Kategoriler: Genel

Kent Ve Tabiat İçin Robot Devrimi

Dronlar, robotlar ve otonom sistemler, kent içinde insanları ve organik yaşamı değiştirir. 170’ten fazla uzmanın yer almış olduğu çalışmada, şehir içi tabiatın fırsat ve problemler değerlendirildi.

Araştırmacılar, doğayı seyretme yöntemimizi geliştirmek için haiz olabileceğimiz yeni çıkan zararlıları belirlemek, bitkilere iyi bakılmasını sağlamak ve insanların, çevrelerindeki organik dünyayla iç içe olmasına destek olmak benzer biçimde fırsatların altını çizdi.

Robotlar, otonom araçlar ve dronlar şehirlerde daha da yaygın olarak kullanıldıkça, kirlilik ve trafik tıkanıklığı azalır. Böylece kasaba ve şehirler, dışarıda zaman geçirmek için daha güzel yer haline getirir. Sadece araştırmacılar robot teknolojisi ve otomasyondaki gelişmelerin çevreye zarar verebileceği mevzusunda da uyardı.

Mesela, robotlar ve dronlar şehir içi doğa için büyük negatif sonuçların yanında, atık ve kirlilik kaynakları da oluşur. Robot ve dronların etkinlik göstermesi için kafi alan sağlamak amacıyla şehirlerin tekrardan planlanması gerekir. Bu da yeşil alan yitirilmesine neden olur. Bununla birlikte, yeşil alana adil olmayan erişim benzer biçimde mevcut toplumsal eşitsizlikleri de artırır.

Leeds Üniversitesinin Yeryüzü ve Çevre Fakültesinden olan başyazar Dr. Martin Dallimer: “Robot teknolojisi benzer biçimde teknolojiler hayatımızın neredeyse her alanını değişiklik yapma potansiyeline haizdir. Cemiyet olarak, artan robot ve otomatik sistem kullanımımızın ihtimaller içinde yan tesir ve risklerini evvelinde anlamaya çalışmamız oldukca mühim.” dedi.

“Kent içi yeşil alanların ve tabiatın gelecekteki etkilerini kestirmek zor olsa da; halkın, siyaset yapıcıların ve robot geliştiricilerin ihtimaller içinde avantaj ve dezavantajların bilincinde olduğundan güvenli olmamız gerekiyor. Böylece fena sonuçlardan kaçınıp tamamen faydalarına odaklanırız.”

77 Akademisyen tarafınca yazılmıştır!

Bugün Nature Ecology & Evolution dergisinde piyasaya sürülen araştırma, 77 akademisyen ve pratisyenden oluşan bir ekip tarafınca yazılmıştır. Araştırmacılar, 35 ülkeden 170 uzmanın katılmış olduğu çevrim içi bir anket yapmış oldu. Ve bu anketin geleceğin neler getirebileceği mevzusunda mevcut en iyi varsayımı gösterdiğini söylemiş oldu.

Katılımcılar (kentsel biyoçeşitlilik ve ekosistemler için), artan robot ve otonom sistemlerin ihtimaller içinde fırsatlarını paylaştılar. Ve problemler hakkında fikirlerini dile getirdiler. Bunlar; fizyolojik çevrelerini algılayabilen, çözümleme edebilen, yönlendirebilen ve onlarla etkileşimde bulunabilen teknolojiler olarak tanımlanmıştır. Bu tarif, dronları, otonom otomobilleri ve altyapıları onarabilen robotları içermektedir.

Bu teknolojiler otonom ulaşım, atık toplama, polis faaliyetleri ve kırılgan ziraat benzer biçimde çeşitli uygulamalara haizdir. Araştırma, “Kendi Kendini Onaran Şehirler” projesinin bir parçası olarak yürütüldü.

Başyazar Dr. Mark Goddard, emek harcamayı Leeds Üniversitesi’ndeyken yürütmüştür ve şu anda Northumbria Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Dr. Mark Goddard: “Kentsel yeşil alanlarda zaman geçirmek ve doğayla etkileşimde olmak bir takım insan sağlığı ve refah sağlar. Robotlar kentsel tabiatta deneyimlediğimiz ve yarar sağladığımız birçok yolu değiştirir.” dedi.

“Robot ve otonom sistemlerin doğayla olan etkileşimimizi iyi mi değiştireceğini idrak etmek, gelecek şehirlerimizin çoğumuz için ulaşılır olan yırtıcı yaşamı desteklemesini sağlamak açısından oldukca önemlidir.”. Bu emek harcama, EPSRC* tarafınca fonlanmıştır.

EPSRC* Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi

 

Bul-Tikla

Son Yazılar

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

3 saat ago

‘Mini Ay’ kadim dostumuz Ay’ın bir parçası mıydı?

Yakın bir vakit sonrasında Dünya'ya veda edecek olan 'Mini Ay' aslen insanoğlu Dünya'da dolaşmaya başladıktan…

3 saat ago

Babil’in En Zengin Adamı Özeti ve Konusu

Babil’in En Varlıklı Adamı – George S. Clason Tür:KitapYazar:George S. ClasonYayınlanma Zamanı:2018Yayınevi:Butik Mevzusu Kitapta Babil’de…

9 saat ago

Instagram’daki önerilerden sıkıldınız mı? Yeni algoritma özelliği ile tanışın

Çoğunlukla genç Instagram kullanıcıları, kendileri için uygun bir profil olmayan Instagram fenomenlerine yada hesaplarına rastladıktan…

10 saat ago

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

16 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

17 saat ago