Senelik WWDC konuşmasında iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia (macOS 15) için hususi Passwords uygulaması da yenilikler arasındaydı. Yeni uygulama Safari’de ve uygulamalarda kullanılan kullanıcı adları, parolalar, geçiş anahtarları, kredi kartı detayları, güvenlik kodları ve Wi-Fi parolaları şeklinde hususi detayları saklayan ve otomatikman dolduran iCloud Anahtar Zinciri hususi durumunun bir uzantısı olarak işlev görüyor.
Artık tam teşekküllü bir uygulamaya dönüşen Passwords, kullananların şifrelerini yönetmelerine olanak tanıyacak şekilde ayarlandı. Dahası uygulama tüm Apple aleti sahipleri için parasız.
Apple’ın Passwords uygulaması ne yapabiliyor?
Passwords uygulamasıyla kullanıcılar, Ayarlar’a gitmek yerine değişik çevrimiçi hesaplara ilişkin kimlik bilgilerine erişmenin ve bu tarz şeyleri denetim etmenin daha kolay bir yoluna haiz olacak. Bir kimlik doğrulayıcı uygulaması şeklinde, hem de doğrulama kodları oluşturacak ve güvenlik uyarılarını görüntüleyecek.
Uygulama kimlik bilgilerinize erişmenizi de kolaylaştıracak. Bununla beraber Passwords cihazlar içinde güvenli bir halde senkronize olacak ve yeni oluşturulan şifreler, Passwords uygulamasına otomatikman işlenecek.
Bunun yanı sıra Passwords, Apple Vision Pro’da da mevcut olacak. Hatta Windows kullanıcıları için de mevcut olacağına dair söylentiler vardı sadece bu hemen hemen Apple tarafınca onaylanmadı. Apple aygıt sahipleri gizyazı yöneticisi uygulamasını ücretsiz bir şekilde kullanabilecekken, Windows sürümü, Windows PC’lerdeki hesaplara erişen kullanıcılar için daha oldukca bir eklenti görevi görecek.
Uygulamaları kilitle ve gizle
Gizlilik mevzusunda daha çok seçenek sunan iOS 18, belirli uygulamaları kilitlemenin ve ikonlarının gizlemenin bir yolunu sundu. “Uygulamayı Kilitle” özelliği ile telefonunuzu birine verdiğinizde seçtiğiniz uygulamaya kimse erişemeyecek.
Bunun daha ileri boyutu ise uygulama gizleme. “Uygulamayı Gizle” seçeneği yardımıyla ana ekranda gezinen kimse gizlediğiniz uygulamayı göremeyecek.
Üçüncü parti gizyazı yöneticileri için sorun…
1Password, Dashlane ve LastPass şeklinde parola yöneticileri, kullananların parolalarını yönetmeleri ve güvende tutmaları için uzun süredir kullanılan üçüncü parti hizmetler olarak öne çıkmaktaydı. Apple’ın parasız Passwords uygulamasının gelişiyle beraber iPhone kullanıcılarının ücretli gizyazı yöneticisi hizmetlerinden uzaklaştığını görebiliriz.
Bununla beraber LastPass, 1Password ve daha fazlası, Apple’ın Şifreler uygulamasına kıyasla gizyazı oluşturucu, karanlık web seyretme, güvenlik denetim paneli ve daha fazlasını içeren birkaç ek güvenlik aracı da sunmakta. Cupertinolu teknoloji devi, benzer özelliklere haiz olabilir sadece bu ücretli hizmetlerin yarışta hâlâ söyleyecek sözleri mevcut.
Darragh Murphy, Mashable’da muhabir / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi