Kategoriler: Genel

İki haftada Netflix’in efsaneleri arasına girdi: ‘Blue Eye Samurai’ın sırrı ne?

İlk sezonu yayınlanır yayınlanmaz elde etmiş olduğu başarıyla ikinci sezonu garantileyen kaç Netflix dizisi bildiğiniz gibi? Bu oldukça dar listenin son üyesi oldu Blue Eye Samurai. 3 Kasım’da yayına girmiş olduğu andan itibaren o şekilde oldukça beğenildi ki 12 Aralık’ta ikinci sürem duyurusu geldi.

Bu başarıyı takdir etmekle beraber, Blue Eye Samurai‘ı seyretmek için sabırsızlandığımı söyleyemeyeceğim. Zira çocukken televizyonda izlediğim Sailor Moon bölümleriyle, Hayao Miyazaki’nin birkaç filmi haricinde ‘anime’ türüne oldukça uzağım. Samuraylarıyla, roninleriyle, geyşalarıyla ve öteki unsurlarıyla Japon kültürü de pek fazla haşır neşir olduğum bir kültür değil. O nedenle bu dizi benim için izlenecekler listesinin ilk esnasında yer almıyordu.

Ve fakat geçtiğimiz günlerde “Ne izlesem de yazsam” diye kara kara düşünürken, ekibimizden, “Blue Eye Samurai‘ı yazsana” talebi erişince birazcık sıkılmaya hazır halde geçtim ekranın karşısına. Son olarak diyeceğimi en başta söylemem gerekirse, iyi ki izlemişim.

Bilmeyenler için özetlemek gerekirse özetleyeyim: Dizi 17’nci yüzyılda Edo süreci Japonya’sında geçiyor. 1633’ten itibaren alınan bazı kararlarla Japonya’nın sınırları tüm yabancılara kapatılıyor, Japonların da yurt dışına çıkması yasaklanıyor. Bu sayede yeni neslin genleriyle, davranışlarıyla, alışkanlıklarıyla “saf Japon” olması amaçlanıyor. Saf olmayan Japonlar ise insan yerine konmuyor, toplumdan dışlanıyor, her türlü ayrımcılığa maruz bırakılıyor.

Diziye adını veren Mavi Gözlü Samuray (ronin demek daha mı doğru acaba?) da saf olmayan Japonlardan. Adı Mizu (Maya Erskine) ve dışarıdan bakanlar kendisini adam zannetse de aslına bakarsak oldukça akıllı bir genç hanım. Çocukken adam benzer biçimde yetiştirilmiş, büyüdüğünde de idarenin ve toplumun bayanlara uyguladığı kısıtlamaları aşabilmek için bu performansı sürdürmeyi tercih etmiş.

Ufak yaşından itibaren mavi ve yuvarlak gözleri sebebiyle akranlarının zorbalıklarına hedef olmuş Mizu. Yaşamış olduğu travmalar sebebiyle sosyopat bir suikastçıya dönüşmüş. Kör bir kılıç ustasının kendisine kol kanat germesi yardımıyla hem yaşamı kurtulmuş hem de bu zanaatı öğrenmiş. Bir dojo’da eğitim görme fırsatı bulamasa da kendi kendine emek harcayarak kılıç kullanmanın ustası haline gelmiş. Kendi dövdüğü kılıcını eline alınca kimse duramıyor Mizu’nun önünde.

Hayatta tek bir amacı var Mizu’nun: Annesine saldırı edip dünyaya bir “anormallik” olarak gelmesine sebep olan biyolojik babasını bulmak ve öcünü almak. O dünyaya geldiği sıralarda Japonya’da bir tek dört beyaz adam olduğundan Mizu kimi aradığını oldukça iyi biliyor.

Bu süreçte Mizu’nun en büyük yardımcısı cüssesi büyük, kalbi cüssesinden de büyük “çırağı” Ringo (Masi Oka). Yolculuğunun ilk durağında, elleri olmadan dünyaya gelmiş bir ‘soba noodle’ ustası olan Ringo’nun babasının mekânında bir zorbaya haddini bildiriyor Mizu. Ringo da hayranlığın etkisiyle Mizu’nun peşine takılıyor. Mizu başta bu “yükü” yanına almakta gönülsüz olsa da zaman içinde Ringo ne kadar yararlı bir yol arkadaşı olabileceğini kanıtlıyor. Mizu’nun sırrını bir tek Ringo biliyor.

Klişe bir mevzu iyi mi değişik işlenir?

