İşte SpaceX’in fırlatmayı planladığı uzay istasyonu! NASA, ISS’i müteahhide veriyor!

NASA, 2030’da eskiyen Internasyonal Uzay İstasyonu’nu okyanusun derinliklerine gömecek. Uzay ajansı, Dünya yörüngesinde dönecek yeni istasyonu inşa etmek ve işletmek için hususi şirketlere güveniyor. Bunlar içinde öne çıkanlardan biri de asla kuşkusuz uzay teknolojisi şirketi Vast tarafınca inşa edilen Haven-1 olacak. California merkezli şirket, 2025’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle fırlatmayı organize ettiği şık görünümlü Haven-1 kapsülüne dair son tasarımlarını yayınladı.

Söz mevzusu program; güvenilir bir rokete, yolcuları oraya götürecek güvenilir bir SpaceX aracına ve milyarder bir kurucuya haiz olmasına karşın, yaşam destek sistemlerine haiz bir kapsülün inşa edilmesi ve peşinden fırlatılması için 2025’in ikinci yarısını işaret süre bir çizelgesi kesinlikle iddialı.

Bu aşamada Mashable US, Haven-1’e dair planlar ve ilerlemeler hakkında daha çok data için şirketle iletişime geçti.

Vast, kapsülün tasarımına danışmanlık yapması için emekli bir NASA astronotu olan Andrew J. Feustel ile çalışıyor. Bu ciddi bir avantaj. Feustel şunları söylüyor:

Uzaya üç vazife uçuşu yaptım. Bu deneyimlerden dersler çıkarıyoruz ve bir uzay istasyonunda yaşama ve emek verme şeklimizi iyileştirmek için yenilikler yapıyoruz. İletişimden ve bağlantıdan hususi alanlara, gemideki öteki kişilerle iyi mi etkileşime girileceğinden Dünya’da ve ötesinde insan gelişimini ilerletmeye kadar her detay, çalışmalarımızın merkezine astronot deneyimini alacak şekilde tasarlandı.

Aşağıda göreceğiniz video ve görseller tasarımın ele almış olduğu kavramlara işaret ediyor. Ekipman ve kablolarla dolu duvarların hakim olduğu dağınık bir uzay laboratuvarı olan Internasyonal Uzay İstasyonu ile keskin bir karşıtlık oluşturan Haven-1, (en azından görüntüde) minimalist ve tertipli. Görünüşe nazaran oldukça sayıda ekipman, mütevazi duvar panellerinin arkasında saklanıyor.

Haven-1 kapsülünün iç düzeni.
Credit: Vast
Haven-1’deki ortak alanın, Dünya’ya bakan büyük bir pencereyle beraber bir tasarımı.
Credit: Vast

Şirket, kapsülün “geleneksel olarak steril ve gerekseme odaklı bir iç mekana organik ısı getiren yangına dayanıklı akçaağaç kaplama çıtalar” içerdiğini aktarıyor.

Haven-1’in fırlatılma olasılığına katkıda bulunabilecek mühim bir unsur, tek ve nispeten ufak bir kapsül olması. Buna karşılık, devletlerin 1980’lerin sonlarında inşa etmeye başladığı Internasyonal Uzay İstasyonu, NASA’nın da aktardığı suretiyle “Dünya yörüngesindeki en büyük insan yapımı nesne” konumunda. O şekilde ki ISS’in ana parçalarını yörüngeye götürmek için 42 uçuş yapılması gerekti.

NASA, ISS’in, “Altı yatak odalı bir evden daha büyük” bulunduğunu söylerken, “istasyonda altı yatak odası, iki banyo, bir spor salonu ve 360 derecelik manzaraya haiz cumbalı bir balkon” bulunduğunu ifade ediyor.

Yapıldıktan bu yana genişleyen Internasyonal Uzay İstasyonu’nun işaretlenmiş unsurları.
Credit: NASA

Vast, Güneş sistemine dair söz mevzusu kapsülünün oldukça ötesinde hedeflere haiz. Haven-1 gerçekleştirilirse ve 4 kişilik bir mürettebatı güvenli bir halde barındırmayı başarırsa şirket, 2028’de daha büyük bir modül inşa etmeyi ve fırlatmayı planlıyor. Sonunda, 2030’larda, 8 kişilik mürettebatı barındırabilen “Suni Yerçekimi İstasyonları” inşa etmeyi umuyor. Bu uzun vadeli planlar, normal olarak uzaya ilişkin bilimsel emek harcamalar yapmak için bir yere gerekseme duyan devletlere bağlı uzay ajansları şeklinde, cebi bir kara delik kadar geniş yatırımcıların finansal taahhütlerini de gerektiriyor!

Bunların yanı sıra, NASA’nın gelecek on yıllardaki hedefleri Ay ve ötesini kapsıyor. Ajans, buz halinde kraterlerde gizlenen suyu toplayacağı ve kim bilir Mars’a yada kaynak açısından varlıklı asteroitlere yönelik çabaları için bir yakıt deposu inşa edeceği kalıcı bir Ay istasyonu oluşturmayı hedeflemekte.


Mark Kaufman, Mashable’da editör / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 16, Bugün: 1 )

Site Footer