Karada yaşamış en büyük memeliyle tanışın! Afrika fili yanında yavrusu gibi kalıyor!

Dinozorlar yok olduğundan beri dünyanın hakimi olan memeliler alabildiğine çoğaldı. Etrafta pullu akranları olmayınca sayıları hızla arttı, çeşitlendiler ve büyüdüler… Peki ne kadar büyüdüler? Mavi balinanın şimdiye kadarki en büyük memeli bulunduğunu biliyoruz; kendisi hem de şimdiye kadar yaşamış en büyük hayvan; ortalama 30 metre uzunluğunda ve 20 tona yakın bir ağırlığı var. Bir de gezegenimiz üstünde yürüyen memeliler var elbet.

Afrika fili, dünyada yaşayan en büyük kara memelisi -ve hem de en büyük hayvan- olarak kabul edilmekte. Bu devasa dostlarımız 7 metre uzunluğa ve 3.7 metre yüksekliğe haiz olabildiği şeklinde çoğu zaman ağırlıkları 4-7 ton içinde değişiyor. Hem de tüm kara memelileri içinde en ağır beyin ve burun da Afrika fillerinde! “Bu büyüklük latife mı?” demek istiyor insan fakat Afrika filleri gelmiş geçmiş en büyük kara memelisine rakip bile değil.

Zirvenin sahibi; zürafayı çağrıştıran uzun boyunlu, devasa, boynuzsuz bir gergedan olan ve artık soyu tükenmiş olan Paraceratherium.

Oligosen sürecinin başından sonuna kadar (şu demek oluyor ki 34-23 milyon yıl ilkin) çoğunlukla Asya’da ve günümüzde Çin, Moğolistan, Kazakistan ve Pakistan’ın bulunmuş olduğu topraklarda yaşayan bu devler, uzunluğu 4.2 metreye, yüksekliği 1.85 metreye ve ağırlığı 3.6 tona ulaşabilen akrabaları beyaz gergedanlardan oldukca daha büyük.

Paraceratherium, 7.4 metre uzunluğu, 4.8 metre yüksekliği ve ortalama 17 tonluk ağırlığıyla karada yaşayan gelmiş geçmiş en büyük memeli.

Bu canlıya dair en yeni bulgu 2021’de yaşandı. Tibet’te keşfedilen Paraceratherium linxiaense fosilleri 26.5 milyon yıl öncesine aitti ve fosiller içinde tamamen korunmuş bir kafatası da yer almaktaydı. Bunun yanında başka bir Paraceratherium linxiaense‘ye ilişik bir alt çene ve omurlar da bulunurken bulguların yer almış olduğu çalışmanın başyazarı Deng Tao, o dönemde CNN’e “Kafatası bir metreden uzundu. Bu büyüklükte bir kafatasının korunması oldukca ender” ifadelerini kullanıyordu.

Sadece bu zamana kadar keşfedilen fosillerdeki tamamlanmamış noktalar da göz önüne alındığında bu antik gergedanların hakkaten ne kadar büyük olduklarını saptamak asla kolay değil. Ve bilim adamları söz mevzusu unvan için bir rekabet olduğundan da söz ediyor.

Şimdilik dikkate alınmayan söylentiler…

Mesela bazıları, ortalama 700 bin ila 50 bin yıl ilkin yaşayan düz dişli bir fil türü olan Palaeoloxodon’un, 22 tona varan ağırlığıyla Paraceratherium’dan bile daha büyük bulunduğunu söylüyor. Sadece bu tahmin bir tek bir femur parçasına dayanıyor. Bu yüzden en azından şimdilik pek dikkate alınmıyor. Zira yavru Palaeoloxodon’lara ilişik kemikler üstünden yürütülen tahminler söz mevzusu antik canlının 13-15 ton ağırlığında olabileceğini öne sürmekte.

Patagotian mayorum’un büyüklüğü ise bambaşka bir büyüklük! Görsel: Getty

5 ila 2.5 milyon yıl ilkin Avrasya’nın bazı kısımlarında yaşayan Borson mastodonunun 15-16 ton civarında bir ağırlığa haiz olduğu düşünülüyor, bu da devasa gergedanımızın şimdilik rakipsiz olduğu anlamına geliyor olabilir.

Fakat şu notu da düşmek gerekiyor; münakaşa ne olursa olsun, bu ağır sıkletlerin hiçbiri Dünya’da yürüyen en büyük hayvanın yanına bile yaklaşamaz. Bir ihtimal bir memeli değildi sadece Patagotitan mayorum, 37 metre uzunluğu ve neredeyse 10 Afrika filine eşdeğer ağırlığıyla bambaşka bir seviyedeydi…


Kaynak: IFL Science / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi

(Toplam: 1, Bugün: 1 )

Site Footer