Sözün kısası Hollywood’dan Yeşilçam’a bin türlüsünü seyrettiğimiz bir intikam öyküsünün değişik bir versiyonu, 8 bölümlük Blue Eye Samurai. Sadece bu klişeleşmiş hikâyeyi oldukça leziz bir şekilde konu alıyor.

Darren Barnet’in seslendirdiği Taigen

Bunda normal olarak en büyük hisse Kanadalı animasyon şirketi Blue Spirit’in. (Not: Dizi Kanada’da yapıldığından teknik olarak ‘anime’ değil fakat hikâyenin Japonya’da geçmesi ve ‘anime’ estetiğinin benimsenmesi sebebiyle genel olarak kategoriye kabul edilmiş benzer biçimde.) Görüntüler hakkaten oldukça başarı göstermiş. İnsan kendini karda Mizu ve Ringo’yla beraber yürüyor ya da “Sıçrayan kanlar üzerime geldi mi?” diye denetim etmeyesi gerekiyormuş benzer biçimde hissediyor.

Oyuncu (seslendirme sanatçısı?) ekibine gelirsek, yukarıda isimlerini saydığım Erskine ve Oka’nın yanı sıra, Hollywood’daki birçok tanınmış Asyalı oyuncunun seslerini duyuyoruz. Brenda Song (Akemi), Darren Barnet (Taigen), George Takei (Seki), Ming-Na Wen (Madam Kaji), Cary-Hiroyuki Tagawa (Kılıç Ustası), Randall Park (Heiji Shindo), Patrick Gallagher (Daichi) benzer biçimde değişik nesillerden yıldız adlar kadroda bir arada. Mizu’nun peşine düşmüş olduğu beyaz adam Abijah Fowler’ı seslendiren şahıs ise Kenneth Branagh.

‘Beyaz adam’ Abijah Fowler

Doğal dizinin başarısında Netflix’in pazarlama stratejisine de bir ayraç açmak gerek. Daha ilkin Knights of Sidonia, Devilman Crybaby ve Neon Genesis Evangelion benzer biçimde ‘anime’lerde aradığını bulamayan platform, bu dizinin ilk bölümünü 1 Kasım’da doğrusu resmî gösterim tarihinden 2 gün ilkin kendi YouTube kanalında parasız izlemeye açtı.

Bu oltayla yakalanan izleyici kitlesi yardımıyla dizi, Netflix verilerine gore 2 hafta süresince küresel ilk 10’da kalırken 50 ülkede de ilk 10’a girdi. Gene Netflix verilerine gore platform üstünde 2 haftada 4,8 milyon izlenmeye ulaştı ki epey efsanevi bir istatistik. Doğal buna YouTube’da şu an 4,1 milyona ulaşmış olan görüntülenme sayısı dahil değil.

Fakat normal olarak pazarlama taktikleriyle de bir yere kadar. Netflix’in hamleleri diziye adım atmak için bir sebep olsa da devam etmek için bir gerekçe değil. Şahsen, izlemeye devam etmemi aslolan elde eden şey, aşağı yukarı 400 yıl ilkin, binlerce kilometre uzakta yaşanmış bir vakası konu alıyor benzer biçimde görünen hikâyenin günümüzdeki geçerliliği.

Mizu’nun sırrını bilen tek şahıs Ringo

Değişik olanların dışlandığı bir topluma bakış açısıyla, ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını alışık olduğumuz bağlamı tersine çevirerek anlatmasıyla, ataerkilliğin doğasının dönem ya da coğrafya ayırt etmediğini gözler önüne sererken hanımefendileri hikâyenin aslolan eyleyicisi konumuna yerleştirmesiyle kazanmıştır beni Blue Eye Samurai. Sıkılmayı beklerken izlediğime memnun olduğum ve ikinci sezonunu şimdiden merak ettiğim diziler arasına girdi.

“İzlesem mi izlemesem mi?” kararsızlığı yaşayanlara ya da değişik bir şeyler arayanlar bir talih vermeli. Kim bilir bir ihtimal siz de benim benzer biçimde hem şaşırır hem beğenirsiniz.


Fotoğraflar: Netflix

Bul-Tikla

Son Yazılar

Telefonu çekmeyen birine nasıl ulaşılır? (Cevap duman değil)

İletişim, çağdaş yaşamımızın temel taşları içinde yer ediniyor. Günümüzde sevdiklerimize, iş arkadaşlarımıza yada acil durumlarda…

27 dakika ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

7 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

7 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

13 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

14 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

20 saat ago