Apple, 9 Eylül’deki “Glowtime” etkinliğinde yeni Apple Watch Series 10’u, yeni AirPods’u ve evet, iPhone 16 serisini tanıttı. Bu yeni iPhone’ların yanı sıra Apple, son olarak iPhone işletim sistemi iOS 18’i de piyasaya sürüyor. iOS 18, Haziran ayında bir takım yeni özelliğin ipuçlarının verildiği WWDC’de duyuruldu. Bunlar içinde Ana Ekran’ı düzenlemenin yeni yolları, yeni özelleştirilebilir Denetim Merkezi ve Apple Intelligence özelliği içeriyor.
Beta kontrol kullanıcıları bu özelliklerin çoğunu bir süredir deneyebiliyor lakin genel bir sürümle, sonunda bu tarz şeyleri kendiniz de deneyimleyebileceksiniz. İşte bilmeniz gerekenler…
iOS 18 çıkış zamanı
Apple, yeni iPhone’larıyla beraber devamlı iOS’un yeni sürümlerini de yayınlıyor; beta kontrol programının haricinde, yeni iPhone’ların 20 Eylül’de piyasaya sürülmesinden birkaç gün ilkin, 16 Eylül’de iOS 18’i indirip yükleyebilirsiniz.
Sadece Apple, Haziran ayında duyurduğu özelliklerin hepsini sunmayacak.
Mesela bazı akıllı ev özellikleri, hemen hemen resmi bir gösterim zamanı olmayan iOS 18.1 için ayrıldı, bu yüzden tecrübe etmek için birazcık beklemeniz gerekecek. Sonrasında ise kendi gösterim çizelgesine haiz Apple Intelligence gelecek.
iOS 18’deki yenilikler neler?
iOS 18, bir takım mükemmel yeni özellik getiriyor. Bunların bir çok kullanıcı deneyimini özelleştirmeyle ilgili ve kullananların cihazlarını kişiselleştirmelerine olanak sağlıyor. Apple Intelligence haricinde en oldukca dikkat çeken ve Apple’ın da vurguladığı nokta ise Android kullanıcılarının senelerdir altını çizdiği bir özellik: Daha özelleştirilebilir bir Ana Ekran.
iOS 18 ile uygulamaları devamlı soldan sağa, yukarıdan aşağıya doğru düzenlemek yerine, istediğiniz yere (normal olarak ızgaranın içine) yerleştirebileceksiniz. Ek olarak, Ana Ekran duvar kağıdınıza ve uygulamalarınıza değişik renkler getiren yeni Koyu ve Renkli Ana Ekran seçeneklerini ayarlayabilirsiniz.
Bunun yanında Denetim Merkezi de daha özelleştirilebilir hale geliyor. iOS 18’de birden fazla Denetim Merkezi sayfası oluşturabilir, özelleştirebilir ve mevcut kontrollerinizi daha kolay bir halde yerleştirebilir ve tekrardan boyutlandırabilirsiniz. Kısaca, akıllı ev kontrollerine ayrılmış bir sayfanız olabilir yada yalnızca önemsediğiniz kontrolleri tam olarak sizin için işe yarayan bir konuma tek bir ekranda yerleştirebilirsiniz.
Apple’ın kendi uygulamalarının birçoğu da yeni özellikler kazanıyor. iMessage, herhangi bir emojiyi Tapback tepkisi olarak kullanmanıza izin verecek ve metni alt çizgiler ve italiklerle biçimlendirebileceksiniz -daha iyi platformlar arası mesajlaşma elde eden RCS desteğinden bahsetmiyoruz bile!
Fotoğraflar uygulaması ise yepyeni tek sayfalık bir tasarıma kavuşuyor. Öte taraftan artık uygulamaları Face ID’nin arkasına kilitleyebileceksiniz -böylece duyarlı detayları daha iyi güvence altına alabilirsiniz. Son olarak, parolalar Ayarlar uygulamasından çıkıp kendi Parolalar uygulamasına taşınıyor.
Apple Intelligence
Apple Intelligence, kim bilir iOS 18’in en mühim “özelliği” konumunda. Fakat ne yazık ki, bu özelliklere erişmek iOS 18’i indirmek kadar kolay ve acele olamayacak. İlk Apple Intelligence özellikleri, önceki iOS yinelemelerine dayanarak Ekim ayının sonuna doğru beklenen iOS 18.1’e kadar mevcut olmayacak. Hatta iOS 18.1 yayınlandığında bile, Apple’ın Haziran ayında duyurduğu tüm Apple Intelligence özellikleri kullanıma açılmamış olacak.
iOS 18.1’in şu anda mevcut olan beta sürümü, metin oluşturabilen ve özetleyebilen yeni yazma araçları, Mesajlar’da tavsiye edilen yanıtlar, telefon görüşmesi kaydı ve dökümleri ve hem Mesajlar hem de Mail uygulamaları için bildirim özetleri içeriyor. Bu özellikler, Apple bir aksaklıkla karşılaşıp bu tarz şeyleri kaldırmaya karar vermediği sürece ki bu pek ihtimaller içinde değil, iOS 18.1’de neredeyse kesinlikle mevcut olacak.
Apple haricinde asla kimsenin hemen hemen kontrol etmediği özellikler de var sadece bunlar muhtemelen daha sonraki bir iOS 18 sürümüne kadar bekletilecek.
Bu özellikler içinde Image Playground, Genmoji, ChatGPT entegrasyonu ile Siri geliştirmeleri ve ekran farkındalığı benzer biçimde bazı başlıklar içeriyor. Bunlar Apple Intelligence’ın en mühim özelliklerinden bazıları, sadece Apple YZ mevzusunda işleri ağırdan alıyor. Şirket, bazı özelliklerin 2025’e kadar yayınlanmayacağını söylemiş oldu fakat ChatGPT entegrasyonunun 2024’ün sonuna kadar kullanılabilir olacağını da altını çizdi, bu yüzden öteki Siri geliştirmeleri de muhtemelen o zamana kadar yayınlanmış olacak.
Sadece Apple’ın birazcık daha beklemek istemesi durumunda özelliklerin duyurulması gecikebilir.
Hangi cihazlar iOS 18’i destekleyecek?
iOS 18, iOS 17’yi destekleyen tüm cihazlarda mevcut olacak, bu da birazcık daha eski bir telefona haiz olanlar için mükemmel bir haber. Sadece, bu modellerin hepsi Apple Intelligence’ı almayacak. Yalnız iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max (tüm iPhone 16 cihazlarıyla beraber) yeni YZ özelliklerini alacak.
İşte iOS 18’i alacak cihazların sıralaması:
- iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro, 15 Pro Max
- iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max
- iPhone 13, 13 Mini, 13 Pro, 13 Pro Max
- iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro, 12 Pro Max
- iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max
- iPhone XS, XS Max
- iPhone XR
- iPhone SE (ikinci nesil)
- iPhone SE (üçüncü nesil)
Christian de Looper, Mashable’da muhabir / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi