Internasyonal bir kazıbilimci ekibi, antik Mısır’ın en eski firavunlarından birine ilişkin devasa bir gömüt keşfetti. Sadece, hükümdarın kimliği bir gizem olarak kalmaya devam ediyor; uzun süredir yitik olan hanedanının birçok ayrıntısı da öyleki… Abidos Hanedanlığı’nın varlığı ilk olarak 2014 senesinde arkeologların Kral Senebkay’ın mezarını ortaya çıkarmasının arkasından teyit edildi. Ocak ayında keşfedilen yeni gömüt odasının, birleşik Mısır’ı geçici olarak birden fazla rakip krallığa bölen siyasal ve ekonomik istikrarsızlık süreci olan İkinci Ara Dönem’de (MÖ 1640-1540) inşa edilmiş olduğu tahmin ediliyor.
Gömüt odası, Kahire’nin ortalama 500 km güneyinde ve Nil Nehri’nden ortalama 10 km uzaklıkta, Mısır’ın en eski şehirlerinden önde gelen Abidos’ta yerin 7 metre altında bir çöl uçurumunun tabanında ortaya çıkarıldı. Antik Mısır mitolojisine gore Abidos, yeraltı dünyasının tanrısı Osiris’in gömüt yeri. Tarihin en eski firavunlarının bir çok da Anubis Dağı civarlarındaki geniş bir kraliyet nekropolünün içinde oraya gömülmeyi seçmişti.
Philadelphia’daki Penn Müzesi’nden bir araştırma ekibi, Mısır Gezim ve Eski Eserler Bakanlığı’ndan arkeologlarla ortak bir emek harcama gerçekleştirerek geniş gömüt kompleksini haritalamak için manyetometri, fotogrametri ve uzaktan idrak etme benzer biçimde araçlar kullandı.


Ek kazı emek harcamaları, Senebkay’ın mezarıyla mimari ve dekoratif benzerlikler ortaya çıkardı ve uzmanların bunun Senebkay’ın selefi bir hükümdara ilişkin olabileceği teorisini ortaya koymalarına yol açtı. Sadece söz mevzusu hükümdar hakkında, hükümdarın adı da dahil olmak suretiyle pek oldukca detay arkeologlardan kaçmakta…
Penn Müzesi Mısır Kısmı küratörü ve Pennsylvania Üniversitesi Mısır Arkeolojisi bölümünden Prof. Josef Wegner, müze tarafınca 27 Mart’ta gösterilen duyuruda, “Kralın adı ilk olarak kireçtaşı gömüt odasının girişini süsleyen sıvalı tuğla işçiliğindeki boyalı sahnelerde kayıtlıydı” diyor.
Resmedilmiş görüntüler içinde tanrıçalar İsis ve kız kardeşi Neftis’in tasvirleri ve sarı bantlar üstünde hiyeroglif metinler yer ediniyor. Sadece Wegner’e gore, antik gömüt soyguncularının mezara yaptıkları bulgu gezileri esnasında metinlere zarar verdiği anlaşılıyor.
İki firavun olası…
Mezarın sahibi için birden fazla ihtimaller içinde aday mevcut. Bilhassa iki kral, Senaiib ve Paentjeni, Abidos’un başka yerlerinde anıtlar adadı sadece gömüt bölgeleri hala keşfedilmedi. Mezardan elde edilmiş bilgiler ek olarak çevredeki koruma bölgesinde başka erken Mısır krallarının varlığını da doğruluyor.
Kazı emek harcamaları 2025 süresince, esas olarak 30 km2’lik bir alanı kaplayan Anubis Dağı’ndaki yeni odak alanında devam edecek. Abidos’ta bu yıl, ikinci kez bir Mısır kralının mezarının keşfediliyor. Şubat ayında, arkeologlar II. Thutmose’nin gömüt odasının yerini doğruladı ve bu, 1922’de Kral Tutankhamun’dan bu yana en büyük antik Mısır keşiflerinden biri olarak değerlendirildi.
Kaynak: Popular Science / Metin Aktaşoğlu tarafınca yerelleştirildi