NASA’nın şu anda Dünya’dan en uzakta bulunan insan yapımı nesne olan Voyager 1 uzay aracıyla kontakt oluşturmak için kullandığı Deep Space Network (Derin Uzay Ağı), Madrid’de bulunan Derin Uzay İletişim Tesisi’ndeki tüm altı tane dev çanak anteni ilk kez uzay aracına doğrulttu. Antenleri beraber kullanarak toplamda fazlaca daha zayıf sinyalleri alabilen tek bir büyük antene dönüşen sistem, ortalama 24 milyar kilometre ötede bulunan Voyager 1’le kontakt için kullanılıyor. Uzay ajansı meydana getirilen açıklamada, normalde 5 antenin kullanıldığını, sadece Voyager 1’in uzaklaştıkça iletişimi sürdürebilmek için altıncı antenin de kullanılması gerektiği belirtiliyor.
1977’de fırlatılan Voyager 1 ve 2, Güneş’imizin etkisinden geçtiğimiz yıllarda kurtuldu ve yıldızlararası uzaya adım atan ilk insan yapımı araçlar. Kısaca gönderdikleri veriler paha biçilemez seviyede.
Voyager projelerinde bulunan bilim adamlarından Linda Spilker, mevzuyla ilgili olarak “Voyager’ların gönderilmiş olduğu bilim verileri Güneş’ten uzaklaştıkça daha kıymetli hale geliyor, bundan dolayı mümkün olduğunca fazlaca sayıda bilim aracını çalışır durumda tutmayı istiyoruz” diyor.
Plazma Dalga Sistemi (PWS) adındaki uzay aracında bulunan aygıt, uzay aracının geçmekte olduğu yıldızlararası gazı tespit etmeye yarıyor. Sadece bu cihazdan veri alabilmek için tüm altı antenin de kullanılması mecburi.
NASA’nın Derin Uzay Ağı, Dünya’nın üç değişik yerinde bulunan tesislerden oluşuyor. ABD’de Kaliforniya, İspanya’da Madrid ve Avustralya’da Kanberra şehirlerinde bulunan tesisler, şu anda 40’tan fazla uzay görevini destekliyor. Belirtilene nazaran yalnız Madrid’teki tesiste altı tane anten bulunuyor. Öteki tesislerde ise yalnız dörder tane anten bulunuyor. Her tesiste bir tane 70 metrelik ve kalanları 34 metreden oluşan antenler içeriyor.
Ortalama yarım yüzyıldır görevini sürdüren Voyager’ın, 2030’lu yılların ortalarına kadar daha ilkin edinilmemiş veriler göndermeye devam edeceği düşünülüyor. Sadece yıldızlararası uzayda aracın yakıtının bitmesinin haricinde başka bir tehdit de bulunuyor: galaktik komzik ışınlar isminde olan zararı dokunan ışınım. Bir çok süpernova isminde olan yıldız patlamalarından meydana gelen yüksek süratli parçacıklar, Voyager araçlarının belleklerini bozabilir ya da artık yaşını belli eden bilgisayarlara zarar verebilir.
Mark Kaufman’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.