 7 protokolü yardımıyla yüksek aktarım hızı ve geniş kapsama alanı sunuluyor.

Router nedir?

Modem birçoğumuzun evinde yer edinen ve kabaca internete erişimimizi elde eden cihazlar olarak özetlenebilir. Router ise değişik senaryolarda, modemin kafi olmadığı alanlarda kablolu ve kablosuz olarak size çözümler sunan başka bir aygıt olarak özetleyebiliriz. Mesela evinizde ya da ofisinizde modeminiz değişik bir yerde olsun, bununla beraber başka bir odaya kablolu ya da kablosuz web sağlamak istiyorsunuz diyelim. İşte Router şu demek oluyor ki yönlendiriciler bu benzer biçimde durumlarda size çözüm sunuyor. Çoklu ağlar içinde bağlantı sağlıyor ve adından da anlaşılabileceği benzer biçimde yönlendirici bir vazife üstleniyorlar.

Huawei WiFi BE3 modeli ise WiFi 7 destekli bir aygıt. Çift kanalda 3.6 Gbps hız desteği sunabiliyor. Doğal olarak bu hızlar için bu altyapının olması icap ettiğini de unutmayalım. Bu yüzden ülkemizdeki hızları da göz önüne alırsak birçok ev kullanıcısının alabileceği maksimum hızı sunuyor desek sanırım daha doğru olur. Birazdan cihazın değişik özelliklerinden de bahsedeceğim fakat bu cihazın en büyük avantajını baştan söylemem gerek. Haiz olduğu özelliklere gore hakkaten de fiyat olarak oldukça uygun.

Huawei AI Life uygulamasıyla, router’ı yönetmek oldukça kolay.

Ilk olarak cihazın tasarımına baktığımızda dik kullanım için tasarlandığını ve aşağı doğru genişlediğini görüyoruz. Üst bölümde arkaya doğru katlanabilen dört tane büyük anten içeriyor. Bu antenler yardımıyla doğal olarak ki kapsama alanı oldukça geniş tutulmuş. Şirket saha boyutu kadar bir kapsamdan söz ediyor, şu demek oluyor ki evimizde fazlaca fazlaca kafi gelecek bir kapsama alanı sağlanmış. Mütevazi bir tasarıma haiz olan cihazın arka kısmına baktığımızda reset tuşu, senkronizeyi elde eden WPS tuşu ve güç girişi haricinde dört tane ethernet girişi görüyoruz. Bu girişlerden en baştaki doğal olarak ki WAN desteğine haiz. WAN/LAN bağlantı noktası 2,5 Gbps desteğe sahipken öteki üç port ise 1 Gbps hız sunuyor.

Cihazın kurulumu oldukça kolay. Prize taktıktan sonrasında bilgisayara bile gerek duymadan cep telefonunuz ya da tabletiniz ile kurulumu yapabiliyorsunuz. Bağlı olan cihazlar, veri tüketimi, konuk ağı, ebeveyn kontrolü benzer biçimde daha birçok ayarı yapabildiğiniz AI Life uygulaması ile kurulum yalnız birkaç dakika sürüyor. Hatta AI Life uygulamasında evinizi haritalandırıp, aleti ona gore konumlandırma bile yapabiliyorsunuz. Uygulama kısmında şirket oldukca güzel bir iş çıkartmış diyebilirim.

Çift bant desteğine haiz olan Huawei WiFi BE3 modeli, dört anteni ile iyi bir performansa haiz. Ben normalde evde MESH sistem kullanıyorum. Aleti kontrol ederken bu sistemi iptal ettim ve bağlantının testini gerçekleştirdim. Normalde modemim arka odada içeriyor. Router’ı ise evin ortasına konumlandırdım. Bu sayede uçtan uca her yerde aynı hızı yakaladığımı söyleyebilirim. Normalde arka odada, şu demek oluyor ki modemin olduğu yerde maksimum hızı alabiliyorum. Kısaca yaptığım testte 105 Mbps’ye kadar çıkabiliyor. Eğer arada başka bir aygıt kullanmazsam salonda, şu demek oluyor ki evin öteki ucunda sadece 7-8 Mbps hızlarını alabiliyordum. Huawei WiFi BE3 modeli ile yaptığım testlerde en uzak uçta bile 98-100 Mbps hızlarına ulaşabildim. Kısaca evde MESH sisteminiz yoksa bile bu router ile hız sorununu uçtan uca çözebileceğiniz bir sisteme haiz oluyorsunuz.

Solda eski modemin evin en uç noktasındaki performansı, sağdaysa HUAWEI WiFi BE3’ün WiFi 7 protokolu yardımıyla genişleyen kapsama alanının performansı.

Zira başta da belirttiğim benzer biçimde tam olarak maksimum derecede kullanamasak da cihazın özellikleri oldukça yüksek seviyelerde, bilmekte yarar var. Aleti doğal olarak ki 2.4 ve 5 GHz bağlantı seçeneklerinde kullanabiliyorsunuz. Gelişmiş 4096 QAM modülasyonunu kullanan aygıt, veri aktarım verimliliğini WiFi 6’lı router’lara gore dört kat daha iyi yapabiliyor. Kısaca modeminiz arkada bile olsa salonda oldukca akıcı bir halde gösterim platformlarından faydalanabiliyorsunuz. Ek olarak işlemciye düşen yükü %50 oranında azaltarak, kablosuz tarafa yüklenmişler ve buradaki hızın artışına odaklanılmış.

Netice olarak Huawei WiFi BE3 modeli Wi-Fi 7 yardımı ile şu anda piyasada bulunan en uygun ve en başarı göstermiş router modellerinden birisi, özellikler fiyat performans anlamında oldukca iyi bir konuma haiz. Eğer evinizde web dağıtımında sorun yaşıyorsanız ve uygun fiyata bir router arıyorsanız bu modele göz atabilirsiniz.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer