Kabuk Kitap Özeti – Zeynep Kaçar

Kabuk Kitap Özeti - Zeynep Kaçar

Kabuk Kitap Özeti – Zeynep Kaçar

Sabiha, Sezin, Füsun…
Anneanne, anne, evlat…
Zeynep Kaçar, üç kadının ve onların etrafını saran bayanların hayatlarını Kabuk’ta resmedip büyük insanlık panoramasını oluşturuyor. Acının yoğurduğu bayanları sakınan da sıkıştırıp ezen de aile kabuğuyken, her şeye karşın var olmaya çalışanlar bizlere sesleniyor: asla vazgeçme kendin olmaktan!

Terzi Saliha’nın kumaşlara ve uykuya sığınarak kaçıp unutmaya çalmış olduğu yaşam, kızı Sezin için  savaşım ve yokuşlarla dolu bir yola dönüşüyor. Füsun ise aile mirası benzer biçimde birbirlerine kalan acı ve delilikten kaçmaya uğraşıyor. Kadınlığın tüm tanımları ve gizli saklı odaları anlatılıyor Kabuk’ta.

Zeynep Kaçar’ın yayımlandığı ilk günden beri oldukça konuşulan ve ses getiren kitabı Kabuk yeni baskısıyla Doğan Kitap’ta.

Aile denilen sahtekâr kurumda hanım olmak. Değişik kuşaklar ve değişik dünya algılarında. Adamların kurduğu tiyatro dekorunda, belirleyici oyuncu olmanın cümlelerini aramak. Kırılan her sert kabuğun altında yumuşak bir iç olacağını hayal eden okura, yeni bir kabuk sunmak. Bu sıkıntılı içinde ne olduğu, akışkan bir üslupla okurun damarına zerk edebilmek.
Yekta Kopan

Zeynep Kaçar basit sayılabilecek herhangi bir aileyi, ailelerin halının altına süpürülmüş, konuşulmayan, yok sayılan gizemini açıyor bizlere, toplumsal birçok önyargıya dokunuyor, kimlikleri sorguluyor.
Banu Yıldıran Genç, Agos Kitap

Zeynep Kaçar’ın Kabuk adlı kitabı derinlikli bir alt metin ile sesleniyor okura. Oldukça bilindik benzer biçimde olanın başka bir halde ifade edilmesi anlatının başarısı kim bilir. Kitaplar bir karşı karşıya gelme alanı yaratıyor ve bu karşılaşmalar bizde kimi zaman uzun devam eden bir tesir bırakıyor diye düşünüyorum, Kaçar’ın metninin tesiri kitabı okuyanlar üstünde epey sürecek benzer biçimde görünüyor.
Emek Erez

Kitap Künyesi:

ISBN: 978-605-09-6445-5

Sayfa Sayısı: 184

Boyut: 13.5 x 19.5 santimetre

Gösterim Zamanı: Temmuz 2019

Kategori: Romanlar

Zeynep Kaçar Hakkında:

Zeynep Kaçar, 1972 senesinde Lüleburgaz’da hayata merhaba dedi. 1991’de Bursa Anadolu Lisesi’nden, 1995’te MSM Tiyatro bölümünden, 1999’da İstanbul Üniversitesi Dramaturji bölümünden mezun oldu.
2007’de “Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire”, “Krem Karamel”, “Bavullar”, “Bu Bir Oyun Değil”, “Dış Ses” adlı oyunları ve Ayla Kutlu’nun aynı adlı öyküsünden uyarladığı “Mekruh Hanımefendiler Mezarlığı” Toplu Oyunları 1, 2008’de “Bu şekilde Bir Aşk Masalı” ve “Sahici İnsanlar/Plastik Ölümler” Toplu Oyunları 2, 2011’de “Bu Anlamlı Günde”, “Köprüden Ilkin Son Çıkış”, ve “Medine” Toplu Oyunları 3, 2015’de “İd Ego ve Süper Kahraman” ve “Varolmayan Ayşe’nin Görkemli Maceraları” Toplu Oyunları 4, 2017’de “fiimdi Uçuşa Geçiyoruz” ve “Tok” Toplu Oyunları 5 adı altında Mitos Boyut Yayınları tarafınca yayımlandı. Oyunları çeşitli alternatif tiyatrolar, fiehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları tarafınca sahnelendi. İngilizce, Çince, Fransızcaya çevrildi. ABD, Tayvan, İsveç’te sahnelendi. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafınca sahnelenen “Krem Karamel” 2010 senesinde Ankara Sanat Kurumu Övgüye Kıymet Oyun Yazarı ödülüne, 2011 senesinde “Medine” Dil Derneği Kerim Avşar En İyi Oyun ödülüne, 2017 senesinde Sahne3 tarafınca sahnelenen “Tok” Ekin Yazın Dostları Senenin Oyun Yazarı ödülüne layık görüldü. 2000-2007 yılları aralığında tanıtım ve eleştiri yazıları Köktencilik kitap eki, Varlık Dergisi ve çeşitli web  sitelerinde yayımlandı. 2000’de Tiyatro Boyalı Kuş ve 2008’de Bab-ı Tiyatro’yu kurdu; yazar, yönetmen, oyuncu olarak bu topluluklarda vazife aldı. Halen Sahne3’te yazar ve oyuncu olarak çalışmaya devam etmektedir.

(Toplam: 171, Bugün: 1 )

Leave a reply:

Site Footer