Mars gezegenindeki tüm su, aniden ortadan kalkmadı. Bunun da kanıtlarının hala ortada olduğu görülebiliyor.
Bugün Dünya’daki en kuru çölden 1000 kat daha kuru olan gezegen, yüzeyi sakınan atmosferini yavaş yavaş yitirdi. Kızıl gezegen bir zamanlar büyük Mars gölleri ve nehirlerle doluydu. Gezegendeki tüm su, 3 milyar yıl ilkin bir halde buharlaştı ve bu kayalık dünya, küresel olarak dondu. Sadece suyun bulunmuş olduğu bazı alanlardaki yüksek tuz seviyeleri, suyun donma noktasını neredeyse -40 santigrat dereceye kadar düşürdü. Sizin de bildiğiniz şeklinde tuz, suyun içinde kolayca çözünebiliyor.
Suyun bulunmuş olduğu bu eski alanlar, her ne kadar ilkel mikroplar da olsa, yaşam barındırmış olaiblir. Sadece bu alanlar çoktan yok olmuş durumda. Aşağıda görülen tuz yatakları şeklinde bölgeler ise hala duruyor. Bugün Mars’ın sulu geçmişinin kurumuş kalıntıları, tanıdık şekilleri anımsatabiliyor.
Scientific Data dergisinde gösterilen yakın zamanlı araştırmanın başındaki İsviçre’deki Bern Üniversitesi’nden gezegen bilimci Valentin Bickel, mevzu ile ilgili yapmış olduğu açıklamada şu şekilde dedi: “Büyük olasılıkla bu tuz yatakları, güneşte buharlaşan sığ su yada tuzlu su gölcüklerinden oluşmuş. İnsanlar Dünya’daki tuzlu su havuzlarında insan tüketimi için tuz üretmek amacıyla benzer bir yöntem kullanmakta.“
Avrupa Uzay Ajansı’nın ExoMars Trace Gas Orbiter adlı Mars yörünge aracı, aşağıdaki fotoğrafı çekti. Renkli-kızılötesi görüntüde, Mars’ın çöl halindeki yüzeyindeki tuz yatakları mor renkle ön plana çıkarıldı.
NASA ve ESA arasındaki ortak bir projeyle birlikte 2028 yılında ExoMars yörünge aracına ek olarak, ExoMars Roaslind Franklin yüzey aracı da gezegene gönderilecek. NASA’nın açıklamasına göre araç, yüzeyin 2 metre altına kadar delik açarak, yüzey radyasyonundan ve sıra dışı sıcaklıklardan korunan buz örneklerini toplayacak.
Gezegenin yüzeyinin altında, Dünya’da bulunanlara benzer, milyonlarca yıldır uyuyan kuvvetli bakterilerin bulunabileceği düşünülüyor.
Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.