Nahid Sırrı Örik (D: 22 Mayıs 1895, İstanbul – Ö: 18 Ocak 1960, İstanbul) Yazar.
Nahid Sırrı Örik, 22 Mayıs 1895 tarihinde İstanbul’da hayata merhaba dedi. Divan sahibi Olti’li Ahmet Hafız Paşa’nın torunu ve Hukuk Mektebi hocası, rüsûmât müdir-i mütercimi, Şûrâ-yı Devlet Âzâsı, Shakespeare’den iki oyun çevirmiş Hasan Sırrı Bey’in erkek evladıdır. Hususi dersler aldıktan sonrasında, Beşiktaş’taki Âfitab-ı Maarif Rüşdiyesi’nden mezun oldu. Sırayla bir İngiliz, bir Fransız Okulunda okudu. Galatasaray Mekteb-i Sultânisi’ne girdi, hiçbirini tamamlamadı. Bir süre Mekteb-i Hukuk’un derslerine katıldı ve burayı da yarım bıraktı (1913).
Birinci Dünya Savaşı’nın ikinci senesinde yurt dışına çıkarak Tiflis, Berlin, Paris, Viyana, Roma ve Kopenhag şeklinde Batı kentlerinde yaşadı.
Cumhuriyet’in ilânından sonrasında geri döndü (1928). Yurda dönüşünden derhal sonrasında, Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başladı. Ulusal Eğitim Bakanlığında çevirmen olarak vazife aldı. 18 Ocak 1960 tarihinde İstanbul’da öldü.
Öykü:
Roman:
Oyun:
İnceleme:
Hatıra:
Seyahat Notları:
Anadolu’da -Yol Notları- (1939), Bir Edirne Seyahatnamesi (1941) ve Kayseri-Kırşehir-Kastamonu (1955) seyahat türündeki eserler 1930’lu yılların Türkiye’sinden mühim bir kesitler sunmaktadır.
Nahid Sırrı Örik gezip görmüş olduğu Edirne, Kayseri, Kırşehir, Kastamonu, Yozgat, Adapazarı, İzmit, Elmadağ, Bağlım, Gölbaşı, Haymana, Polatlı şeklinde bölgeleri kendine özgü üslubu ile anlatmaktadır.
Türk edebiyatında seyahatname isminde olan gezi kitapları içinde oldukca mühim yer tutan bu üç kitap bununla birlikte 1930’lu yılların Türkiyesi için mühim bir belge niteliğini taşımaktadır.
ABD'de yetkililer, 30 yıl sonrasında ilk kez “sıhhatli gıdanın” ne işe yaradığını tekrardan tanımladı ve…
Lazarus'un Genel Özeti Lazarus, ünlü yazar Lars Kepler'in kaleme aldığı sürükleyici bir thriller romanıdır. Kitap,…
AZERİCE SÖZLERİ Elə bil ki sənə yad olub ayrılıq dərdi Axı dərdə düşən yenə qovuşmağ…
Ne ilk ne sonuncusun Düşüp de bu tuzağa kaybeden Kendini terk eder insan Aslen aşktan…
AZERİCE SÖZLERİ Biz hər şeyi bilə bilə ayrılmışıq Dərd çəkmişik ölə ölə ayrılmışıq Ürəyi mənim…
Suni zekâ günlük yaşamımıza girdiğinden bu yana mevzu genel olarak birkaç bağlamda tartışılıyor. İşimizi elimizden…