Prens William, Prens Harry, Şehir Prensi Michael, Şehir Dükü Prens Edward, Gloucester Dükü Prens Richard, Diana’nın kardeşi Charles Spencer, eski Birleşik Krallık başbakanları Boris Johnson ve David Cameron… Bu adların tamamının meşhur Birleşik Krallık vatandaşları olmasından başka bir ortak noktaları daha mevcut. Evet, tamamı ayrıcalıklı beyaz erkeler. Fakat bir ortak nokta daha var. Gittikleri kolej. İngiltere’nin ve dünyanın en seçkin okullarından bir tanesi konumundaki Eton College bu kez ise almış olduğu yeni bir kararla gündemde.
The Times’ın haberine gore Eton College, kampüste akıllı telefon kullanımını yasaklıyor.
1440 senesinde kurulan ve bu zamana kadar Birleşik Krallık başbakanlarının 20’sinin {mezun olduğu}, bununla beraber mesela yazarlar George Orwell, Ian Fleming ve Aldous Huxley, ekonomist John Maynard Keynes, “hayatta kalma uzmanı” Bear Grylls ve erkek oyuncu Tom Hiddleston benzer biçimde sayısız alanda meşhur mezunlara haiz yatılı adam kolejinde öğrenciler artık yalnız web bağlantısı olmayan telefonlar kullanabilecek.
Aktarılana gore öğrencilere okulda kullanmaları için Nokia telefonlar verilmiş. Bunlarla yalnız arama yapabilecekler ve kısa bildiri gönderebilecekler.
Kaide şimdilik Eton’a yeni süregelen 13 yaşındaki öğrenciler için geçerli olacak. 13-18 yaş aralığındaki küçüklere eğitim verilen yatılı okulda halihazırda gündüzleri telefon taşımak yasak. Bununla birlikte ilk üç senesindeki öğrenciler, yatmadan ilkin tüm telefon ve elektronik aletlerini teslim etmek durumunda.
Veliler mektupla bilgilendirildi, endişeler aktarıldı
Okulun talebe gelişiminden görevli müdür yardımcısı Mike Grenier, velileri gönderilen bir mektupla bilgilendirirken akıllı telefonlarla ilgili zorluklar ve endişeler içinde “yanlış ve aşırı kullanımın sosyalleşme ile ruhsal ve fizyolojik sıhhat üstündeki etkilerini” gösterdi:
Görevli bir halde ve ölçülü kullanıldığında, akıllı telefonlar çağıl gençlerin yaşamının mühim bir parçası olabilir, pozitif yönde toplumsal ağlar yaratabilir ve dünyanın dört bir yanından haberlere ve görüşlere erişim sağlayabilir. Sadece bu pozitif yönde gelişmelere karşın, bilhassa asosyalleşme, istismar ile aşırı kullanımın ruhsal ve fizyolojik sıhhat üstündeki tesirleri noktasında zorluklar ve potansiyel kaygı alanları da bulunmakta.
Dünyada da bu aşamada hamleler tartışılırken mesela ABD’de devlet okulları da akıllı telefonlar mevzusunda ne yapacağını kara kara düşünüyor; bazıları bu tür cihazları tamamen yasaklıyor bazıları ise engellemeler getirmeye çalışıyor. Şimdiye dek atılan en çarpıcı hamlelerin biri ise kısa sürede cep telefonlarını eyalete bağlı okullardan yasaklayan yasayı geçiren Los Angeles’tan geldi.
Bununla beraber Eton hızla gelişen teknolojinin kullanımına tamamen kapıyı kapatmış da değil. Okul öğrencilerine eğitimleriyle ilgili kullanmaları için hususi iPad’ler tahsis ediyor.
Kaynak: Mashable US, The Times / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi