Jack London (d. 12 Ocak 1876, San Francisco, Kaliforniya, ABD – ö. 22 Kasım 1916, Glen Ellen, Kaliforniya, ABD) ABD’li Yazar.
Jack London, 1876 senesinde San Fransisco’da dünyaya geldi, 22 Kasım 1916’da böbrek yetmezliğinden hemen hemen 40 yaşlarında öldü. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. 14 yaşlarında okulunu bırakarak hayata atıldı. Türlü işlere girip çıktı. ABD içinde ve haricinde uzun, maceralı yolculuklar yapmış oldu, hapis yattı. Giderek militan bir toplumcu oldu.
İlk kitabı ‘Kurt Dölü’ 1900 senesinde gösterildi. London, 17 yılda “kıpır kıpır yaşam ve fikir kaynayan” (Anatole France) elli ciltlik devasa bir yaratı vermiştir.
Eserlerinde yaşam kavgasını duygusal bir bakışla anlatır, bir çok eserinde sert bir kapitalizm eleştirisi göze çarpar. Kitapları yabancı dillere en fazlaca çevrilmiş ABD’li yazarlardandır.
1897’de Klondike’a altın aramaya gidenlere katıldı ve “Vahşetin Çağrısı” dahil birçok kitabını bu tecrübesinden yararlanarak yazdı. İlk kere 1903 senesinde The Saturday Evening Post’da gösterilen ve Jack London’ı üne kavuşturan Vahşetin Çağrısı (The Call of the Wild) nefes nefese okuyacağınız bir dünya klasiğidir.
Jack London Eserleri/Kitapları
Romanları:
- A Son of the Snow (1902)[31]
- Children of the Frost (1902)
- Vahşetin Çağrısı (1903)
- The Kempton-Wace Letters (1903) Published anonymously, co-authored by Jack London and Anna Strunsky.
- Deniz Kurdu (1904)
- The Game (1905)
- Beyaz Diş (1906)
- Adem’den Ilkin (1907)
- Demir Ökçe (1908)
- Martin Eden (1909)
- Yanan Gün Işığı (1910)
- Adventure (1911)
- Kızıl Veba (1912)
- The Abysmal Brute (1913)
- Ay Vadisi (1913)
- The Mutiny of the Elsinore (1914)
- The Yıldız Rover (1915, published in England under the title The Jacket)
- The Little Lady of the Big House (1916)
- Jerry of the Islands (1917)
- Michael, Brother of Jerry (1917)
- Hearts of Three (1920, novelization by Jack London of a movie script by Charles Goddard)
- The Assassination Bureau, Ltd (1963, half-completed by Jack London; completed by Robert Fish)
Hikâye Derlemeleri:
- Tales of the Fish Patrol (1906)
- Smoke Bellew (1912)
- The Turtles of Tasman (1916)
Otobiyografik Anıları:
- Demiryolu Serserileri (1907)
- John Barleycorn (Bir Alkoliğin Anıları) (1913) Ay
Yazıları:
- The People of the Abyss (1903)
- Revolution, and other Essays (1910)
- The Cruise of the Snark (1913)
- How I became a socialist
Oyunları:
- The Acorn Planter: a California Forest Play (1916)
Kısa öyküleri
- “By The Turtles of Tasman”
- “Diable-A Dog”
- “An Odyssey of the North”
- “To the Man on Trail”
- “To Build a Fire”
- “The Law of Life”
- “Moon-Face”
- “The Leopard Man’s Story” (1903)
- “Negore the Coward” (1904)
- “Love of Life”
- “All Gold Canyon”
- “The Apostate”
- “In a Far Country”
- “The Chinago”
- “A Piece of Steak”
- “Good-by, Jack”
- “Samuel”
- “Told in the Drooling Ward”
- “The Mexican”
- “The Red One”
- “The White Silence”
- “The Madness of John Harned”
- “A Thousand Deaths”
- “The Rejuvenation of Major Rathbone”
- “Even unto Death”
- “A Relic of the Pliocene”
- “The Shadow and the Flash”
- “The Enemy of All the World”
- “A Curious Fragment”
- “Goliah”
- “The Unparalleled Invasion”
- “When the World was Young”
- “The Strength of the Strong”
- “War”
- “The Scarlet Plague”
- “The Seed of McCoy”
- “The Sundog Trail”
- “Batard”
- “The King of Mazy May”
- “South of the Slot of fun”
Eserlerinden bazılarının kısa özeti
Beyaz Diş
Kuzeyin ormanlarında yaşam kavgası… Açlık ve hayatta kalma çabası… Beyaz Diş, bir kurt kırması; damarlarında hem kurt hem de köpek kanı taşıyor. Ormanda yapayalnız, hayatta kalmaya çalışıyor. Bigün, o ana dek yaşamış olduğu mağaranın duvarını geçip hayata atılıyor ve her şeyi en baştan keşfetmeye koyuluyor. Vahşî tabiatın çetin şartları, yaratılışındaki sertliği her geçen gün daha fazlaca besliyor. Ve sonunda Beyaz Diş, amansız bir kurt oluyor. Derken efendiyi, doğrusu insanı tanıyor.
