Kategoriler: Genel

Muhteşem fotoğraflar: Karanlık madde teleskobu ilk renkli görüntülerini gönderdi!

Bir sürü parlayan galaksi, mor ve turuncu bir yıldız “doğumevi” ve Samanyolu’na benzer bir spiral galaksi. Bunların hepsi geçtiğimiz gün Avrupa Uzay Ajansı tarafınca gösterilen, Euclid Uzay Teleskobu’nun çekmiş olduğu görüntüler.

Geçtiğimiz yıl fırlatılan uzay teleskobu, bilhassa karanlık madde ve karanlık enerji mevzusunda gözlemler yapma amacıyla uzaya gönderilmişti. Avrupa Uzay Ajansı’nın aracı olan teleskop, fırlatılışının arkasından ikinci set fotoğrafları gönderdi. Ek olarak altı yıl sürecek görevde ilk kez bilimsel veriler de gösterildi. Bilimsel verilerin, gökyüzünün üçte birinde görünen iki milyar galaksiyi tablolamakta kullanılacağı açıklandı.

Euclid projesinde çalışan bilim adamlarından Rene Laureijs, bilhassa aşağıda görülen ve Abell 2390 isminde olan dev galaksi kümesinin fotoğrafının kendisini oldukca heyecanlandırdığını söylüyor. Dünya’dan ortalama 2,7 milyar ışık ılı ötede bulunan kümede 50 binden fazla galaksi olduğu tahmin ediliyor. Bu galaksilerin her birinde yüz milyarlarca ve trilyonlarca yıldız olduğu düşünülüyor.

Tek bir fotoğrafta görünen 50 binden fazla galaksiden oluşan Abell 2390 adındaki galaksi kümesi.

Görüntü ek olarak, görünmeyen sadece varlığı kütle çekiminin ışığı iyi mi bozduğuna bakılarak tespit edilebilen karanlık maddenin izlerine de işaret ediyor. NASA JPL’den Jason Rhodes mevzuyla ilgili olarak “Bu kümede o denli oldukca karanlık madde var ki, bu arka plan galaksilerinin bazılarından gelen ışığı ciddi şekilde büküyor” dedi. Karanlık madde ve karanlık enerjinin, evrenin yüzde 95’ini oluşturduğu düşünülüyor. Sadece her ikisi hakkında da bildiklerimi oldukca azca.

Abell 2390 görüntüsünün karanlık madde hakkında verdiği bir öteki ipucu da galaksi kümeleri içinde sürüklenen “öksüz yıldızların” nefes ışığını ortaya çıkarması. Fransız bilim insanı Jean-Charles Cuillandre, bu yıldızların galaksilerden fırlayarak “tüm kümeyi çevreleyen bir tür bulut oluşturduğunu” söylüyor. Gökbilimciler bu acayip olgunun galaksiler içinde karanlık maddenin varlığına işaret ettiğine inanıyor.

Bir yıldız doğuyor

Euclid Uzay Teleskobu ek olarak Dünya’dan 1300 ışık yılı ötede ve Avcı Takımyıldızı’nda bulunan bir yıldız “doğumevi” olan Messier 78’in de en detaylı fotoğrafını çekti. Fotoğrafın mavimsi merkezinde yıldızlar hâlâ oluşum sürecindeyken, milyonlarca yıl süresince geliştikten sonrasında, alt taraftaki mor ve turuncu bulutlardan ortaya çıkıyorlar.

Yıldızların oluştuğu Messier 78’in nefes kesici detaydaki yeni fotoğrafı.

Euclid ek olarak bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi’ne oldukça benzeyen spiral galaksi NGC 6744’ün de oldukça detaylı bir fotoğrafını çekti.

Uzaydaki mahalli bölgemizin haricinde kalan en büyük spiral galaksilerden kabul edilen NGC 6744.

Karanlık maddenin izinde

Hemen hemen Euclid Uzay Teleskobu’nun keşifleri için oldukça erken. Gelecek yıllarda bilim adamları Euclid’in verilerini inceleyerek başıboş gezegenler keşfetmeyi planlıyor.

Gene de araştırmacılar, geçtiğimiz Kasım ayında gösterilen ilk fotoğrafları çözümleme etmeye devam ediyorlar. Bu fotoğrafların sonucunda hazırlanan 10 araştırmadan birinde bilim adamları Perseus yıldız kümesindeki “yetim” yıldızları incelediler. Bu yitik yıldızların karanlık maddenin çekim kuvvetine kapıldıkları düşünülüyor. Bu da karanlık maddenin varlığının direkt olmasa da ilk tespitlerinden biri olabileceği ihtimalini akla getiriyor.


Science Alert’in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

Bul-Tikla

Son Yazılar

MacBook’a Netflix indirme nasıl yapılır?

Netflix, geniş film, dizi, belgesel ve program arşivine haiz en iyi çevrimiçi gösterim platformların içinde…

5 saat ago

Rüya Özeti, Konusu ve Karakterleri

Rüya – Ivan Sergeyeviç Turgenyev Karakterler Anlatıcı: Hikâyenin merkezinde yer edinen anlatıcı, adı verilmemiş bir…

5 saat ago

En iyi 7 CD yazma programı

CD yazma programları, dijital dünyada geçmişe köprü kuran, nostaljik bir dokunuş sunan bununla beraber günümüzde…

12 saat ago

Don Toliver – New Drop Şarkı Sözü

[Chorus] Got two girls in the cut And I don't know what to do I…

15 saat ago

iPhone’da notları kaybolanlara müjde: Apple çözümü yayınladı

Eğer iPhone cihazınızdaki notlarınız yok olduysa, Apple size bunun için bir çözüm sunuyor. Geçtiğimiz hafta…

18 saat ago

Tarihin en eski tekerlek teknolojisi keşfedildi! Neye benziyorlardı?

Tekerleğin icadı uzun süredir insanlık tarihindeki en büyük atılımlardan biri olarak kabul ediliyor. Sadece şimdi…

1 gün ago