Usta yazar Jack London, Beyaz Diş’te bir kurt ve ona “sahiplenen” değişik efendiler üstünden evcilleşmenin imkânını sorguluyor.
Vahşetin Çağrısı
Buck, Californi’da lüks bir konakta dünyaya gelir. Fakat konaktaki bahçıvanlardan biri tarafınca soğuk Şimal’de kızak köpeği olarak kullanılmak suretiyle satılır. O sıralar, Klondike Altınına Atak” zamanıdır. Buck şeklinde yeteri derecede güçlenmiş köpeklere fazlaca gerekseme duyulmaktadır. Fakat Buck, korkudan boyun eğen değil; kuvvetli ve meydan okuyan bir hayvandır. O, uygarlıktan kaçırılır ve kurt sürülerine liderlik ederek, Şimal’in efsanesi haline gelir.
Deniz Kurdu
Fırtına sonucu gemisi batan Van Heyden kendine ulaştığında kendini başka bir gemide bulur. Bu vapur bir avcı gemisidir. Hayatında sorun çekmemiş maddi güçlük yaşamamış yazar olan Van Heyden gemide asla bilmediği bir yaşamı öğrenmeye adım atar. Kitap gemide
Yaşanmış olan vakaları Van Heyden’in gemide çalışanlar ve bilhassa kaptanla olan ilişkisini ve onunla aynı kaderi paylaşan bir hanımla yaşamış olduğu aşkı ve onunla beraber gemiden kaçmaya çalışmalarını anlatır. Yaratı baş kahraman olan Van Heyden’in ağzından anlatılır. Fakat kitabın adı “Kurt” lakaplı kaptan Larsen’den gelir. Kitap sürükleyici ve etkisinde bırakan olmakla birlikte her insanın anlayabileceği doğrusu mütevazı bir üslupla yazılmıştır.
Demir Ökçe
Eserlerinde tabiatın karşı konulamaz enerjisini alt etme ve hayatta kalabilme mücadelesini duygusal bir yaklaşımla ele alan Jack London, Demir Ökçe’de derslik mücadelesini mevzu alır. Genç bir iyi aile kızı, sınıfsal konumuna rağmen, toplumcu bir lidere âşık olur ve yaşamış olduğu bu ilişki süresince kapitalizmin toplumda yarattığı yıkımları ve işçi sınıfının günlük yaşama mücadelesini keşfeder. Bu duygusal fonda London Amerikan işçi sınıfının fazlaca iyi bir resmini çizer. Kitap 1907’de yazılmış olmasına rağmen,1914 ve 1918 yılları aralığında geçer. Demir Ökçe, çarpıcı imgeleri, belli başlı diyalogları ile oldukça sert bir üslupla kaleme alınmıştır. Kitap, güncelliğini ve önemini hâlâ koruyor.
Dünya Edebiyatı